FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Americas WarsRevolutionary
Quiz about Americas WarsRevolutionary

America's Wars-Revolutionary Trivia Quiz


This covers the American War of Independence from the French and Indian War to the Treaty of Paris.

A multiple-choice quiz by bry623. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. American Revolution

Author
bry623
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,999
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5672
Last 3 plays: Guest 73 (8/10), Guest 97 (6/10), Guest 71 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The French and Indian War is also known as what, internationally? Hint


Question 2 of 10
2. How many colonists died in the Boston Massacre? Hint


Question 3 of 10
3. The first engagement took place in the Battles of Concord and Lexington. Which side suffered more casualties in the immediate aftermath? Hint


Question 4 of 10
4. Which state did not initially sign the Declaration of Independence? Hint


Question 5 of 10
5. What town was Washington going to attack by crossing the Delaware river? Hint


Question 6 of 10
6. Which military leader was not at the Battle of Saratoga? Hint


Question 7 of 10
7. Which ship did the Bonne Homme Richard defeat in battle? Hint


Question 8 of 10
8. Which fort was Benedict Arnold in command of when he was caught as a traitor? Hint


Question 9 of 10
9. In the last major battle of the war, Lord Cornwallis surrendered at Yorktown because he was caught between the American infantry and French navy.


Question 10 of 10
10. Which founding father was not involved in the peace treaty? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 06 2024 : Guest 73: 8/10
Jul 02 2024 : Guest 97: 6/10
Jun 29 2024 : Guest 71: 9/10
Jun 21 2024 : Guest 174: 6/10
Jun 10 2024 : Guest 63: 5/10
Jun 09 2024 : Tonyisonit: 9/10
Jun 06 2024 : Guest 174: 6/10
May 28 2024 : Guest 108: 6/10
May 23 2024 : Guest 174: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The French and Indian War is also known as what, internationally?

Answer: The Seven Years' War

This war lasted from 1754-1763 in America and from 1756-1763 in Europe and India. It established Col. George Washington as a military commander. In September, 1759, British and American forces captured Quebec, thus ending the war. The Treaty of Paris 1763 gave the British all of France's North American possessions east of the Mississippi.
2. How many colonists died in the Boston Massacre?

Answer: 5

March 5, 1770, Bostonians began pelting British soldiers with snowballs. A shot rang out, followed by another. Eleven colonials were hit, five died. Future president John Adams defended the soldiers. All but two, who had their hands branded, were acquitted.
3. The first engagement took place in the Battles of Concord and Lexington. Which side suffered more casualties in the immediate aftermath?

Answer: The British

On April 19th, 1775, British forces under the command of Genereal Gage were ordered to take munitions stored at Concord. American forces were waiting at Lexington and "the shot heard round the world" started the war. Gage pushed on to Concord and suffered more than 200 casualties compared to less than 100 American.
4. Which state did not initially sign the Declaration of Independence?

Answer: New York

In June of 1776, Congress appointed a committee to work on the document. In this committee were John Adams, Benjamin Franklin, Roger Sherman and Robert Livingston and Thomas Jefferson. Jefferson was the main author. In July and August, 1776 the Declaration of Independence was signed by all states except New York which abstained at the time, but signed it later.
5. What town was Washington going to attack by crossing the Delaware river?

Answer: Trenton

On Christmas night, 1776, Washington led his men across the frozen river to surprise the Hessian mercenaries who were fighting for the British. The Hessians suffered more than 100 casualties with almost 1,000 being captured. The Americans suffered only 4 casualties!
6. Which military leader was not at the Battle of Saratoga?

Answer: Washington

September 13 through October 13, 1777, the British under General Burgoyne were marching towards Albany. They were meet by Americans under General Gates. Benedict Arnold and Alexander Hamilton were under his command. They pushed the redcoats back to Saratoga where a quarter of the British forces in all of the colonies surrendered.

After this vicory, the French started backing the Americans.
7. Which ship did the Bonne Homme Richard defeat in battle?

Answer: HMS Serapis

On September 23, 1779, the vastly out gunned Bonne Homme Richard was approached by the HMS Serpasi. The Serpasi's captain asked Captain John Paul Jones to surrender. Jones uttered his now famous "Surrender be damned, I have not yet begun to fight!"
8. Which fort was Benedict Arnold in command of when he was caught as a traitor?

Answer: West Point

On September 25, 1780, British spy, Major Andre was captured. On his person were documents which showed Arnold's intentions of turning over West Point for money and a position as a general. Benedict Arnold died in England in 1801.
9. In the last major battle of the war, Lord Cornwallis surrendered at Yorktown because he was caught between the American infantry and French navy.

Answer: True

Arriving in Petersburg in May of 1781, Cornwallis went to Yorktown to build a naval yard on conflicting orders. Washington pursued him and the French fleet blocked the harbor, forcing the British to surrender. (There were some later minor battles).
10. Which founding father was not involved in the peace treaty?

Answer: Thomas Jefferson

The Treaty of Paris 1783 was signed on September 3. Franklin, Adams, and Jay, negotiatied with the British who recognized the United States of America from the the great lakes south to Florida and as far west as the Mississippi.
Source: Author bry623

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us