FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dutch Cities
Quiz about Dutch Cities

Dutch Cities Trivia Quiz


The Netherlands is home to many beautiful and historically rich cities. How many of them do you know?

A photo quiz by Joepetz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
Joepetz
Time
5 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
375,719
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
598
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 31 (10/10), DeepHistory (9/10), rivenproctor (10/10).
-
Question 1 of 10
1. This first Dutch city can be found in the North Holland province. In the 16th century, it was an important center for silk manufacturing and trading. The city's main square is called Grote Markt, which is where the Grote Kerk church can be found. Which city is this that also lent its name to a neighborhood in New York City? Hint


Question 2 of 10
2. This Dutch city's cargo port is the largest in Europe, which is why it is sometimes called the Gateway to the World. Erasmus University is one of the Netherlands' best known. The city is also home to Euromast, a 606-foot observation tower famous for BASE jumping. Which city in South Holland is this? Hint


photo quiz
Question 3 of 10
3. Everyone knows the Netherlands is famous for tulips, but within the Netherlands this city in South Holland is famous for its tulip bulbs. The Keukenhof is probably the best known tulip garden in town. Which city is this? Hint


Question 4 of 10
4. This town has reputation for its many transportation hubs and The Dutch Transportation Safety Board was once located here until it moved to the Hague. Eersteling, the famous windmill located in the photo, can also be found here? Which North Holland city is this? Hint


photo quiz
Question 5 of 10
5. There are quite a number of things to do in this largest Dutch city. You can buy stocks on the oldest stock exchange in the world, visit the Anne Frank House on the Prinsengracht, purchase some inappropriate items in the Red Light District or look at art at the Van Gogh Museum. Which city is this?

Answer: (Begins with A )
Question 6 of 10
6. This city is probably best known for the treaty that was signed there in 1713 that ended the War of Spanish Succession. Nowadays, it is known for the Dom Tower, the tallest church tower in the Netherlands. Which city is this that has the Oudegracht canal running through it? Hint


photo quiz
Question 7 of 10
7. Windmills are popular sight in the Netherlands, but this city in North Holland has quite a few even for the nation. The neighborhood called Zaanse Schans in this city is well known for its many windmills including De Os, De Huisman and Het Klaverblad. Which city is this? Hint


Question 8 of 10
8. This North Brabant city is located where the Dommel and Gender Rivers meet, although the Gender no longer passes through. Popular attractions include the Vesteda Tower, the Berenkuil traffic circle famous for its graffiti art and the Anne Frankplantsoen. Which city is this? Hint


photo quiz
Question 9 of 10
9. Although this city is not the Dutch capital, it is how to many government buildings including Parliament and the Supreme Court. The city also serves as the headquarters of the International Court of Justice. Which South Holland city is this? Hint


Question 10 of 10
10. The citizens of this city are nicknamed bluefingers, which dates back to 1682 when the townspeople's fingers turned blue from counting copper. In modern times, tourists can visit parts of the remaining city walls as well as its gatehouse called Sassenpoort. Which city in the province of Overijssel is this? Hint


photo quiz

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Guest 31: 10/10
May 31 2024 : DeepHistory: 9/10
May 25 2024 : rivenproctor: 10/10
May 20 2024 : Geoff30: 6/10
May 14 2024 : sophie_re: 7/10
May 13 2024 : Guest 69: 9/10
May 11 2024 : BudHoney: 10/10
May 02 2024 : Guest 70: 7/10
Apr 28 2024 : Guest 86: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This first Dutch city can be found in the North Holland province. In the 16th century, it was an important center for silk manufacturing and trading. The city's main square is called Grote Markt, which is where the Grote Kerk church can be found. Which city is this that also lent its name to a neighborhood in New York City?

Answer: Haarlem

Haarlem is nicknamed Bloemenstad, which means flower city, because it was once the center of the tulip industry in the Netherlands. Although tulips are still grown in Haarlem, it is no longer the biggest city for them. On May 5, Haarlem hosts Bevrijdingspop, a music festival that marks the end of Nazi occupation of the Netherlands.
2. This Dutch city's cargo port is the largest in Europe, which is why it is sometimes called the Gateway to the World. Erasmus University is one of the Netherlands' best known. The city is also home to Euromast, a 606-foot observation tower famous for BASE jumping. Which city in South Holland is this?

Answer: Rotterdam

Rotterdam's port made it one of the most important Dutch cities since its founding around the 13th century. However, it did not become famous as a port city worldwide until the 19th century when a canal called the Nieuwe Waterweg was built, significantly improving access to Rotterdam.
3. Everyone knows the Netherlands is famous for tulips, but within the Netherlands this city in South Holland is famous for its tulip bulbs. The Keukenhof is probably the best known tulip garden in town. Which city is this?

