FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Truth About the Virgin Islands
Quiz about The Truth About the Virgin Islands

The Truth About the Virgin Islands Quiz


This quiz will test your knowledge of the islands of the Caribbean that make up the Virgin Islands. Best of luck!

A photo quiz by Triviaballer. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Caribbean

Author
Triviaballer
Time
5 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
379,019
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
553
Last 3 plays: dmaxst (9/10), Guest 76 (9/10), Guest 174 (6/10).
photo quiz
1. The U.S. Virgin Islands are separated from two islands near Puerto Rico by a narrow body of water called the Virgin Passage. What collective name, describing the primary language spoken there, is used to describe the islands of Vieques and Culebra? Hint

French Virgin Islands
Spanish Virgin Islands
German Virgin Islands
Greek Virgin Islands

photo quiz
2. The largest of the U.S. Virgin Islands has an area of about 215 kilometers. What is the name of this island that contains the town of Christiansted where National Basketball Association star Tim Duncan was born in 1976? Hint

Saint Croix
Saint Paul
Outer Brass Island
Flanagan Island

photo quiz
3. Our next island within the U.S. Virgin Islands is located just four miles southwest of the largest of the British Virgin Islands. What is the name of this island that has 60% of its area occupied by Virgin Islands National Park? Hint

Whistling Cay
Saint John
Saint Vincent
Saba Island

photo quiz
4. Which of the U.S. Virgin Islands contains the territorial capital city of Charlotte Amalie and was the birthplace of actor Kelsey Grammer? Hint

Capella Island
Water Island
Saint Sebastian
Saint Thomas

photo quiz
5. Similar to many islands in the Caribbean, the U.S. Virgin Islands are prone to a particular natural disaster. What type of disaster is this that hit the islands with Hugo in 1989, Georges in 1998, Jeanne in 2004, and Earl in 2010?

Answer: (One Word)
photo quiz
6. The largest of the British Virgin Islands was named for an animal that is found in a pair in a popular Christmas song. What is the name of this island whose largest settlement is Road Town? Hint

Miskito Cay
Tortola
Saba
Canouan Island

photo quiz
7. There are four main islands that comprise the British Virgin Islands. Which of the islands, famous for a geologic formation called "The Baths", was named by Christopher Columbus for how the island looks like a fat woman lying on her side when viewed on the horizon? Hint

Isle Grasso
Chunky Gal
Big Lady
Virgin Gorda

photo quiz
8. Our next island is the only inhabited island within the British Virgin Islands that is formed from coral and limestone. What is the name of this northernmost island of the British Virgin Islands that has a name from the Spanish meaning flooded? Hint

Resbalosa
Aguaslleno
Anegada
Isla Mojada

photo quiz
9. The smallest of the British Virgin Islands contains Majohnny Hill which is known for its 360 views of the Caribbean. What is the name of this island that was named for a 17th century Dutch privateer? Hint

Alexander Dalzeel
Piet Hein
Jost Van Dyke
Magnus Heinason

photo quiz
10. Most of the Virgin Islands have a primary industry that buoys up their economies. Which industry is this that is assisted by the location and natural beauty of the islands? Hint

Forestry
Petrochemicals
Manufacturing
Tourism


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The U.S. Virgin Islands are separated from two islands near Puerto Rico by a narrow body of water called the Virgin Passage. What collective name, describing the primary language spoken there, is used to describe the islands of Vieques and Culebra?

Answer: Spanish Virgin Islands

The islands of Vieques and Culebra are technically a part of Puerto Rico and both islands have substantial National Wildlife Refuges that are home to seabirds and other marine life. The main town on either island is Isabel Segunda on Vieques which has a fort that was built in 1845.
2. The largest of the U.S. Virgin Islands has an area of about 215 kilometers. What is the name of this island that contains the town of Christiansted where National Basketball Association star Tim Duncan was born in 1976?

Answer: Saint Croix

Saint Croix also contains Point Udall which is the easternmost point in the United States as measured from the center of the continental United States. The island has over 150 churches and has been nicknamed the "Land of Churches".
3. Our next island within the U.S. Virgin Islands is located just four miles southwest of the largest of the British Virgin Islands. What is the name of this island that has 60% of its area occupied by Virgin Islands National Park?

