FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nearly Ultimate New York 3
Quiz about Nearly Ultimate New York 3

Nearly Ultimate New York 3 Trivia Quiz


Here is the third of my quizzes on New York. City, that is. Have a blast!

A multiple-choice quiz by rootsgrrl. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
rootsgrrl
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
114,581
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
6 / 15
Plays
1085
Last 3 plays: Guest 45 (3/15), Guest 72 (6/15), ranjanbest (11/15).
- -
Question 1 of 15
1. In 1890, "How The Other Half Lives", a book written by a former police reporter, opened the eyes of many who had no idea how horrific slum conditions were. Its author's name? Hint


Question 2 of 15
2. Mae West was born and raised in this part of Brooklyn: Hint


Question 3 of 15
3. Madison Square Garden is on 7th Avenue and 33rd Street in Manhattan. It has been in several other locations. What was its location just before the home it moved to in 1968? Hint


Question 4 of 15
4. McSorley's Ale House is near New York University. What is unusual about this historic bar? Hint


Question 5 of 15
5. The dead outnumber the living in which borough? Hint


Question 6 of 15
6. A famous poet and author once lived in the narrowest house in New York City. It is on Grove Street and is barely nine feet wide. This person was: Hint


Question 7 of 15
7. Where were immigrants coming in to New York processed before Ellis Island opened? Hint


Question 8 of 15
8. John Roebling was the engineer-in-chief at the completion of the Brooklyn Bridge in 1883.


Question 9 of 15
9. Who paid for the pedestal that the Statue of Liberty rests on? Hint


Question 10 of 15
10. On which Street was Alfred E. Smith, later Governor of New York, born in 1873? Hint


Question 11 of 15
11. New York City is the capital of New York State.


Question 12 of 15
12. The famous Algonquin Round Table was located in which room at the Algonquin Hotel? Hint


Question 13 of 15
13. Where was former President Bill Clinton's office once located? Hint


Question 14 of 15
14. In "Desperately Seeking Susan" Madonna tries to steal a pair of boots from which East Village store? Hint


Question 15 of 15
15. Known as "The Father of the Electric Guitar," nonogenarian Les Paul played a regular gig in New York City. At which of these did he do these shows? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 45: 3/15
Mar 23 2024 : Guest 72: 6/15
Mar 14 2024 : ranjanbest: 11/15
Mar 05 2024 : Guest 24: 3/15
Mar 01 2024 : Samoyed7: 11/15
Feb 25 2024 : Guest 172: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1890, "How The Other Half Lives", a book written by a former police reporter, opened the eyes of many who had no idea how horrific slum conditions were. Its author's name?

Answer: Jacob Riis

Riis also took some of the first flash photographs ever used. He crept up on his subjects, took the photos, and ran away, just as suddenly. His book resulted in new laws governing the construction of tenements.
2. Mae West was born and raised in this part of Brooklyn:

Answer: Greenpoint

Or, as some of you may think we pronounce it, "Greenpernt." It is in the northwest corner of Brooklyn and was built specifically for dock workers in the mid-19th century.
3. Madison Square Garden is on 7th Avenue and 33rd Street in Manhattan. It has been in several other locations. What was its location just before the home it moved to in 1968?

Answer: 8th Avenue and 50th Street

It has been at its current location since 1968.
4. McSorley's Ale House is near New York University. What is unusual about this historic bar?

Answer: They did not serve women until the 1970's

Men only until 1971. Dylan Thomas had his last drink at The White Horse Tavern on Hudson St. Washington met with his troops at Fraunces Tavern on Wall St. All these businesses are still thriving.
5. The dead outnumber the living in which borough?

Answer: Queens

About three million dead and two million living. Quiet neighbors.
6. A famous poet and author once lived in the narrowest house in New York City. It is on Grove Street and is barely nine feet wide. This person was:

Answer: Edna St. Vincent Millay

She lived there briefly. You can glimpse this house in the movie "Hannah and her Sisters."
7. Where were immigrants coming in to New York processed before Ellis Island opened?

Answer: Castle Garden

Castle Garden was an Army fort, and later a concert hall, prior to its becoming an immigrants' processing center. Ellis Island opened in 1892. Bedloe's Island is now known as Liberty Island.
8. John Roebling was the engineer-in-chief at the completion of the Brooklyn Bridge in 1883.

Answer: False

John Roebling designed the bridge and was in charge of its construction from 1867-1869. He died of lockjaw when an arriving ferry crushed his toes against a dock in the summer of 1869. His son Washington took over, and when he became ill with Caissons' disease, he supervised from his window on Columbia Heights. His wife Emily was on site until the completion of the Bridge.
9. Who paid for the pedestal that the Statue of Liberty rests on?

Answer: The people of New York

Miss Liberty's hand, holding the torch, stood in Madison Park for several years, until the collection of nickels and dimes from the citizens of New York amounted to enough to pay for the pedestal.
10. On which Street was Alfred E. Smith, later Governor of New York, born in 1873?

Answer: South Street

Al Smith was born at 140 South Street in 1873, just under the recently built Manhattan towers of the Brooklyn Bridge. He was Governor of New York for three terms, and, in 1928, was the first Roman Catholic to run for President.
11. New York City is the capital of New York State.

Answer: False

That honor belongs to Albany, about two hundred miles north of New York City.
12. The famous Algonquin Round Table was located in which room at the Algonquin Hotel?

Answer: The Rose Room

When you come to New York, stop in at the Algonquin for a beverage. You can still feel the presence of Mrs. Parker, Mr. Benchley, and the rest of the Vicious Circle.
13. Where was former President Bill Clinton's office once located?

Answer: Harlem

On 125th st. Harlem residents see him walking in the neighboorhood often.
14. In "Desperately Seeking Susan" Madonna tries to steal a pair of boots from which East Village store?

Answer: Love Saves The Day

It's on the corner of Second Avenue and 7th Street. It's still there and still has great stuff.
15. Known as "The Father of the Electric Guitar," nonogenarian Les Paul played a regular gig in New York City. At which of these did he do these shows?

Answer: Iridium

He played on Monday nights, at The Iridium on Broadway. Before that he previously did his Monday shows at The Blue Note in the Village.
Source: Author rootsgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us