Answer: Lisse

Lisse was once known as a city were extremely wealthy people lived in big estates. However, in the 1900s, there was an increased demand for tulip bulbs and most of the estates were torn down to grow tulips. The tulip fields of Lisse attract hundreds of thousands of tourists each spring.
4. This town has reputation for its many transportation hubs and The Dutch Transportation Safety Board was once located here until it moved to the Hague. Eersteling, the famous windmill located in the photo, can also be found here? Which North Holland city is this?

Answer: Hoofddorp

Hoofddorp is a relatively young city by European standards as it was founded in 1853. The Eersteling windmill translates to "the first" because it was the first windmill built in Hoofddorp. Although Hoofddorp is known for its safe railways, in 1992 a train crash killed five people and injured dozens.
5. There are quite a number of things to do in this largest Dutch city. You can buy stocks on the oldest stock exchange in the world, visit the Anne Frank House on the Prinsengracht, purchase some inappropriate items in the Red Light District or look at art at the Van Gogh Museum. Which city is this?

Answer: Amsterdam

Amsterdam is the capital of the Netherlands as stated in the country's constitution, although the government does not meet there. It is one the River Amstel. Amsterdam has a reputation for being liberated and seedy full of prostitution and legal marijuana shops. However, Amsterdam is a beautiful city with parks, canals and friendly people.
6. This city is probably best known for the treaty that was signed there in 1713 that ended the War of Spanish Succession. Nowadays, it is known for the Dom Tower, the tallest church tower in the Netherlands. Which city is this that has the Oudegracht canal running through it?

Answer: Utrecht

Utrecht is one of the most culturally rich cities in the Netherlands. There are plenty of art museums, theaters and music festivals in the city and nearly everyday there is some event going on. Most notable among music festivals is Le Guess Who?, an indie rock festival that has become so popular, there are now two of them a year (in May and November). Bicycles are popular mode of transportation in Utrecht, like in most Dutch cities, but Utrecht has a reputation for bicycle riding within the nation.
7. Windmills are popular sight in the Netherlands, but this city in North Holland has quite a few even for the nation. The neighborhood called Zaanse Schans in this city is well known for its many windmills including De Os, De Huisman and Het Klaverblad. Which city is this?

Answer: Zaanstad

The Zaans Museum is another popular attraction in Zaanstad. The Czar Peter House complex at the museum is where Czar Peter I of Russia lived while he learned shipbuilding in Zaanstad.
8. This North Brabant city is located where the Dommel and Gender Rivers meet, although the Gender no longer passes through. Popular attractions include the Vesteda Tower, the Berenkuil traffic circle famous for its graffiti art and the Anne Frankplantsoen. Which city is this?

Answer: Eindhoven

Eindhoven was originally a group of several smaller villages that banded together when they kept being flooded by the Gender River. Eindhoven is known as the Dutch City of Lights because the lighting company Philips was founded there and because students at the Eindhoven University of Technology often produce light shows and experiments.
9. Although this city is not the Dutch capital, it is how to many government buildings including Parliament and the Supreme Court. The city also serves as the headquarters of the International Court of Justice. Which South Holland city is this?

Answer: The Hague

Because of its importance in Dutch government as international headquarters for various worldwide organizations, the Hague has reputation for justice and peace. Many of the Hague's older buildings are very well maintained including the city square, the Mauritshuis museum and Ridderzaal.

In 2013 when he became king, Willem-Alexander decided to make Huis ten Bosch in the Hague, his main residence.
10. The citizens of this city are nicknamed bluefingers, which dates back to 1682 when the townspeople's fingers turned blue from counting copper. In modern times, tourists can visit parts of the remaining city walls as well as its gatehouse called Sassenpoort. Which city in the province of Overijssel is this?

Answer: Zwolle

Zwolle is the capital of Overijssel, an eastern province on the border with Germany. Because of its proximity to Germany, much of Zwolle's history and culture has stemmed from Germany or the Holy Roman Empire. Many of the city's sites are older than in the rest of the Netherlands and there are many castles and remnants of buildings to explore.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series States, Provinces etc.:

Quizzes on nations' states, provinces, cities, regions etc.

  1. Mexican States Average
  2. States of Brazil Average
  3. Regions of Italy Average
  4. Counties of Ireland Average
  5. States of Germany Average
  6. Dutch Cities Average
  7. Spanish Autonomous Communities Average
  8. Swiss Cities Average
  9. Regions of France Average
  10. Provinces of Argentina Average
  11. Cantons of Switzerland Average
  12. Districts of Portugal Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us