FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about My Amsterdam Neighbourhood
Quiz about My Amsterdam Neighbourhood

My Amsterdam Neighbourhood Trivia Quiz


I don't think there has ever before been a quiz about the neighbourhood in which I live. It is in the romantic center of Amsterdam and might entice you to pay a visit.

A multiple-choice quiz by StefanL. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
StefanL
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
137,150
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
654
- -
Question 1 of 10
1. The main street in my neighbourhood is called Utrechtsestraat. Formerly it was the road that went from Amsterdam to the city of Utrecht. What squares are at the start and at the end of the Utrechtsestraat? Hint


Question 2 of 10
2. How many canals does the Utrechtsestraat cross? Hint


Question 3 of 10
3. Which river runs parallel to the Utrechtsestraat?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. In the 17th century the Amstelveld Square was meant to be the location for the main protestant church. This church was never built.


Question 5 of 10
5. On which day is the weekly flower market of the Amstelveld? Hint


Question 6 of 10
6. On the Amstelveld is a statue of Kokadorus. What was his profession? Hint


Question 7 of 10
7. Which canal runs parallel to the Utrechtsestraat, about 200 meters west of it? Hint


Question 8 of 10
8. What building was situated on the Frederiksplein from 1865 until 1929? Hint


Question 9 of 10
9. What can you find at 4 Jodenbreestraat? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the "independent catholic" church on the Prinsengracht near the Amstelveld? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The main street in my neighbourhood is called Utrechtsestraat. Formerly it was the road that went from Amsterdam to the city of Utrecht. What squares are at the start and at the end of the Utrechtsestraat?

Answer: Rembrandtplein and Frederiksplein

Rembrandtplein is famous for its many cafés and bars, Frederiksplein for its park, in the midst of which the intensely ugly building of the Dutch Central Bank arises.
2. How many canals does the Utrechtsestraat cross?

Answer: three

They are: Herengracht, Keizersgracht and Prinsengracht.
3. Which river runs parallel to the Utrechtsestraat?

Answer: Amstel

The Amstel runs about 200 meters east from the Utrechtsestraat.
4. In the 17th century the Amstelveld Square was meant to be the location for the main protestant church. This church was never built.

Answer: True

This church was never built because the city didn't furnish money. Instead the meant to be temporary wooden church still stands in a corner of the Amstelveld.
5. On which day is the weekly flower market of the Amstelveld?

Answer: Monday

This flower market, much less of a tourist attraction than the famous one along the Singel Canal, is on Monday.
6. On the Amstelveld is a statue of Kokadorus. What was his profession?

Answer: A famous street artist

Kokadorus (1867-1934), nicknamed "the Merchant of North Venice", sold market objects and combined his trade with political statements and jokes.
7. Which canal runs parallel to the Utrechtsestraat, about 200 meters west of it?

Answer: Reguliersgracht

The Reguliersgracht is famous for the fact that it is the only place in the world where from a certain standpoint one can see seven bridges in a row.
8. What building was situated on the Frederiksplein from 1865 until 1929?

Answer: Paleis voor Volksvlijt (Palace of Peoples' Industry)

The palace was modelled after the Crystal Palace in London. It was burnt down in 1929.
9. What can you find at 4 Jodenbreestraat?

Answer: Rembrandt House Museum

Rembrandt owned and lived in this house is the mid-1600s. The museum contains many examples of Rembrandt's work as well as those of his contemporaries.
10. What is the name of the "independent catholic" church on the Prinsengracht near the Amstelveld?

Answer: De Duif

De Duif (The Pigeon) is famous for the fact that it sometimes offers refuge to hunger strikers. The preachers consider themselves independent from the Pope and his bishops.
Source: Author StefanL

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us