FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Walking Tour of NYC
Quiz about Walking Tour of NYC

Walking Tour of NYC Trivia Quiz


This quiz is for residents and non-residents alike. Welcome to Nueva York!

A multiple-choice quiz by Lizard_Wizard. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. New York
  8. »
  9. New York City

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,847
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1944
- -
Question 1 of 10
1. The most common nickname for New York City is: Hint


Question 2 of 10
2. New York City has two major league baseball teams. Which are they? Hint


Question 3 of 10
3. The Statue of Liberty is located on which island? Hint


Question 4 of 10
4. New York City was originally called Nieu Amsterdam (New Amsterdam).


Question 5 of 10
5. How many countries made up the original United Nations (NOT the League of Nations), established in 1945? Hint


Question 6 of 10
6. Which is the organization that controls public transportation in New York City? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these NYC museums is NOT on "Museum Mile"? Hint


Question 8 of 10
8. The majority of the street signs (at each intersection, telling you the name/number of the street) are: Hint


Question 9 of 10
9. The Lower East Side used to be primarily: Hint


Question 10 of 10
10. Upon entering a random NYC Public School, which of these issues will probably be apparent? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The most common nickname for New York City is:

Answer: the Big Apple

There are many theories as to how NYC got the name "the Big Apple". One theory is that the name "Big Apple" dates back to the early 1800s, but wasn't generally used as a nickname for New York City until nearly a century later. A well-off, aristocratic woman by the name of Evelyn Claudine de Saint-…vremond opened up a popular salon here in the city, which was well-known in the city as one of the "Temples of Love" (not only for love-making, but also for elegant dinners, high-stakes gambling and witty conversation).

She was referred to as Eve by her clientele, and her helpers were known as "Eve's Apples". Another theory says that the old showbiz phrase "There are many apples on the tree, but only one Big Apple" was the real cause of the nickname, since New York Cty was considered the premier place to perform, it was the Big Apple. For more information, visit "http://www.classbrain.com/artstate/publish/article_951.shtml", "http://www.barrypopik.com/article/3/summary-the-big-apple", "http://gonyc.about.com/cs/atozinde1/a/bigapple.htm", "http://www.ny.com/histfacts/apple.html", and/or "http://salwen.com/apple.html". For this question, I used a compilation of these sources.
2. New York City has two major league baseball teams. Which are they?

Answer: Yankees and Mets

Many New Yorkers prefer the Yankees over the Mets. The Red Sox play in Boston, and are the Yankees' archrival.
3. The Statue of Liberty is located on which island?

Answer: Liberty Island

Not very creative, but true. The Statue of Liberty was a gift from the people of France to the people of the United States in 1886. Her foot is crushing chains, symbolic of the abolishment of slavery. The statue was nicknamed "Lady Liberty". After the attacks of September 11, she was closed to all visitors. First just the pedestal was reopened, and then the statue itself.

A must-see for all tourists. (Of course, you can't walk to the statue, but you can see it from the streets of Lower Manhattan and the promenade in Brooklyn Heights.)
4. New York City was originally called Nieu Amsterdam (New Amsterdam).

Answer: True

When the Dutch settled here, they named it Nieu Amsterdam. It was renamed "New York" after the Duke of York, who had organized the expedition against New Amsterdam.
5. How many countries made up the original United Nations (NOT the League of Nations), established in 1945?

Answer: 51

There were only fifty countries present, because Poland was not represented at the Conference. Poland signed the charter later to become one of the original 51 Member States.
In 2002, Switzerland and Timor-Leste joined, bringing the total Member States to 191.
6. Which is the organization that controls public transportation in New York City?

Answer: Metropolitan Transportation Authority

The Metropolitan Transportation Authority (MTA) controls the city's buses and subways, and now the Roosevelt Island Tram as well.
The NYC subway celebrated its 100th anniversary in 2004 (the first NYC subway line went into operation in 1904).
7. Which of these NYC museums is NOT on "Museum Mile"?

Answer: Museum of Natural History

Museum Mile is what we call the upper stretch of Fifth Avenue (along Central Park) from around 75th Street to around 105th Street. Other museums on Museum Mile include El Museo del Barrio, and the Jewish Museum.
8. The majority of the street signs (at each intersection, telling you the name/number of the street) are:

Answer: green or blue with white lettering

All of the regular street signs are green with white lettering (similar to those used on "Sesame Street"). Some streets, however, especially those marking segments of streets with names (rather than numbers) are blue with white lettering.
9. The Lower East Side used to be primarily:

Answer: Jewish

Now it isn't so true, but many Jews immigrated to NYC in the early 20th century and settled on the Lower East Side. The big, half-sour pickles you can still buy here are closely associated with the immigrant past. I highly recommend a visit to the Lower East Side Tenement Museum if you've never been there!
10. Upon entering a random NYC Public School, which of these issues will probably be apparent?

Answer: all of these

In any NYC public school, there are constant complaints about each of these issues. Extra-curricular activities have been the first to suffer, along with electives/clubs and sports teams. The average class size hovers around 30-35 per teacher. Gyms, locker rooms and bathrooms in bad condition are the most common complaints from students, parents, and faculty alike.
Source: Author Lizard_Wizard

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LilahDeDah before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us