FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Steamy Manhattan
Quiz about Steamy Manhattan

Steamy Manhattan Trivia Quiz


New York City has the largest steam generation system in the world. It is twice the size of the system in Paris, which is the largest in Europe.

A multiple-choice quiz by denmarks. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
denmarks
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
236,754
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
380
- -
Question 1 of 10
1. When was the first steam system with a central steam boiler plant built in Manhattan? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first customer of the New York Steam Company? Hint


Question 3 of 10
3. At the end of the 20th century, how many commercial and residential customers in Manhattan were using steam? Hint


Question 4 of 10
4. How many pounds of steam are piped under the streets of Manhattan yearly? Hint


Question 5 of 10
5. A gallon of water can provide how many pounds of steam? Hint


Question 6 of 10
6. What is the temperature (F) of the water just prior to being converted to steam in the Con Edison steam plants? Hint


Question 7 of 10
7. There are two major steam plants in Manhattan. One for the east side and one for the west.


Question 8 of 10
8. What is the temperature (F) of the steam flowing through the underground pipes in Manhattan? Hint


Question 9 of 10
9. Some of the steam flowing underground in Manhattan is used to sterilize instruments at St. Vincent's Hospital.


Question 10 of 10
10. Steam can be used to cool buildings in Manhattan.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was the first steam system with a central steam boiler plant built in Manhattan?

Answer: 1881

The first plant was built in 1881 and had 48 boilers and a huge chimney. It was between Cortlandt, Dey, Greenwich, and Washington Streets.
2. Who was the first customer of the New York Steam Company?

Answer: The United Bank Building

The United Bank Building on Broadway was the first customer on March 3, 1882. By December 1882, there were 62 customers.
3. At the end of the 20th century, how many commercial and residential customers in Manhattan were using steam?

Answer: Over 100,000

At the turn of the century there were over 105 miles of pipes in Manhattan providing steam to more than 100,000 commercial and residential customers.
4. How many pounds of steam are piped under the streets of Manhattan yearly?

Answer: about 30 billion

About thirty billion pounds of steam flow under Manhattan yearly. The extent of the service is from the Battery to 96th Street.
5. A gallon of water can provide how many pounds of steam?

Answer: 8

A steam plant converts a gallon of water into eight pounds of steam. Every hour about 125,000 gallons of water are turned into more than one million pounds of steam.
6. What is the temperature (F) of the water just prior to being converted to steam in the Con Edison steam plants?

Answer: 1000

A steam generating plant is located on 14th Street and the East River. There are two boilers that burn gas or oil. The temperature of water inside the boiler reaches 1,000 degrees Fahrenheit. The rush of steam is so loud that workers must wear ear protectors.
7. There are two major steam plants in Manhattan. One for the east side and one for the west.

Answer: false

At the end of the 20th century, there were seven Con Edison plants. Five in Manhattan, one in Queens, and one in Brooklyn. Some of these plants produce both steam and electricity through co-generation.
8. What is the temperature (F) of the steam flowing through the underground pipes in Manhattan?

Answer: 350

The steam in the underground pipes is about 350 degrees Fahrenheit. The pipes coming out of the plant are several feet in diameter and they get progressively smaller, finally becomming ones that are only only a couple of inches wide.
9. Some of the steam flowing underground in Manhattan is used to sterilize instruments at St. Vincent's Hospital.

Answer: true

St. Vincent's Hospital uses steam to sterilize instruments. They are first placed in a washer-disinfector, something like a dishwasher. Then they are sterilized with steam which kills any viral or bacterial pathogens.
10. Steam can be used to cool buildings in Manhattan.

Answer: true

The heat from steam can be used in a refrigeration system to cause cooling.
Source: Author denmarks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us