FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Journey through Belgium and the Netherlands
Quiz about Journey through Belgium and the Netherlands

Journey through Belgium and the Netherlands Quiz


We're going on holiday, travelling around the Low Countries by rail. At each stop, I'll describe the city, and you tell me where we are.

A multiple-choice quiz by riotgrrl. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
riotgrrl
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
108,580
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2212
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Brooklyn1447 (4/15), Guest 35 (6/15), ramses22 (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. This Belgian city, if you take away the throngs of tourists, looks much as it did five hundred years ago. Let's visit the 12th century beguinage and 12th century St John's hospital. Can you remind me which city this is? Hint


Question 2 of 15
2. We arrive at St Pieters station in a city where we might visit the 12th century Gravensteen (castle) with a scary exhibition of torture implements. Where is this? Hint


Question 3 of 15
3. Leaving the Centraal station, surely one of the grandest in the world, we should walk along the Meir to visit Rubens' House. Which city is it in? Hint


Question 4 of 15
4. We've pulled in to the Midi station in a big city. Like so many cities in this part of the world, it's dominated by a beautiful Grand-Place with a town hall and guild houses. Unlike them, once every two years, it is covered with a vast floral carpet. This city is: Hint


Question 5 of 15
5. Passing through industrial outskirts, we arrive at the Sud station of this old coal mining city. Just outside the station is Place Albert Ier, but the attractions lie around the city's other main square. I hear the glass museum is good! Where are we? Hint


Question 6 of 15
6. This city has a very grand station and, among the huge fortifications, there lie the European Court of Human Justice and part of the European Parliament. This city must be: Hint


Question 7 of 15
7. Arriving in the Guillemins station of the 'fiery city', it's time to eat a waffle and head to Place St Lambert, where we can visit the stunning former palace of the Prince-Bishops, and then scale the exaggeratedly named Montagne de Beuren. Where would we be? Hint


Question 8 of 15
8. We've arrived in a city dominated by the Philips and DAF companies. I can't say I've always dreamt of visting the 'first incandescent light factory', although its 'Artificial Light in Art' gallery sounds more to my tastes. Which Dutch city is this? Hint


Question 9 of 15
9. We arrive at a city on the Belgian border. Hopefully the Festival Mundial is on. If not, we could visit the nearby Efteling theme park, or the textile museum. Where is this place? Hint


Question 10 of 15
10. This attractive city has many canals. Near the cobblestoned Grote Markt in the centre there's a castle, with part of the old city walls and harbour, and the Grote Kerk church known as the 'white lady'. But where are we? Hint


Question 11 of 15
11. We could be anywhere, but I don't think this is Liverpool or Rome ... This city of gleaming skyscrapers also possesses the Euromast and the majestic Erasmusbrug soaring over the Nieuwe Maas. Which port is this? Hint


Question 12 of 15
12. We're at the Hollands Spoor station in a royal city. In the city is Madurodam, a much smaller Dutch city - 1:25 scale, to be precise. Other tourists throng the rooms of the Mauritshuis gallery. The city, then, must be: Hint


Question 13 of 15
13. Our train deposits us at Centraal station, in a city dominated by the Dom Tower. Let's visit the Rietveld Schroder House, an unmissable example of the colourful, Lego-like de Stijl style of building. Where is this? Hint


Question 14 of 15
14. It's a long journey up to the northeast of the Netherlands. I can see the famous 'Uncle Loek's Horse' sculpture. Which sugar refining city have we reached? Hint


Question 15 of 15
15. We pull in to Centraal station in a famous city from near which I can get a ferry back to the UK. Everyone seems to be flocking to the Red Light District and those cafes. It could only be: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : Brooklyn1447: 4/15
Jul 03 2024 : Guest 35: 6/15
Jun 24 2024 : ramses22: 10/15
Jun 23 2024 : matthewpokemon: 9/15
Jun 13 2024 : twlmy: 15/15
May 23 2024 : Guest 50: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Belgian city, if you take away the throngs of tourists, looks much as it did five hundred years ago. Let's visit the 12th century beguinage and 12th century St John's hospital. Can you remind me which city this is?

Answer: Bruges

Bruges (Brugge) must surely be the only city in the world where the longbow archer's guild is still a major attraction! The chapel of the Holy Blood is also unmissable, although the relic inside is extremely unlikely to actually contain Christ's blood. The best of all Bruges, though, is right in the centre: the cloth hall and belfry on the Grote Markt.
2. We arrive at St Pieters station in a city where we might visit the 12th century Gravensteen (castle) with a scary exhibition of torture implements. Where is this?

Answer: Gent

Gent (or Ghent) is another city full of glorious mediaeval buildings. Notable among them is the 14th century belfry where four soldiers would blow their horns every hour - and presumably, wake everyone up! If you can, visit in late July when the massive Gentse Feesten festival a.k.a. 'Ten Days Off' occurs.
3. Leaving the Centraal station, surely one of the grandest in the world, we should walk along the Meir to visit Rubens' House. Which city is it in?

Answer: Antwerpen

Antwerpen (or Antwerp) is the diamond centre of the world. The architecture is also world class. There's the gothic Our Lady's Cathedral, then there's the world's first Stock Exchange and the Meat Hall (which is a soaring guildhall, not the cold store it sounds like). Also, it's well worth seeing the art nouveau facades of the Zurenborg district.
4. We've pulled in to the Midi station in a big city. Like so many cities in this part of the world, it's dominated by a beautiful Grand-Place with a town hall and guild houses. Unlike them, once every two years, it is covered with a vast floral carpet. This city is:

Answer: Brussel

Brussel (or Bruxelles, or Brussels) is a great city saddled with an unfortunate reputation for dullness and symbolised by the Manneken Pis, a fountain in the form of a boy doing exactly what it sounds like he's doing! But whether it's the history, the chocolate or the comic strip museum you're interested in, Brussel is the place to go.
5. Passing through industrial outskirts, we arrive at the Sud station of this old coal mining city. Just outside the station is Place Albert Ier, but the attractions lie around the city's other main square. I hear the glass museum is good! Where are we?

