FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about So Much Fun in Manhattan
Quiz about So Much Fun in Manhattan

So Much Fun in Manhattan! Trivia Quiz


Manhattan is an island, rich in history, culture, and cheese-cake.

A multiple-choice quiz by stageball. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
stageball
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,138
Updated
Sep 17 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1479
- -
Question 1 of 10
1. What powered the original Central Park Carousel when it opened in 1871?
Hint


Question 2 of 10
2. Where was the Titanic supposed to dock, had she not sunk on her maiden voyage? Hint


Question 3 of 10
3. Which two landmarks in Manhattan go together? Hint


Question 4 of 10
4. Which is true of Washington Square Park? Hint


Question 5 of 10
5. Where is the Flatiron Building? Hint


Question 6 of 10
6. New York was the first capital of the United States.


Question 7 of 10
7. The Brooklyn Bridge was one of the first suspension bridges ever built and by far the largest at the time and for many years after. It goes from Brooklyn to where? Hint


Question 8 of 10
8. Why are the lights on the top of the Empire State Building turned off on foggy nights in spring and fall? Hint


Question 9 of 10
9. In 1812, on Manhattan's southern tip, American soldiers in a harbor fortification successfully fought back an attack by which country? Hint


Question 10 of 10
10. Where in New York can you see a Gutenberg Bible on display? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 07 2024 : Lizbetha: 9/10
Feb 23 2024 : Guest 45: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What powered the original Central Park Carousel when it opened in 1871?

Answer: Horses

Today the Carousel is powered by electricity. Central Park begins (ends) on 110th street and ends (begins) on 59th street. Many cultural events take place in Central Park including free concerts and opera all summer long.
2. Where was the Titanic supposed to dock, had she not sunk on her maiden voyage?

Answer: Chelsea Piers

Chelsea neighborhood, south of 23rd street, is the site of the famous "Chelsea Hotel" where many famous writers, including Dylan Thomas, Arthur Miller, and Tom Wolfe, lived and worked. Many pop artist stayed there as well including Bob Dylan, The Jefferson Airplane, and Janis Joplin.
3. Which two landmarks in Manhattan go together?

Answer: Macy's and Herald Square

"Give my regards to Broadway, remember me to Herald Square."
The first Macy's opened on 14th street in 1858. When Macy's at Herald Square on 6th Avenue opened in 1902 it was advertised as "The World's Largest Store". .
4. Which is true of Washington Square Park?

Answer: It was reputedly built on the site of a gallows

Perhaps that's why people are always hanging around there. Washington Square Park is on 5th Avenue in Greenwich Village.
5. Where is the Flatiron Building?

Answer: At the meeting point of 5th Avenue, Broadway, and 23rd Street

The Flatiron Building was once the most photographed building in the world. In the 1920s, guys used to loiter around 23rd street waiting for the wind to bounce off its tall, flat, surface, which caused many women's skirts to fly up in the wind. Cops on the beat would shoo the guys away, saying, "23 skidoo!"
6. New York was the first capital of the United States.

Answer: True

George Washington took the oath as president at Federal Hall near the South Street Seaport in lower Manhattan.
7. The Brooklyn Bridge was one of the first suspension bridges ever built and by far the largest at the time and for many years after. It goes from Brooklyn to where?

Answer: Manhattan

No one had ever seen a bridge of that magnitude before. In order to prove it was safe to cross, P.T. Barnum walked 21 elephants across it in 1883.
8. Why are the lights on the top of the Empire State Building turned off on foggy nights in spring and fall?

Answer: So as not to confuse migrating birds

The Empire State Building is on 5th Avenue and 33rd street. It was the tallest building in the world from its completion in 1930 until 1972. It was designed by architect William Lamb. A plane crashed into the Empire State Building! This happened in 1945 when a US Army Air Corps B-25 twin-engine bomber plane crashed into the 79th floor of the building in dense fog.
9. In 1812, on Manhattan's southern tip, American soldiers in a harbor fortification successfully fought back an attack by which country?

Answer: Britain

The neighborhood today known as "The Battery" was just that - a harbor fortification. From Battery Park there is a clear view of Staten Island to the South, and Brooklyn to the East.
10. Where in New York can you see a Gutenberg Bible on display?

Answer: The New York Public Library

The New York Public Library can be found on 5th Avenue and 42nd street. Gutenberg Bibles (made in the 1450s), were the first books ever printed. The New York Gutenberg is one of only four complete copies printed on vellum. There are 48 copies of the Gutenberg Bible still in existence.

The rest are printed on paper, or are incomplete. By the way, why was New York nicknamed, "The Big Apple"? According to some people, jazz musicians called it that when they got a gig there. A gig in the "Big Apple" meant you had made it to the biggest fruit on the tree of success. That's one theory but I'm sticking with it. I hope you enjoyed this quiz. See you in the Big Apple!
Source: Author stageball

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us