FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Buran Russias Space Shuttle
Quiz about Buran Russias Space Shuttle

Buran: Russia's Space Shuttle Trivia Quiz


Back in the 1980s Russia built their own space shuttle called "Buran", and then launched it into space. Here are ten questions about it.

A multiple-choice quiz by fertigline. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Man in Space
  8. »
  9. Space Shuttle

Author
fertigline
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
127,858
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
463
Last 3 plays: Guest 213 (2/10), Guest 24 (3/10), Guest 193 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What does Buran mean in Russian? Hint


Question 2 of 10
2. On what date did the only unmanned orbital flight of the Buran take place? Hint


Question 3 of 10
3. How many orbits did the Buran make on its only flight? Hint


Question 4 of 10
4. Buran was launched into space on a rocket. What was it called? Hint


Question 5 of 10
5. Where was the Buran launched from on its only voyage into space? Hint


Question 6 of 10
6. Like the U.S. Space Shuttle, Buran is covered with heat shield tiles. How many does it have? Hint


Question 7 of 10
7. What is the launch payload capability of Buran? Hint


Question 8 of 10
8. What is the length of the Buran? Hint


Question 9 of 10
9. How many main rocket engines does the Buran shuttle have? Hint


Question 10 of 10
10. Why was the Buran program put on hold? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Guest 213: 2/10
Feb 27 2024 : Guest 24: 3/10
Feb 27 2024 : Guest 193: 5/10
Feb 01 2024 : mungojerry: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does Buran mean in Russian?

Answer: Snowstorm

The Buran Shuttle is an aerodynamic copy of the U.S. Space Shuttle. They did this as a result of their inability to improve on the U.S. Space Shuttle design. MiG (Russian military jet manufacturer) was chosen as the sub-contractor to build Buran. The project officially began in 1976 and officially ended in 1993.
2. On what date did the only unmanned orbital flight of the Buran take place?

Answer: November 15, 1988

The only flight into space, on November 15, 1988, was unmanned because the life support system had not been checked out and the CRT displays had no software installed. After some technical difficulties Buran was launched, flew two orbits, then retro fired for re-entry and landed on the runway at Baikonur in 34 mph crosswinds. (November 9, 1989 was when the Berlin Wall began being tore down, June 12,1990 is the Russian Independence Day, and December 25, 1991 the U.S.S.R. was officially dissolved.)
3. How many orbits did the Buran make on its only flight?

Answer: 2

This mission was limited to only two orbits because of computer memory limitations. It is unknown what one mission cost the Russians, perhaps as high as 131 million dollars, but the Buran/Energia Program cost them an estimated 16-17 billion dollars. In comparison the U.S. Space Shuttle program cost 3-5 billion dollars.
4. Buran was launched into space on a rocket. What was it called?

Answer: Energia

Energia is Russian for "energy". The Energia rocket can lift 100 tons into orbit and is one of the largest rockets ever built. It is sixty meters high and has 4000 tons of thrust. The Energia does all the work with no help what so ever from Buran. However the Energia was fitted with "Zenith" strap on boosters for the Buran launch.
5. Where was the Buran launched from on its only voyage into space?

Answer: Baikonur

Baikonur is in Kahzakstan, which is now an independent republic. So the Russians lease the Baikonur Space Port from Kahzakstan. The other two Russian launch sites are Kapustin Yar and Plesetsk. Moscow is where one of their Mission Control Centers are located.
6. Like the U.S. Space Shuttle, Buran is covered with heat shield tiles. How many does it have?

Answer: 38,000

The heat tiles can take thousands of degrees of temperature, cool down very rapidly and are absolutely essential for bringing a spacecraft back through the atmosphere for a landing. They are made from silica. After the Buran's only space flight it was dicovered that only five tiles were missing.
7. What is the launch payload capability of Buran?

Answer: 30 tons

That's 5 tons more than the U.S. Space Shuttle can lift into orbit. This credit goes to the powerful Energia rocket. It has been suggested the the Energia is fully capable for launching a mission to the moon or Mars. Basically the Buran is attached to the Energia and is just along for the ride.
8. What is the length of the Buran?

Answer: 193ft

The Buran's dimensions are very close to those of the U.S. Space Shuttle. But there are many differences also, one being the fact that the Buran is fitted with "Ejection Seats" for the crew, that can withstand Mach4+ blowouts. Also the Russians were only going to use the Buran for things that there other space programs couldn't handle.(3-4 launches per year)
9. How many main rocket engines does the Buran shuttle have?

Answer: 2

The reason for having only 2 engines is that they are only used for manuevering and re-entry , they are not used on the launch. Like the U.S. Space Shuttle there are numerous smaller maneuvering rockets built into Buran. There 5 different ways a spacecraft can maneuver: thrust, drag, pitch, yaw and roll.
10. Why was the Buran program put on hold?

Answer: Political and economic changes

Changes within the former Soviet Union after the collapse of communism directly contributed to the demise of the Russian shuttle program. Well, I hope you enjoyed this quiz, maybe someday the Russians will get their shuttle back into space.
Source: Author fertigline

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us