Answer: Charleroi

Charleroi, in the southern, French-speaking part of Belgium, has several museums and art galleries around its Place Charles II. It's a good base for day trips to the Ardennes (who says Belgium has no hills?), Waterloo and Chimay, where monks brew some of the world's best - and strongest - beer.
6. This city has a very grand station and, among the huge fortifications, there lie the European Court of Human Justice and part of the European Parliament. This city must be:

Answer: Ville de Luxembourg

Ville de Luxembourg (or Luxembourg City) is in the small Grand Duchy of Luxembourg. Despite its small scale, it boasts its own language (Letzebuergish) and a variety of scenery. The city is attractive, and has miles of underground tunnels built to sheltered beseiged residents as its main attraction.
7. Arriving in the Guillemins station of the 'fiery city', it's time to eat a waffle and head to Place St Lambert, where we can visit the stunning former palace of the Prince-Bishops, and then scale the exaggeratedly named Montagne de Beuren. Where would we be?

Answer: Liege

Also in Liege, you could see a puppet show starring Tchantches, visit the arms museum (Liege being the traditional centre of the world arms trade), the Museum Curtius - as much for the elaborate building as the decorative arts inside, or the Museum of Religious Art reminding visitors that St Lambert's martyrdom here resulted in the city's early importance.
8. We've arrived in a city dominated by the Philips and DAF companies. I can't say I've always dreamt of visting the 'first incandescent light factory', although its 'Artificial Light in Art' gallery sounds more to my tastes. Which Dutch city is this?

Answer: Eindhoven

Eindhoven is little known outside the Netherlands, but its Van Abbemuseum has a great range of modern art, the Bergen area has great shopping, and you can always visit the living 'Historic Open Air Museum' in the attractive Genneper Parks, a few minutes' walk from the city centre.
9. We arrive at a city on the Belgian border. Hopefully the Festival Mundial is on. If not, we could visit the nearby Efteling theme park, or the textile museum. Where is this place?

Answer: Tilburg

Tilburg boasts the Museum de Pont (yet another contemporary art museum) and a pleasant new concert hall. The best bit of the city, though, is the Veemarktkwartier, with a huge pop music complex supporting a community of musicians and artists.
10. This attractive city has many canals. Near the cobblestoned Grote Markt in the centre there's a castle, with part of the old city walls and harbour, and the Grote Kerk church known as the 'white lady'. But where are we?

Answer: Breda

Breda benefits from an acclaimed annual jazz festival and balloon fiesta, but at other times of year there's plenty for tourists in the city centre and the former village of Ginneken (now part of Breda). Ginneken apparently has great shopping, as well as the 15th century Bouvigne castle and an 18th century town hall.
11. We could be anywhere, but I don't think this is Liverpool or Rome ... This city of gleaming skyscrapers also possesses the Euromast and the majestic Erasmusbrug soaring over the Nieuwe Maas. Which port is this?

Answer: Rotterdam

One of the world's largest ports and Netherlands City of Architecture has a charming side. See it in the windmill and 17th century buildings of the Delfshaven, the implausible Cube Houses (resting on one corner!), the 30 museums (many in the excellent Museumpark) or chill out at the Hotel New York, perfectly located at the end of the Wilheminapier.
12. We're at the Hollands Spoor station in a royal city. In the city is Madurodam, a much smaller Dutch city - 1:25 scale, to be precise. Other tourists throng the rooms of the Mauritshuis gallery. The city, then, must be:

Answer: 's-Gravenhage

Also known as Den Haag, or The Hague, the Dutch capital houses the International Court of Justice in its Peace Palace. The historic Dutch Parliament is also here, and just a couple of miles away you can visit the beach at Scheveningen.
13. Our train deposits us at Centraal station, in a city dominated by the Dom Tower. Let's visit the Rietveld Schroder House, an unmissable example of the colourful, Lego-like de Stijl style of building. Where is this?

Answer: Utrecht

Utrecht, in the centre of the Netherlands, benefits enormously from the pedestrian wharves alongside its many canals and the narrow, shop-lined streets in the city centre. The other highlight is the Museum Quarter, but after twelve train journeys, I really couldn't face visting the Dutch Railway Museum!
14. It's a long journey up to the northeast of the Netherlands. I can see the famous 'Uncle Loek's Horse' sculpture. Which sugar refining city have we reached?

Answer: Groningen

While in Groningen, you might like to visit the Shipping and Tobacco Museum. An odd combination? Well, these were the two main activities in old Groningen. Hold your nose as you pass Rem Koolhaas' glass open-air urinal, and enter the Groninger Museum, which appears to have been built of scrap metal.

The interiors are just as striking, even in the rooms displaying 18th century Dutch china.
15. We pull in to Centraal station in a famous city from near which I can get a ferry back to the UK. Everyone seems to be flocking to the Red Light District and those cafes. It could only be:

Answer: Amsterdam

Amsterdam deserves a quiz all to itself. Anne Frank's House, the Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Rembrandthuis, the list goes on and on. But this quiz doesn't, so I'll catch my ferry home from nearby IJmuiden and see you at my next 'Journey through' quiz!
Source: Author riotgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us