FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about New York City Area Islands
Quiz about New York City Area Islands

New York City Area Islands Trivia Quiz


The New York City/Tri-State area has more islands than just Manhattan and Long Island. See if you can tell what's what.

A multiple-choice quiz by mike32768. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Author
mike32768
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,256
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
372
Awards
Top 20% Quiz
Question 1 of 10
1. Fictional character Hannibal Lecter cynically referred to this actual place as Anthrax Island in "Silence of the Lambs" (1991). To what real island off the tip of Long Island's north fork was he referring? Hint


Question 2 of 10
2. Located southeast of Orient Point, what privately owned island with a famed windmill is more or less between the two forks of Long Island? Hint


Question 3 of 10
3. Which island is at the far eastern end of Suffolk County, nestled well between Long Island's two forks and accessible by small ferries at its north and south shores? Hint


Question 4 of 10
4. Forming much of Long Island's southern barrier island, located south of the Great South Bay and home to many summer and year-round homes, is what Suffolk County island? Hint


Question 5 of 10
5. Which island is home to one of New York City's correctional facilities (prisons)? Hint


Question 6 of 10
6. Called "Munnawtawkit" by the Native American Pequot tribe, this New York island in the Atlantic Ocean sits off the eastern tip of Long Island's north fork (towards the Rhode Island state border) and is physically much closer to Connecticut than to New York. What island is this? Hint


Question 7 of 10
7. Block Island is located about 15 miles east of Montauk Point. To what US state does this island belong? Hint


Question 8 of 10
8. A narrow, 2-mile long strip of land in New York City's East River, is this island, over which the Queensboro Bridge extends. What nearly automobile-free island is this? Hint


Question 9 of 10
9. Located off the southern tip of Manhattan, in the entrance to the New York Harbor, is what island, named for a special French-born lady? Hint


Question 10 of 10
10. Now a peninsula and no longer truly an island, this Brooklyn location features the "Cyclone" roller coaster, the original "Nathan's Famous" hot dog stand and the New York Aquarium. What is this "island"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Fictional character Hannibal Lecter cynically referred to this actual place as Anthrax Island in "Silence of the Lambs" (1991). To what real island off the tip of Long Island's north fork was he referring?

Answer: Plum Island

Plum Island is home to a secretive US government animal disease laboratory. Dr. Lecter was offered a prison cell there as part of a bargain for his help with a case. The New London - Orient Point Ferry passes by Plum Island while on its journey.
2. Located southeast of Orient Point, what privately owned island with a famed windmill is more or less between the two forks of Long Island?

Answer: Gardiner's Island

Gardiner's Island is approximately five square miles in size. The island's structures include the oldest surviving wood-frame structure in New York state, a carpenter's shed built in 1639. Home to a large colony of ospreys, the island is safe enough for the birds to build nests on the ground since there are no natural predators.
3. Which island is at the far eastern end of Suffolk County, nestled well between Long Island's two forks and accessible by small ferries at its north and south shores?

Answer: Shelter Island

Shelter Island is a 12-square-mile island which is surrounded on three sides by Shelter Island Sound with the fourth (east) side on Gardiner's Bay. The island is practically cut in half by state route 114 which connects the two ferry docks.
4. Forming much of Long Island's southern barrier island, located south of the Great South Bay and home to many summer and year-round homes, is what Suffolk County island?

Answer: Fire Island

Fire Island is bordered by Robert Moses State Park on the west, and Smith Point County Park on the east. Much of Fire Island is accessible only by boat or ferry, and it is a favorite tourist stop.
5. Which island is home to one of New York City's correctional facilities (prisons)?

Answer: Rikers Island

Abraham Rycken, a Dutch settler after whom the island is named, sold it to New York City in 1884; the 400-acre island has been used as a jail ever since. The island, though technically part of the Bronx, has a Queens zip code and was accessible only by ferry until 1966 when a bridge was constructed to the borough of Queens.
6. Called "Munnawtawkit" by the Native American Pequot tribe, this New York island in the Atlantic Ocean sits off the eastern tip of Long Island's north fork (towards the Rhode Island state border) and is physically much closer to Connecticut than to New York. What island is this?

Answer: Fisher's Island

Fisher's Island is only 2 miles from Connecticut (to which there is ferry service), but 10 miles from Long Island - still, it is part of New York. It has a Connecticut-like zip code (starts with a 06), but uses Long Island's telephone area code (631). Fewer than 300 people call it home year-round, but that population grows to about 2000 in summer.
7. Block Island is located about 15 miles east of Montauk Point. To what US state does this island belong?

Answer: Rhode Island

Block Island is located in the Atlantic Ocean and is part of the state of Rhode Island. It is located approximately 13 miles south of Rhode Island and 14 miles east of Long Island's Montauk Point. Block Island was charted in 1614 by the Dutch explorer Adrian Block, for whom it was named.
8. A narrow, 2-mile long strip of land in New York City's East River, is this island, over which the Queensboro Bridge extends. What nearly automobile-free island is this?

Answer: Roosevelt Island

Access to 147-acre Roosevelt Island used to be available via an elevator system on the Queensboro Bridge (sometimes called 59th Street Bridge) but this was discontinued in the late 1950s. Today a subway station, the Roosevelt Island Tramway to Manhattan, and a bridge to Astoria, Queens provide access. Roosevelt Island was formerly known as Welfare Island and before that, Blackwell's Island.

It was also the setting for the movie "Dark Water" (2005) starring Jennifer Connelly.
9. Located off the southern tip of Manhattan, in the entrance to the New York Harbor, is what island, named for a special French-born lady?

Answer: Liberty Island

The Statue of Liberty was a gift from the French people, to celebrate America's 100th anniversary and the two countries' unique friendship. The island on which she sits was formerly called Bedloe's Island (amongst others) and was officially renamed Liberty Island in 1956.
10. Now a peninsula and no longer truly an island, this Brooklyn location features the "Cyclone" roller coaster, the original "Nathan's Famous" hot dog stand and the New York Aquarium. What is this "island"?

Answer: Coney Island

The others are real NY area islands, but Brooklyn's Coney Island, the correct answer, is one of the more famous entertainment locations in the world. Always a bit controversial and subjected to much change, the "theme park" aspect of the island (it had several separate amusement parks at one time, including Luna Park, Dreamland, and Steeplechase Park) has dwindled much over the years.

Many former attractions have been demolished to make room for the NY Aquarium and other "progress" including the construction of low-income subsidized housing.
Source: Author mike32768

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us