FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Battle of Cowpens
Quiz about Battle of Cowpens

Battle of Cowpens Trivia Quiz


The Battle of Cowpens in South Carolina took place on January 17, 1781. This battle contributed to breaking the back of British control of the Southern front of the American Revolution.

A multiple-choice quiz by watt07. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. American Revolution

Author
watt07
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,637
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1554
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: emmal2000uk (1/10), Guest 174 (10/10), Guest 174 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who commanded the Continental troops at Cowpens? Hint


Question 2 of 10
2. Who commanded the British troops at the Battle of Cowpens? Hint


Question 3 of 10
3. The battle of Cowpens took place in which state? Hint


Question 4 of 10
4. The militia troops used by Continental forces in the Battle of Cowpens and other battles were at a disadvantage mainly because of their lack of what weapon? Hint


Question 5 of 10
5. The Continental general's battle strategy revolved around the most effective use of the forces he had at his disposal. Which types of troops did he use in the front of his battle line. Hint


Question 6 of 10
6. The Battle of Cowpens took place along what road? Hint


Question 7 of 10
7. The cavalry of the Continental Army was commanded by a second cousin of George Washington.


Question 8 of 10
8. The battle of Cowpens was almost lost by the Continental troops when Lieutenant Colonel John Eager Howard ordered his right flank to fall back and reform the line. What happened instead? Hint


Question 9 of 10
9. The Cowpens National Battlefield is overseen by which group? Hint


Question 10 of 10
10. The Cowpens National Battlefield site also contains an early 1800's log cabin which is also open to the public. What is the name of the House? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : emmal2000uk: 1/10
Jun 11 2024 : Guest 174: 10/10
May 25 2024 : Guest 174: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who commanded the Continental troops at Cowpens?

Answer: Daniel Morgan

Morgan was a teamster in the French and Indian War. He was severely punished during that war for striking a British officer and received 500 lashes with a cat o' nine tails.
2. Who commanded the British troops at the Battle of Cowpens?

Answer: Banastre Tarleton

Tarleton was an offspring of the British gentry who volunteered for service in America. After the war he became known as Bloody Tarleton.
3. The battle of Cowpens took place in which state?

Answer: South Carolina

The battles in South Carolina were the turning point in the Revolutionary War for America. The Battle of Cowpens took place near the border with North Carolina.
4. The militia troops used by Continental forces in the Battle of Cowpens and other battles were at a disadvantage mainly because of their lack of what weapon?

Answer: bayonets

The majority of the militia came from the frontier. They lacked bayonets, which were crucial in close fighting. However, the majority of the militia could be considered to be better shots than the regular army.
5. The Continental general's battle strategy revolved around the most effective use of the forces he had at his disposal. Which types of troops did he use in the front of his battle line.

Answer: sharpshooters

Morgan had three battle lines which included his first line of sharpshooters. The second line consisted of milita in which he asked for two shots before they retired and the the third line consisted of mainly regular troops. A cavalry unit was kept in reserve.
6. The Battle of Cowpens took place along what road?

Answer: Green River Road

The battle took place directly on and beside an established road. The road at that time was not named but later became Green River Road.
7. The cavalry of the Continental Army was commanded by a second cousin of George Washington.

Answer: True

Lieutenant Colonel William Washington was the second cousin of George Washington. He was a veteran of many engagements during the Revolutionary War.
8. The battle of Cowpens was almost lost by the Continental troops when Lieutenant Colonel John Eager Howard ordered his right flank to fall back and reform the line. What happened instead?

Answer: The entire line misinterpreted the order and started to retreat.

The Continental commander Morgan saw the action and was able to reform the troops on new ground. On this new ground the Continentals turned and fired point blank into the redcoats and then charged the line with fixed bayonets. Morgan also ordered his cavalry into the battle.
9. The Cowpens National Battlefield is overseen by which group?

Answer: National Park Service

The Cowpens National Battlefield is one of 390 parks in the National Park System.
10. The Cowpens National Battlefield site also contains an early 1800's log cabin which is also open to the public. What is the name of the House?

Answer: Robert Scruggs House

The Robert Scruggs House is used for educational purposes as well as an example of a log cabin in the early 1800's. Also located on the site is an excellent Visitor Center and museum.
Source: Author watt07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us