FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sweden or Switzerland
Quiz about Sweden or Switzerland

Sweden or Switzerland? Trivia Quiz


Non-Europeans often mix up Sweden and Switzerland. Here is your chance to see how much you can distinguish between these two European countries!

A multiple-choice quiz by erland. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
erland
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
218,069
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4628
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (8/10), Guest 24 (8/10), Guest 51 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. How do the areas of Sweden and Switzerland compare? Hint


Question 2 of 10
2. Which river flows through both Sweden and Switzerland? Hint


Question 3 of 10
3. Sweden supplies the troop that traditionally guards the Pope in Rome.


Question 4 of 10
4. Which of Sweden and Switzerland borders on the small country Liechtenstein? Hint


Question 5 of 10
5. Which of Sweden and Switzerland reaches north of the Arctic Circle?

Hint


Question 6 of 10
6. Which of Sweden and Switzerland borders on Belgium? Hint


Question 7 of 10
7. Who is a famous Swiss medieval freedom fighter (probably fictitious)? Hint


Question 8 of 10
8. Who was a famous Swedish medieval freedom fighter (definitely not fictitious)? Hint


Question 9 of 10
9. In 1988, two multinational corporations, Swedish ASEA and Swiss Brown Boveri, merged into ASEA Brown Boveri, ABB. What is its main branch? Hint


Question 10 of 10
10. Which capital is approximately halfway (well, closer to the midpoint than the other three) between Sweden's capital Stockholm and Switzerland's capital Bern?

Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 104: 8/10
Feb 28 2024 : Guest 24: 8/10
Feb 27 2024 : Guest 51: 8/10
Feb 26 2024 : Guest 109: 8/10
Feb 26 2024 : Guest 199: 6/10
Feb 26 2024 : Guest 87: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 47: 8/10
Feb 23 2024 : Guest 68: 8/10
Feb 20 2024 : ennerdale: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How do the areas of Sweden and Switzerland compare?

Answer: The area of Sweden is more than double the area of Switzerland

The area of Sweden is 444,964 km2, and the area of Switzerland is 41,293 km2. The population of Sweden is only slightly greater than the population of Switzerland (9.0 millions vs 7.3 millions), but Switzerland has a much greater population density than Sweden.
2. Which river flows through both Sweden and Switzerland?

Answer: There is no such river

Sweden and Switzerland are far away from each other, separated by both land and sea, and they have no rivers in common. Der Rhein (Rhine), one Europe's most important rivers, has its source in Switzerland. Klarälven (Klar) is the longest river in Sweden. The Volga is Europe's longest river, and flows through Russia.
3. Sweden supplies the troop that traditionally guards the Pope in Rome.

Answer: False

No, that would be the Swiss Guards. The tradition originated in the 15th century.
4. Which of Sweden and Switzerland borders on the small country Liechtenstein?

Answer: Switzerland

The Principality of Liechtenstein lies between Switzerland and Austria, with Switzerland in the west and Austria in the east. Its area is just 160 km2.
5. Which of Sweden and Switzerland reaches north of the Arctic Circle?

Answer: Sweden

Sweden's northernmost point is at 69 degrees 4' N, a bit north of the Arctic Circle at 66 degrees 26'. Switzerland's northernmost point is at 47 degrees 49' N, far south of the Arctic Circle.
6. Which of Sweden and Switzerland borders on Belgium?

Answer: Neither

Belgium borders on the Netherlands, Germany, Luxembourg, and France. Sweden borders on Norway and Finland. Switzerland borders on Germany, Austria, Liechtenstein, Italy, and France.
7. Who is a famous Swiss medieval freedom fighter (probably fictitious)?

Answer: Wilhelm (William) Tell

According to legend, Wilhelm Tell, in 1291, when Switzerland was ruled by the Habsburg dynasty, refused to bow for Sheriff Gessler's hat. He was then forced to shoot at an apple upon his son's head with his crossbow. In some versions, he hit the apple, and then he shot Gessler with a second arrow. In other versions, he never shot Gessler.

It's true, however, that the Swiss ultimately freed themselves from Habsburg's rule.
8. Who was a famous Swedish medieval freedom fighter (definitely not fictitious)?

Answer: Engelbrekt

Engelbrekt Engelbrektsson led in 1434-36 a rebellion against the unpopular Danish rule over Sweden of that time. Although Engelbrekt was assassinated, the rebellion resulted in weakened oppression.
The Swedes ultimately freed themselves from Danish rule.
9. In 1988, two multinational corporations, Swedish ASEA and Swiss Brown Boveri, merged into ASEA Brown Boveri, ABB. What is its main branch?

Answer: Electricity

ABB had 102,500 employees in 2004. They specialize in power and automation technologies.
10. Which capital is approximately halfway (well, closer to the midpoint than the other three) between Sweden's capital Stockholm and Switzerland's capital Bern?

Answer: Berlin, Germany

Berlin is quite close to the midpoint. The relevant distances are: Stockholm-Bern: 1543 km, Stockholm-Berlin: 808 km, Bern-Berlin: 754 km. The other three capitals are far from this midpoint.
Source: Author erland

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us