FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Big Apple
Quiz about The Big Apple

The Big Apple Quiz for Experts | New York


A little bit of everything about New York City. Hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by vikan. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
vikan
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
24,354
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
9612
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 87 (6/10), Guest 65 (7/10), Guest 159 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The city of New York is made up of ______ boroughs? Hint


Question 2 of 10
2. What New York City (NYC) Art Deco building has six levels of stainless steel arches topped by a lit lancet spire on its top? Hint


Question 3 of 10
3. What NYC museum started in Gracie Mansion and later moved to 5th Ave. between 103rd St. and 104th St.? Hint


Question 4 of 10
4. The largest art museum in the Western Hemisphere is located in NYC, what is its name? Hint


Question 5 of 10
5. One of the most unusual gardens in NYC, until June 29th 2002, had sculptures by Matisse, Miro, and Rodin. This garden was at the ________? Hint


Question 6 of 10
6. One of the great bridges into Manhattan was designed by John Roebling with Gothic arches, and opened in 1883, it is the ________________? Hint


Question 7 of 10
7. An ice skating rink is erected each winter under the statue of Prometheus at _____________? Hint


Question 8 of 10
8. What NYC area is home to Washington Square, the MacDougal-Sullivan Gardens Historic District and New York University? Hint


Question 9 of 10
9. What famous concert hall was restored in the 1980s after Isaac Stern and a group of music lovers fought to save it? Hint


Question 10 of 10
10. What area in NYC contains bridle paths, a children's zoo, and a world famous art museum within or near its boundaries? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 87: 6/10
Apr 12 2024 : Guest 65: 7/10
Apr 12 2024 : Guest 159: 7/10
Apr 10 2024 : Guest 45: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 79: 9/10
Apr 05 2024 : fado72: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 104: 8/10
Apr 02 2024 : john62450: 8/10
Mar 31 2024 : shadowzep: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The city of New York is made up of ______ boroughs?

Answer: five

The boroughs are: Staten Island, the Bronx, Queens, Brooklyn and Manhattan.
2. What New York City (NYC) Art Deco building has six levels of stainless steel arches topped by a lit lancet spire on its top?

Answer: Chrysler Building

Flared gargoyles at the forth setback resemble 1929 radiator hood ornaments. The lobby is decorated with African marble and was once used as a car showroom.
3. What NYC museum started in Gracie Mansion and later moved to 5th Ave. between 103rd St. and 104th St.?

Answer: Museum of The City of New York

The Neo-Georgian building (red brick with white trim) has paintings, prints, furniture, silver, dolls and toys that help tell the history of New York City (NYC).
4. The largest art museum in the Western Hemisphere is located in NYC, what is its name?

Answer: Metropolitan Museum of Art

The Met covers over 32 acres. Its holdings include paintings, furniture, rooms from famous homes, armor, even a real Egyptian temple and many other fascinating items.
5. One of the most unusual gardens in NYC, until June 29th 2002, had sculptures by Matisse, Miro, and Rodin. This garden was at the ________?

Answer: Museum of Modern Art

The garden at the Museum of Modern Art is located in mid-town and many harried New Yorkers escape to this garden for peace. The museum moved to temporary quarters in Queens until the spring of 2005; on reopening, it still had its lovely garden.
6. One of the great bridges into Manhattan was designed by John Roebling with Gothic arches, and opened in 1883, it is the ________________?

Answer: Brooklyn Bridge

The Brooklyn Bridge was the first bridge to use steel cables and it held the record for being the longest suspension bridge for 20 years.
7. An ice skating rink is erected each winter under the statue of Prometheus at _____________?

Answer: Rockefeller Center

Rockefeller Center is made up of 19 buildings on 22 acres in midtown Manhattan. It was named a national landmark in 1987.
8. What NYC area is home to Washington Square, the MacDougal-Sullivan Gardens Historic District and New York University?

Answer: Greenwich Village

In the 1830s the area around Washington Square was inhabited by prominent NYC families. By the late 1850 the elite had moved uptown, leaving Greenwich Village to the old Dutch families. When the rich moved out their large homes were divided into flats and studios, attracting writers and artists.

The Village continued its Bohemian style until the high rents in the 1960s forced out the creative young artists.
9. What famous concert hall was restored in the 1980s after Isaac Stern and a group of music lovers fought to save it?

Answer: Carnegie Hall

Carnegie Hall opened in 1891 with a concert featuring Peter Tchaikovsky as conductor. When the New York Philharmonic moved to Lincoln Center, Carnegie Hall was put up for sale. Isaac Stern spearheaded efforts to save and restore it, the restoration was completed in 1986.
10. What area in NYC contains bridle paths, a children's zoo, and a world famous art museum within or near its boundaries?

Answer: Central Park

Work began on clearing the site for Central Park in 1857. The land originally was a swampy area of pig farms and squatters' shacks, 632 types of trees and 815 types of shrubs were planted. 58 miles of pedestrian walks, 6.5 miles of roads and 4.5 miles of bridle paths were constructed.

The Metropolitan Museum of Art was built on the edge of the park on 5th Ave. between 80th and 84th streets.
Source: Author vikan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us