FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Seas of Europe
Quiz about The Seas of Europe

The Seas of Europe Trivia Quiz


There are many seas that lap the coasts of Europe. Some are big, but most are smaller. Can you answer ten questions about them?

A multiple-choice quiz by ozzz2002. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
ozzz2002
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
748
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 90 (6/10), Guest 87 (7/10), DeepHistory (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Mediterranean is the largest sea to border continental Europe. There are over 3,000 islands in this body of water, and the two largest both belong to one country. Which country is that? Hint


Question 2 of 10
2. The Aegean Sea is part of the eastern Mediterranean Sea. It touches only two countries, one of which is Turkey. What is the other one? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these islands is located in the Irish Sea? Hint


Question 4 of 10
4. The Sea of Marmara is a small sea that is completely enclosed in the borders of just one country. Which country? Hint


Question 5 of 10
5. The Norwegian Sea borders Norway on its west coast, but what is the sea that sits to the north of Norway? Hint


Question 6 of 10
6. The Alboran Sea is a small sea that borders Europe. It only touches one European country, but which one?

A hint- it also borders two other countries that are on another continent.
Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the sea that lies due south of Ireland and due west of France? It is part of the Atlantic Ocean and borders the Bay of Biscay, the English Channel and St Georges Channel. Hint


Question 8 of 10
8. What is the only country to touch both the Black Sea and the White Sea? Hint


Question 9 of 10
9. This is a small, shallow sea that is an offshoot of the North Sea. It borders the Netherlands, Germany and Denmark, and is separated from the North Sea by a string of islands. What is its name? Hint


Question 10 of 10
10. The Adriatic Sea borders the east coast of Italy, Albania, northern Greece and the Balkan countries of Slovenia, Croatia, Montenegro and Bosnia and Herzegovina. Which city in southern Italy is the largest with an Adriatic coast? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 90: 6/10
Feb 26 2024 : Guest 87: 7/10
Jan 17 2024 : DeepHistory: 10/10
Jan 14 2024 : 1995Tarpon: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Mediterranean is the largest sea to border continental Europe. There are over 3,000 islands in this body of water, and the two largest both belong to one country. Which country is that?

Answer: Italy

Sicily is the largest island, and Sardinia is slightly smaller. Both also border on the Tyrrhenian Sea, as does the French island of Corsica.
2. The Aegean Sea is part of the eastern Mediterranean Sea. It touches only two countries, one of which is Turkey. What is the other one?

Answer: Greece

The southern limit of the Aegean is the Greek island of Crete. Most of the famed Greek islands are dotted throughout its waters.
3. Which of these islands is located in the Irish Sea?

Answer: Isle of Man

Aran Island is off the west coast of Ireland, Orkney Island is at the top end of Scotland and the Isle of Wight lies off the south coast of England. Isle of Man is at the northern end of the Irish Sea, almost equidistant between Scotland, England, Wales and Northern Island.
4. The Sea of Marmara is a small sea that is completely enclosed in the borders of just one country. Which country?

Answer: Turkey

Marmara separates the Asian and European parts of Turkey. It sits between the eastern Mediterranean and the Black Sea.
5. The Norwegian Sea borders Norway on its west coast, but what is the sea that sits to the north of Norway?

Answer: Barents Sea

The Barents Sea is name after William Barentz (Barents), a Dutch sailor who explored the area in the 1590s.

The Kara Sea is further east than the Barents, and borders Siberia in Russia. The North Sea borders Norway, but is on the southern side of the country, and the Baltic touches Sweden and Finland, but not Norway.
6. The Alboran Sea is a small sea that borders Europe. It only touches one European country, but which one? A hint- it also borders two other countries that are on another continent.

Answer: Spain

The Alboran Sea sits just inside the Straits of Gibraltar, at the western end of the Mediterranean. It also borders Morocco and Algeria, in Africa.
7. What is the name of the sea that lies due south of Ireland and due west of France? It is part of the Atlantic Ocean and borders the Bay of Biscay, the English Channel and St Georges Channel.

Answer: Celtic Sea

The Beaufort Sea is north of Canada and Alaska, and the Sargasso Sea is enclosed in the North Atlantic- it does not have a land border. The Basque Sea does not exist.
8. What is the only country to touch both the Black Sea and the White Sea?

Answer: Russia

Sochi, the site of the 2014 Winter Olympics is located at the eastern end of the Black Sea.

The White Sea is in northern Russia, close to the border with Finland. Ukraine and Romania both touch the Black Sea only, and Belarus does not touch either.
9. This is a small, shallow sea that is an offshoot of the North Sea. It borders the Netherlands, Germany and Denmark, and is separated from the North Sea by a string of islands. What is its name?

Answer: Wadden Sea

The Wadden Islands archipelago protect the Wadden Sea, allowing it to be a very diverse wildlife area. Indeed, much of the area is World Heritage listed.

The Bothnian Sea is a part of the larger Baltic Sea and the Laccadive Sea is south of India. Salton Sea is a large lake found in Southern California.
10. The Adriatic Sea borders the east coast of Italy, Albania, northern Greece and the Balkan countries of Slovenia, Croatia, Montenegro and Bosnia and Herzegovina. Which city in southern Italy is the largest with an Adriatic coast?

Answer: Bari

Of these four, Bari is the only one that would qualify. Naples is on the western Italian coast, Palermo is in Sicily, and Dubrovnik is not in Italy- it is in Croatia. Venice is on the Adriatic, but it is in northern Italy, and is also smaller than Bari, which had a population of 320,000 in the 2011 census.
Source: Author ozzz2002

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us