Quiz about The American Revolution
Quiz about The American Revolution

History Quiz: The American Revolution: 10 Questions | U.S. History


Have you ever wondered how America broke away from England? Find out in this Quiz.

A multiple-choice quiz by peach12. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. American Revolution

Author
peach12
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,886
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
6586
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 47 (9/10), Guest 107 (7/10), Guest 69 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What were the first battles of the American Revolution? Hint

Yorktown
Saratoga
Bunker Hill
Lexington and Concord

2. What was one of the battles that is considered the turning point of the American Revolution? Hint

Lexington
Saratoga
Yorktown
Bunker Hill

3. Who was the man who, according to legend, rode on his horse yelling, "The British are coming!"? Hint

George Washington
Cornwallis
Thomas Jefferson
Paul Revere

4. General Cornwallis was a British General.

True
False

5. What was the battle in which the colonists made a surprise attack at Christmas? Hint

Breed's Hill
Trenton
Bunker Hill
Yorktown

6. Men who were ready in a minute's notice were called Minutemen.

True
False

7. What was the battle that was lost by the colonists? The colonists dug a fort on another hill, but the battle was called this. Hint

Lexington Hill
Yorktown Hill
Bunker Hill
Saratoga

8. What was the last major battle of the American Revolution? Hint

Bunker Hill
Concord
Trenton
Yorktown

9. What song did the colonies adopt as a song to sing while marching? Hint

You're a Grand Old Flag
I'm Proud to Be an American
The Star Spangled Banner
Yankee Doodle

10. What was the peace treaty that ended the war? Hint

Treaty of London, 1783
Treaty of Paris, 1779
Treaty of Paris, 1783
Treaty of Versailles


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What were the first battles of the American Revolution?

Answer: Lexington and Concord

Lexington and Concord were the first battles of the American Revolution in 1775. They were fought at the same time. The first shot of the war was later called "The Shot Heard Round the World." The world remembers the day of the first shot of the American Revolution.
2. What was one of the battles that is considered the turning point of the American Revolution?

Answer: Saratoga

Saratoga is the turning point of the war because it was the first major battle that the colonists won. After the battle, the French decided to fight with the colonists.
3. Who was the man who, according to legend, rode on his horse yelling, "The British are coming!"?

Answer: Paul Revere

When two lanterns were lit on top of a tower, Paul Revere knew the British were coming by sea. He grabbed his horse and, according to Longfellow's poem, rode through the night shouting, "The British are coming!". However, it is unlikely that these are the actual words that he called, as they presuppose that the inhabitants of the colonies already regarded themselves as something other than British.
4. General Cornwallis was a British General.

Answer: True

As the colonists advanced on the British, Cornwallis retreated. He then surrendered. The Americans had won the last major battle of the Revolutionary War!
5. What was the battle in which the colonists made a surprise attack at Christmas?

Answer: Trenton

George Washington made a surprise attack on the British at Trenton. There is also a famous painting of George Washington crossing the Delaware.
6. Men who were ready in a minute's notice were called Minutemen.

Answer: True

When duty called, the minutemen would get ready in a minutes notice. They would grab their guns, and go off to fight.
7. What was the battle that was lost by the colonists? The colonists dug a fort on another hill, but the battle was called this.

Answer: Bunker Hill

Bunker hill was a battle lost by the colonists. It was the second battle of the war. The Battle of Bunker Hill was actually fought on a hill near it called Breed's Hill.
8. What was the last major battle of the American Revolution?

Answer: Yorktown

The colonists won this battle. It was on a peninsula. Cornwallis surrendered, and the colonists won the war.
9. What song did the colonies adopt as a song to sing while marching?

Answer: Yankee Doodle

"Yankee Doodle" was a song that the British sang to make fun of the Americans. The colonists adopted it as a marching song.
10. What was the peace treaty that ended the war?

Answer: Treaty of Paris, 1783

The Treaty of Paris of 1783 was signed in Paris in 1783. It said that the colonies would be free from England.
Source: Author peach12

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 28 2022 : Guest 47: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 107: 7/10
Nov 26 2022 : Guest 69: 7/10
Nov 25 2022 : LynnDalton: 10/10
Nov 23 2022 : Guest 104: 10/10
Nov 23 2022 : dersteppenwolf: 8/10
Nov 21 2022 : donegan72: 10/10
Nov 21 2022 : Guest 66: 4/10
Nov 21 2022 : Guest 172: 10/10

Score Distribution

quiz
11/30/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us