FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Portugal Europes West Coast Part 1
Quiz about Portugal Europes West Coast Part 1

Portugal: Europe's West Coast Part 1 Quiz


Sitting in the south-west corner of Europe, this lovely little country is sometimes considered to be peripheral and is often forgotten about until it comes to holiday time.

A multiple-choice quiz by adbissell. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Portugal

Author
adbissell
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,421
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
308
Last 3 plays: Guest 96 (9/10), Guest 105 (4/10), agentofchaos (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the currency in Portugal? Hint

Euro
Dollar
Pound
Paseta

2. Which of these countries was never a Portuguese colony? Hint

East Timor
Hong Kong
Mozambique
Macau

3. Portugal expelled which occupier in the 10th century? Hint

French
Spanish
English
Moors

4. The old name for Lisbon was what? Hint

Lisville
St George
Savaronne
Olisipo

5. Lisbon was protected from the Napoleonic armies by what feature? Hint

a line of towers
a long wall
iron gates
snow drifts

6. Lisbon lies on the right (northern) bank of which river? Hint

Douro
Sienne
Guadiana
Tejo

7. How many islands are there in the Azores archipelago? Hint

Nine
Three
One
Four

8. "Vinho verde" is locally produced in the north of Portugal. What is special about this wine? Hint

It's a mature wine
It's fortified
It's green in colour
It's a "new" wine

9. The highest point in Portugal is where? Hint

In the north of the country
The island of Madeira
The island of Pico
In the centre of the country

10. Which Portuguese town is popularly known as the "Cradle of the Nation"? Hint

Guimarães
Oporto
Lisbon
Madrid


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the currency in Portugal?

Answer: Euro

Portugal has used the euro since 2002, along with several other countries. Financial markets began using the euro three years earlier in 1999 but the general public of Europe didn't use the currency for everyday transactions until 2002. Until 2002, Portugal used the escudo.

The dollar has never been a European currency, the pound is used in the UK and the paseta used to be the currency in Spain until it also adopted the Euro in 2002.
2. Which of these countries was never a Portuguese colony?

Answer: Hong Kong

Portuguese influence spread around the world, but so did British influence. Hong Kong belonged to Britain in much the same way that Macau belonged to Portugal.
3. Portugal expelled which occupier in the 10th century?

Answer: Moors

The French never occupied the entire country (thanks to Wellington). The Spanish came and went, and the British never permanently stayed there.
4. The old name for Lisbon was what?

Answer: Olisipo

Legend states that Ulysses came to Lisbon during his travels. He lent his name to the city.
5. Lisbon was protected from the Napoleonic armies by what feature?

Answer: a line of towers

Napoleon faced many challenges, but the twin line of towers and redoubts built under Wellington's orders were insurmountable. Napoleon's army was eventually driven out of the country.
6. Lisbon lies on the right (northern) bank of which river?

Answer: Tejo

The River Tejo (or Tagus in English) rises in Spain. It reaches the sea just after Lisbon.
7. How many islands are there in the Azores archipelago?

Answer: Nine

There are nine main islands. They are: São Miguel (the largest) and Santa Maria in the southeast; Terceira, Pico, Faial, São Jorge, and Graciosa in the center; and Flores and Corvo are in the northwest.
8. "Vinho verde" is locally produced in the north of Portugal. What is special about this wine?

Answer: It's a "new" wine

The word "verde" means green, but here it signifies that the grapes are not fully mature (i.e., new). Port wine is fortified. Actually, there is white and red "verde" wine. It should have a little sparkle and be drunk slightly chilled.
9. The highest point in Portugal is where?

Answer: The island of Pico

The highest point in mainland Portugal is 2000 metres above sea level in Serra da Estrela. The island of Pico, which is one of the Azores islands, reaches up to 2352 metres above sea level.
10. Which Portuguese town is popularly known as the "Cradle of the Nation"?

Answer: Guimarães

Guimarães, in the north of Portugal, is where the Christians began the reconquest of the country from the Moors in 1128 AD. Lisbon is the present-day capital and Oporto is the second city. If you answered Madrid--well, Madrid is in Spain, not Portugal!
Source: Author adbissell

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 16 2023 : Guest 96: 9/10
May 01 2023 : Guest 105: 4/10
Apr 28 2023 : agentofchaos: 10/10
Apr 15 2023 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
6/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us