FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about European Seas
Quiz about European Seas

European Seas Trivia Quiz


Can you match these ten seas in Europe to their geographical descriptions?

A matching quiz by qrayx. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
qrayx
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
406,165
Updated
Jan 04 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
448
Last 3 plays: Guest 23 (5/10), zorba_scank (8/10), Guest 159 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. The large sea between Turkey and Ukraine, with the Balkans to the west.  
  Sea of Azov
2. The small sea between the Crimean peninsula and mainland Ukraine.  
  Bothnian Sea
3. The sea within Turkey, between the Dardanelles and the Bosporus.  
  Baltic Sea
4. The sea containing most of Greece's islands, including the Cyclades and Sporades.  
  Adriatic Sea
5. The narrow sea between Italy and Croatia.  
  Tyrrhenian Sea
6. The part of the Mediterranean Sea between Italy and Greece.  
  Ionian Sea
7. The body of water surrounded by the Italian peninsula and the islands of Sicily, Corsica, and Sardinia.  
  Aegean Sea
8. The sea that borders Poland, Lithuania, Latvia, and Estonia.  
  Sea of Marmara
9. The sea separating the southern parts of Sweden and Finland.  
  Black Sea
10. The sea with only Russian shores that is connected to the Arctic Ocean.  
  White Sea





Select each answer

1. The large sea between Turkey and Ukraine, with the Balkans to the west.
2. The small sea between the Crimean peninsula and mainland Ukraine.
3. The sea within Turkey, between the Dardanelles and the Bosporus.
4. The sea containing most of Greece's islands, including the Cyclades and Sporades.
5. The narrow sea between Italy and Croatia.
6. The part of the Mediterranean Sea between Italy and Greece.
7. The body of water surrounded by the Italian peninsula and the islands of Sicily, Corsica, and Sardinia.
8. The sea that borders Poland, Lithuania, Latvia, and Estonia.
9. The sea separating the southern parts of Sweden and Finland.
10. The sea with only Russian shores that is connected to the Arctic Ocean.

Most Recent Scores
Jun 18 2024 : Guest 23: 5/10
Jun 13 2024 : zorba_scank: 8/10
Jun 03 2024 : Guest 159: 10/10
Jun 02 2024 : Guest 86: 3/10
Jun 01 2024 : Guest 75: 10/10
May 22 2024 : Guest 184: 10/10
May 21 2024 : AndySed: 8/10
May 18 2024 : DeepHistory: 10/10
May 17 2024 : Guest 94: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The large sea between Turkey and Ukraine, with the Balkans to the west.

Answer: Black Sea

The Black Sea also has Russia and Georgia to the east, and Romania and Bulgaria to the west. Istanbul and Odessa are the two largest cities on the Black Sea coast. The 2014 Winter Olympics were held in Sochi, Russia, on the Black Sea.
2. The small sea between the Crimean peninsula and mainland Ukraine.

Answer: Sea of Azov

The Sea of Azov is very shallow, with a maximum depth of 14 metres. This makes it difficult (but not impossible) for large ships to navigate in it.
3. The sea within Turkey, between the Dardanelles and the Bosporus.

Answer: Sea of Marmara

The Sea of Marmara, and control of the straits on either end, have been important control points for trade and military control going back to antiquity. The capital of the Roman Empire was moved to Byzantium (also known as Constantinople, modern day Istanbul) so it could be closer to the center of its trade empire, and closer to its largest military threat, the Sassanian Empire.
4. The sea containing most of Greece's islands, including the Cyclades and Sporades.

Answer: Aegean Sea

The Aegean Sea is bounded by mainland Greece to the north and west, to the east by Turkey, and to the south by the island of Crete. Almost all the islands in the Aegean Sea are part of Greece.
5. The narrow sea between Italy and Croatia.

Answer: Adriatic Sea

In addition to Italy and Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, and Albania have coastlines on the Adriatic Sea. Famous cities on this sea include Venice and Dubrovnik.
6. The part of the Mediterranean Sea between Italy and Greece.

Answer: Ionian Sea

The Ionian Sea is bounded by the Strait of Otranto to the north, and a line between the southern tips of Sicily and the Peloponnese to the south. Ionia is a region in modern Turkey, and does not have any coast along the Ionian Sea.
7. The body of water surrounded by the Italian peninsula and the islands of Sicily, Corsica, and Sardinia.

Answer: Tyrrhenian Sea

The sea was named after the mythological leader of the first Greek settlers in the area, Tyrrhenus. The first Punic war in ~250 BCE was largely fought between the Roman Republic and Carthage in the Tyrrhenian Sea.
8. The sea that borders Poland, Lithuania, Latvia, and Estonia.

Answer: Baltic Sea

The Baltic sea is connected to the Atlantic Ocean through Danish straits. Estonia, Latvia, and Lithuania together are called the "Baltic states."
9. The sea separating the southern parts of Sweden and Finland.

Answer: Bothnian Sea

The Bothnian Sea is technically the southern half of the Bothnian Gulf, with the northern half called Bothnian Bay. It is connected to the Baltic Sea to the south.
10. The sea with only Russian shores that is connected to the Arctic Ocean.

Answer: White Sea

Despite being so far north and sometimes frozen, the ports in the White Sea are busy and important for Russian trade. There is a canal that connects the White Sea to the Baltic Sea at Saint Petersburg, but it is too shallow for large freighters. The canal was built using forced prison labour in the 1930s.
Source: Author qrayx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us