Answer: Saint John

For hundreds of years the island of Saint John was inhabited by Arawak and Carib Indians. Saint John and the other islands that comprise the U.S. Virgin Islands were purchased from Denmark in 1917 for $25 million. Virgin Islands National Park was established in 1956 and in addition to the large part of Saint John it also includes much of Hassel Island. Popular activities in Virgin Islands National Park include scuba diving and hiking through the rainforest.
4. Which of the U.S. Virgin Islands contains the territorial capital city of Charlotte Amalie and was the birthplace of actor Kelsey Grammer?

Answer: Saint Thomas

About half of the total population of the U.S. Virgin Islands resides on Saint Thomas and Charlotte Amalie is the largest settlement. The main airport of the U.S. Virgin Islands, Cyril E. King Airport, is located about about three kilometers from Charlotte Amalie.
5. Similar to many islands in the Caribbean, the U.S. Virgin Islands are prone to a particular natural disaster. What type of disaster is this that hit the islands with Hugo in 1989, Georges in 1998, Jeanne in 2004, and Earl in 2010?

Answer: Hurricane

Similar to most of the Caribbean, the U.S. Virgin Islands have a warm climate with average high temperatures of 91 F in the summer and 86 F in the winter. The islands receive an average of 38 inches of rainfall a year and are most vulnerable during the hurricane season that goes from June to November.
6. The largest of the British Virgin Islands was named for an animal that is found in a pair in a popular Christmas song. What is the name of this island whose largest settlement is Road Town?

Answer: Tortola

Tortola is known as the "Land of the Turtle Dove" and its name translates from Spanish to mean turtle dove. The terrain of Tortola is quite mountainous and the island lies near a geologic fault line which puts it at risk for earthquakes. The highest point in all of the Virgin Islands lies on Tortola at Mount Sage which rises 1,716 feet (523 meters) and is the focal point of Mount Sage National Park.
7. There are four main islands that comprise the British Virgin Islands. Which of the islands, famous for a geologic formation called "The Baths", was named by Christopher Columbus for how the island looks like a fat woman lying on her side when viewed on the horizon?

Answer: Virgin Gorda

Virgin Gorda is the third-largest of the British Virgin Islands and the second most populous after Tortola. The Baths is a beach area that has volcanic boulders jutting out from the surface from eroded granite. Since the area is near the water the boulders form grottoes and tidal pools that are called baths.
8. Our next island is the only inhabited island within the British Virgin Islands that is formed from coral and limestone. What is the name of this northernmost island of the British Virgin Islands that has a name from the Spanish meaning flooded?

Answer: Anegada

While most of the British Virgin Islands are mountainous Anegada is typically flat with its highest point being only 28 feet above sea level. Anegada also contains Horseshoe Reef which is the largest barrier coral reef in the Caribbean.
9. The smallest of the British Virgin Islands contains Majohnny Hill which is known for its 360 views of the Caribbean. What is the name of this island that was named for a 17th century Dutch privateer?

Answer: Jost Van Dyke

Sailing for the Netherlands, Joost van Dyk established the first permanent settlement in the islands that came to be known as the British Virgin Islands in the 17th century. Van Dyk and his crew farmed tobacco and cotton and even discovered copper on the islands but the settlement was not as profitable as the Dutch West India Company had hoped.
10. Most of the Virgin Islands have a primary industry that buoys up their economies. Which industry is this that is assisted by the location and natural beauty of the islands?

Answer: Tourism

In 2015 an incredible 80% of the GDP and workforce of the U.S. Virgin Islands was accounted for by the tourism industry whereas in the British Virgin Islands the figure was about 45%. The influx of tourists is primarily derived from cruise ships that transport thousands of people to the islands daily.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jun 01 2023 : dmaxst: 9/10
May 30 2023 : Guest 76: 9/10
May 30 2023 : Guest 174: 6/10
May 30 2023 : Guest 31: 5/10
May 30 2023 : Peachie13: 9/10
May 26 2023 : Guest 47: 7/10
May 25 2023 : Guest 129: 10/10
May 09 2023 : Strike121: 3/10
May 04 2023 : Guest 63: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Pictures of the World and Beyond:

Some more photo quizzes with a geography theme and one about the stars

  1. Knickknacks and All That Easier
  2. The Truth About the Virgin Islands Average
  3. The Longest International Land Borders Average
  4. Going Up Around South America Average
  5. Celestial Navigation Stars Average

Also part of quiz list
6/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us