FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about European Countries  More
Quiz about European Countries  More

European Countries & More Trivia Quiz


Yes, another quiz about Europe! I hope you will have fun anyway. If you want more, try the CIA World Factbook.

A multiple-choice quiz by blackbirdtoo. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
blackbirdtoo
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
86,699
Updated
May 12 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4167
Last 3 plays: Guest 184 (8/10), ennerdale (8/10), Guest 188 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following countries is the smallest (by land area)? Hint


Question 2 of 10
2. The other way round: which of these countries is the largest (again by land area)? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these countries has the most neighbours? Hint


Question 4 of 10
4. One of these countries is not a monarchy: Hint


Question 5 of 10
5. Which country does not have a Mediterranean coastline? Hint


Question 6 of 10
6. Budapest and Bucharest are the capitals of (respectively) Hint


Question 7 of 10
7. Which of the following countries has the most official languages? Hint


Question 8 of 10
8. One of the following languages is not a Germanic language: Hint


Question 9 of 10
9. The Sami are a people living in Hint


Question 10 of 10
10. Berlin, Lisbon, London, Paris and Rome are the capitals of Germany, Portugal, the United Kingdom, France and Italy, but which US state has all these places on its map, too? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 17 2024 : Guest 184: 8/10
Feb 15 2024 : ennerdale: 8/10
Feb 10 2024 : Guest 188: 10/10
Feb 04 2024 : Guest 104: 9/10
Feb 01 2024 : Guest 92: 7/10
Jan 30 2024 : Guest 86: 8/10
Jan 03 2024 : Guest 58: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following countries is the smallest (by land area)?

Answer: Monaco

Monaco is squeezed on 1.95 sq km, San Marino has an area of 61.2 sq km, Liechtenstein 160 sq km and Estonia 45,226 sq km (including 1,520 islands).
2. The other way round: which of these countries is the largest (again by land area)?

Answer: Sweden

Here are the numbers: Sweden 449,964 sq km, Germany 357,021 sq km,
Italy 301,230 sq km and the United Kingdom 244,820 sq km.
3. Which of these countries has the most neighbours?

Answer: Germany

Germany borders nine countries (Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, France, Luxembourg, Netherlands, Poland, Switzerland), Poland
and Hungary seven each and Lithuania four.
4. One of these countries is not a monarchy:

Answer: Austria

Denmark has a Queen (Queen Margrethe II), in Belgium King Philippe is the monarch and in Norway King Harald V.
5. Which country does not have a Mediterranean coastline?

Answer: Portugal

Portugal is on the Atlantic or western side of Iberia.
6. Budapest and Bucharest are the capitals of (respectively)

Answer: Hungary and Romania

The capital of the Czech Republic is Prague, Poland's capital is Warsaw.
7. Which of the following countries has the most official languages?

Answer: Switzerland

The official languages of Switzerland are German, French, Romansh and Italian.
In Malta it is Maltese and English, Belgium is legally bilingual (Dutch and French, but German is also an official language) and in Austria German is the sole official language.
8. One of the following languages is not a Germanic language:

Answer: Finnish

Finnish is a Finno-Ugric language, related to the Estonian and Hungarian languages.
9. The Sami are a people living in

Answer: Norway, Sweden, Finland and Russia

There are around 55,000 Sami living in these four countries, about 20,000 in Norway.
10. Berlin, Lisbon, London, Paris and Rome are the capitals of Germany, Portugal, the United Kingdom, France and Italy, but which US state has all these places on its map, too?

Answer: All of these three

Ohio also has all of these names on its map too. Wisconsin has New Lisbon and New London as towns as well as Berlin, Paris and Rome. Runners-up are Illinois, Iowa, New York, and South Carolina (no London); Indiana, Kentucky; and Arkansas (no Rome).
Source: Author blackbirdtoo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us