FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Estonia the Beautiful
Quiz about Estonia the Beautiful

Estonia the Beautiful Trivia Quiz


Estonia is a country of beautiful, peaceful landscapes and charming towns, with hundreds of rivers and lakes throughout. See how much you know about it!

A multiple-choice quiz by Ptichka. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Estonia

Author
Ptichka
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,587
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
236
- -
Question 1 of 10
1. Which lake is the largest in Estonia, and the largest transboundary lake in Europe? Hint


Question 2 of 10
2. Estonia has a river (marking the border with Russia), a reservoir (shared with Russia), and a city with this name. Hint


Question 3 of 10
3. Name three major natural resources of Estonia. Hint


Question 4 of 10
4. Muuga Port near this city in Estonia offers one of the finest warm water harbor facilities in Europe. Hint


Question 5 of 10
5. How many Independence Days does Estonia celebrate? Hint


Question 6 of 10
6. Estonia has the largest number of WHAT per land area in the world? Hint


Question 7 of 10
7. A surprising number of high tech companies have originated in Estonia. Which of of the following was NOT founded in Estonia? Hint


Question 8 of 10
8. What was Estonia's largest export in 2013? Hint


Question 9 of 10
9. In the early 21st century, Estonia faced a problem of overpopulation.


Question 10 of 10
10. Puhajarve is a large lake in Estonia; its name means "Holy Lake". Appropriately, which well-known figure blessed it in 1991? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 07 2024 : Guest 158: 2/10
Apr 05 2024 : Guest 85: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which lake is the largest in Estonia, and the largest transboundary lake in Europe?

Answer: Peipus

At 3,555 square kilometers, Lake Peipus is the largest European lake spanning multiple countries (Estonia and Russia in this case). Back in 1242, the lake was even a battlefield between the Teutonic knights and the Novgorod forces in the Battle on the Ice. The most famous city on the Peipus is Pskov on the Russian side.
2. Estonia has a river (marking the border with Russia), a reservoir (shared with Russia), and a city with this name.

Answer: Narva

In addition to the river, the city, and the reservoir, there is Narva culture, also known as Eastern Baltic culture. This refers to the Neolithic culture of hunter gatherers originating in the late Bronze Age in the area around the Narva River.
3. Name three major natural resources of Estonia.

Answer: Oil shale, limestone, forest

Forest covers about 47% of Estonia. Limestone is found along its shores. There are two oil shale-based thermal power stations.
4. Muuga Port near this city in Estonia offers one of the finest warm water harbor facilities in Europe.

Answer: Tallinn

Warm water port means it does not freeze in winter, which is rare for northernmost European ports. The Muuga Port is also quite deep (18 m) and is one of the most modern ports in the Baltic region.
5. How many Independence Days does Estonia celebrate?

Answer: 2

There are two. On February 24, 1918, Estonia first got its independence from the Soviet Union. It did so again on August 20, 1991 - this is called the "Restoration of Independence Day".
6. Estonia has the largest number of WHAT per land area in the world?

Answer: Meteorite craters

Before 1930s, there were various theories as to the origins of the craters in Estonia, including theories involving vulcanism and karst processes. Ivan Reinvald conclusively demonstrated that the craters are of meteoric origins in the 1920s and '30s.
7. A surprising number of high tech companies have originated in Estonia. Which of of the following was NOT founded in Estonia?

Answer: Twitter

Skype, first released in 2003 in Estonia, has since been bought by Microsoft who moved the headquarters to Luxembourg. Music sharing service KaZaa was likewise developed in Estonia though it was introduced to market by a Dutch company; in 2013, the site was not operational due to lawsuits. Sky Media Group operates Estonian and Russian language radio stations.

Twitter was founded in the USA.
8. What was Estonia's largest export in 2013?

Answer: Machinery and electrical equipment

Estonia has many factories remaining from the years of Soviet occupation. Following the USSR collapse, it was able to expand on it, attracting much needed investments from the Western countries.
9. In the early 21st century, Estonia faced a problem of overpopulation.

Answer: False

In fact, Estonia was the third most sparsely populated European country in 2013. It followed behind Finland and Sweden.
10. Puhajarve is a large lake in Estonia; its name means "Holy Lake". Appropriately, which well-known figure blessed it in 1991?

Answer: Dalai Lama

Puhajarve is a lake near the town of Otepää. It has a beautiful beach and boat rental, which I can attest to having spent many a summer there as a child.
Source: Author Ptichka

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us