FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Europe Odd One Out
Quiz about Europe Odd One Out

Europe: Odd One Out Trivia Quiz


Each question will be about a different aspect of European geography. All you have to do is pick the option that doesn't fit. Enjoy!

A multiple-choice quiz by timence. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe

Author
timence
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,387
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
842
Last 3 plays: Guest 38 (9/10), Guest 85 (5/10), Guest 184 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of these cities is NOT found in Europe? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following countries is NOT considered part of Europe? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following bodies of water does NOT lie in Europe? Hint


Question 4 of 10
4. All of the following are islands. Which one is NOT in Europe? Hint


Question 5 of 10
5. Europe has several countries that are landlocked. Which of these is NOT one of them? Hint


Question 6 of 10
6. Europe has many well-known mountain ranges, but which of the following mountain ranges does NOT form part of Europe? Hint


Question 7 of 10
7. Of the countries listed below, which is the odd one out because it is NOT in the top five European countries by geographic area? Hint


Question 8 of 10
8. Let's look at the tiny countries in Europe now, and there are several. Which of these countries is the odd one out because it is NOT one of Europe's five smallest nations by area? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following cities is the odd one out because it is not a European capital? Hint


Question 10 of 10
10. By world standards, Europe's largest lakes are relatively small. Which of the following is the odd one out because it is the only European lake among the top 15 world's lakes by area? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 38: 9/10
Feb 21 2024 : Guest 85: 5/10
Feb 17 2024 : Guest 184: 9/10
Feb 02 2024 : Guest 147: 5/10
Jan 23 2024 : Guest 91: 5/10
Jan 21 2024 : Guest 110: 6/10
Jan 17 2024 : DeepHistory: 7/10
Jan 06 2024 : jeremygilbert: 5/10
Jan 05 2024 : Guest 78: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these cities is NOT found in Europe?

Answer: Bambari

Bergen is found on the west coast of Norway; Bratislava is Slovakia's capital and largest city; and Bilbao is in northern Spain. Bambari is in Africa, lying on the Ouaka River in the Central African Republic.
2. Which of the following countries is NOT considered part of Europe?

Answer: Syria

Syria is bordered by Iraq, Jordan, Turkey, Lebanon and Israel. It is considered to be part of the Asian continent, specifically, Southwest Asia.
3. Which of the following bodies of water does NOT lie in Europe?

Answer: Bering Sea

While the Bering Sea is named after a native European (Danish born Vitus Bering), it lies to the east of Russia, forming part of the north Pacific Ocean between Asia and North America. The North Sea is part of the Atlantic, located between Great Britain, Scandinavia and other parts of Western Europe. The Tyrrhenian Sea forms part of the larger Mediterranean Sea.
4. All of the following are islands. Which one is NOT in Europe?

Answer: Luzon

Luzon is the largest island in the Philippines, home to its capital Manila. Mallorca (also known as Majorca) is considered to be part of Spain, and the largest of the Balearic Islands, found in the Mediterranean Sea.
5. Europe has several countries that are landlocked. Which of these is NOT one of them?

Answer: Lithuania

Lithuania, along with Estonia and Latvia, is known as a Baltic state. These are defined as the three countries east of the Baltic Sea, which lies on the west coast of Lithuania. Latvia borders Lithuania to the north, Belarus and Poland to the south and the Kaliningrad Oblast, a Russian exclave, to the southwest.
6. Europe has many well-known mountain ranges, but which of the following mountain ranges does NOT form part of Europe?

Answer: Olympic

The Olympic Mountains are situated in Washington, USA. The Carpathians stretch across Central and Eastern Europe, while the Alps cover eight countries across the continent from Austria in the east to France in the west. The Apennines, while over 1,000km in length, are found in a single country, Italy.
7. Of the countries listed below, which is the odd one out because it is NOT in the top five European countries by geographic area?

Answer: Germany

Ukraine is the second largest European country (after Russia), with an area spanning around 600,000 square kilometres. France comes in third on the list at around 550,000 and Sweden at number five (about 450,000). Germany, while substantial in size (over 350,000 square km) is the seventh largest in Europe.
8. Let's look at the tiny countries in Europe now, and there are several. Which of these countries is the odd one out because it is NOT one of Europe's five smallest nations by area?

Answer: Andorra

Andorra is a tiny country by world standards at just under 500 square km. However, it is only the sixth smallest in Europe, with Vatican City, Monaco, San Marino, Liechtenstein and Malta (in that order) being smaller.
9. Which of the following cities is the odd one out because it is not a European capital?

Answer: Geneva

Chișinău is the capital of the Republic of Moldova; Skopje is the capital of the Republic of Macedonia; and Lisbon is the capital of Portugal. Geneva, a well-known and heavily populated city in Switzerland, is not its capital (that is Bern, or Berne to the Swiss).
10. By world standards, Europe's largest lakes are relatively small. Which of the following is the odd one out because it is the only European lake among the top 15 world's lakes by area?

Answer: Lake Ladoga

Russia's Lake Ladoga is Europe's largest lake, spanning just over 18,000 square km. In contrast, the Caspian Sea, the world's largest lake, has an area of over 371,000 square km. Lake Tanganyika sits in Africa; Baikal in the Asian part of Russia; and Balkhash in Kazakhstan.
Source: Author timence

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us