FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rotterdam What Do You Know
Quiz about Rotterdam What Do You Know

Rotterdam: What Do You Know? Trivia Quiz


Just testing how much you know about Rotterdam, my hometown.

A multiple-choice quiz by Peregrin-TK. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Netherlands

Author
Peregrin-TK
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
151,598
Updated
Sep 18 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
664
Last 3 plays: Guest 95 (0/10), Guest 66 (5/10), Guest 149 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. The deepest point under sea level lies in the Prins-Alexanderpolder. Now: is it true that the Alexanderpolder is also part of Rotterdam?


Question 2 of 10
2. Rotterdam has an airport, in foreign countries commonly known as 'Rotterdam Airport'. What is the other name for this airport? Hint


Question 3 of 10
3. How many subway-stations does Rotterdam have? Hint


Question 4 of 10
4. Rotterdam is the capital of the Netherlands.


Question 5 of 10
5. What is the official name of the only zoo in Rotterdam? Hint


Question 6 of 10
6. There is a university in Rotterdam called the Erasmus University.


Question 7 of 10
7. What's the name of the biggest carnival in Rotterdam? Hint


Question 8 of 10
8. The night before the Summer Carnival begins, there's a warming-up. Is this warming-up called Battle of the Drums?


Question 9 of 10
9. How many people live in Rotterdam? Hint


Question 10 of 10
10. On May 6th, 2002 a politician called Pim Fortuyn was murdered. Where in Rotterdam did he live? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 20 2024 : Guest 95: 0/10
May 17 2024 : Guest 66: 5/10
May 03 2024 : Guest 149: 4/10
May 02 2024 : Guest 185: 7/10
Apr 23 2024 : Guest 89: 0/10
Apr 09 2024 : Guest 176: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The deepest point under sea level lies in the Prins-Alexanderpolder. Now: is it true that the Alexanderpolder is also part of Rotterdam?

Answer: yes

The deepest point is exactly 6,4 metres below sea level.
2. Rotterdam has an airport, in foreign countries commonly known as 'Rotterdam Airport'. What is the other name for this airport?

Answer: Rotterdam The Hague

Schiphol is also known as Amsterdam Airport. Welschap is an airport just east of Eindhoven, Noord-Brabant. Van Gogh is a famous Dutch painter without an airport named after him.
3. How many subway-stations does Rotterdam have?

Answer: over 40

The first subway of Rotterdam was opened February 9th, 1968.
The 6,4 kilometres long route from Central Station to Zuidplein (South Square) used to be world's shortest subway.
Various enlargements later the Rotterdam subway has grown to two different lines: the Erasmus-line from north to south ant the Caland-line from east to west.
On November 4th, 2002 the enlargement of the Caland-line to Spijkenisse (I've been told in English this is Spike City) was opened.

In Capelle aan den IJssel there are three stations as well. Spike City also has three stations. Schiedam has two stations.
4. Rotterdam is the capital of the Netherlands.

Answer: False

The capital of the Netherlands is Amsterdam. Rotterdam isn't even the capital of the province it's in; South-Holland. The port of Rotterdam is the largest in Europe, if I'm right largest of the world.
Correct me if not so.
5. What is the official name of the only zoo in Rotterdam?

Answer: Diergaarde Blijdorp

Artis is the name of the zoo in Amsterdam. Animal Parc Emmen is a zoo in Emmen. Hellabrunn Zoo is in Munich.
6. There is a university in Rotterdam called the Erasmus University.

Answer: True

Erasmus University Rotterdam is the biggest university in town. It also does a lot of investigation on health and economics for the government.
7. What's the name of the biggest carnival in Rotterdam?

Answer: Solero Summer Carnival

The Dance Parade is another festival, also held in Rotterdam each year. The Fast Forward Dance Parade is in Amsterdam. The Rotterdam Summer Parade I actually don't even know if it does exist (just made it up). Solero Summer Carnival is always in the last weekend of July.
8. The night before the Summer Carnival begins, there's a warming-up. Is this warming-up called Battle of the Drums?

Answer: Yes

The evening before the carnival kicks off, the brass-bands will walk a route through Rotterdam, and perform some numbers (A brass-band is a band with steel drums and other percussion).
9. How many people live in Rotterdam?

Answer: around 625,000

In the Netherlands live about 17,000,000 people. Compared to for example London this is nothing. In London live about 7,000,000 people, almost half of whole of the Netherlands together. But okay, we don't live in a very big country.
10. On May 6th, 2002 a politician called Pim Fortuyn was murdered. Where in Rotterdam did he live?

Answer: Rotterdam - New West

The delinquent got 18 year-sentence.
Source: Author Peregrin-TK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us