FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Fifteen Minutes to Takeoff
Quiz about Fifteen Minutes to Takeoff

Fifteen Minutes to Takeoff Trivia Quiz


There was a lot that happened in the final fifteen minutes before a space shuttle went up! Here's a look at some of those things.

A multiple-choice quiz by George95. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Man in Space
  8. »
  9. Space Shuttle

Author
George95
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
339,816
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
486
Last 3 plays: Guest 175 (3/10), Guest 86 (6/10), quizzer74 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The astronomers needed to make sure that they could launch during a "launch window" if they wanted to meet with another spacecraft in space. What was the biggest reason for launching in a "launch window"? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these is true about NASA's launch site, Kennedy Space Center? Hint


Question 3 of 10
3. How close can onlookers come to the space shuttle during the launch? Hint


Question 4 of 10
4. One thing to do before a launch is to make sure the astronauts are in! Has NASA ever launched an unmanned shuttle?


Question 5 of 10
5. A pre-launch check involves lots of acronyms. One major part is the APU that needs to be checked. What is the APU? Hint


Question 6 of 10
6. Name one of the two elements which are found in a shuttle's external tank.

Answer: (Water!)
Question 7 of 10
7. What was the longest mission ever for a space shuttle? Hint


Question 8 of 10
8. Each shuttle mission was given a name of STS-#, with the number being which shuttle launch it is. What does STS stand for? Hint


Question 9 of 10
9. On average, how much money did it cost to launch a space shuttle? Hint


Question 10 of 10
10. When did NASA send up its final space shuttle, Atlantis, for the final time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 24 2024 : Guest 175: 3/10
Feb 23 2024 : Guest 86: 6/10
Feb 21 2024 : quizzer74: 7/10
Feb 12 2024 : Guest 172: 5/10
Feb 11 2024 : evilmoderate: 6/10
Jan 26 2024 : Buddy1: 10/10
Jan 08 2024 : Guest 216: 0/10
Jan 04 2024 : calmdecember: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The astronomers needed to make sure that they could launch during a "launch window" if they wanted to meet with another spacecraft in space. What was the biggest reason for launching in a "launch window"?

Answer: So the shuttle could get into the right orbit

A launch window can last from minutes to hours, depending on weather and the location of the spacecraft. When simply launching into orbit, almost any time will do.
2. Which of these is true about NASA's launch site, Kennedy Space Center?

Answer: It is a wildlife sanctuary

Before each launch, park rangers take to the nearby fields surrounding the launch pad to remove all birds and animals that have a home nearby. They remove the creatures by using foghorns, or offering food to lure them away. Some animals found in the area are the bald eagle, American alligator, Eastern Diamondback rattlesnake, and Florida panther.
3. How close can onlookers come to the space shuttle during the launch?

Answer: 1 mile

With the sheer sounds of a space shuttle launch, everyone in a one mile radius would die of the sound. That is another reason why all wildlife is removed from the area before takeoff. The closest people to a launch are firefighters, who are in a heavy-duty almost tank-like vehicle, so they would be a first responder if something went wrong during the launch.
4. One thing to do before a launch is to make sure the astronauts are in! Has NASA ever launched an unmanned shuttle?

Answer: No

All NASA-launched missions carried astronauts to their desired location, except for the two tragic shuttle crashes. STS 61-A carried the most out of all operations, taking 9 astronauts into space. X-37B was launched by the US Air Force, and stayed in orbit for 220 days before landing on its own. That mission happened in 2010.
5. A pre-launch check involves lots of acronyms. One major part is the APU that needs to be checked. What is the APU?

Answer: Auxiliary Power Unit

The APU is checked with 5-10 minutes before. Astronauts need to make sure that the APU is set to certain levels for different parts of the shuttle. The two main parts controlled by the APU is the fuel tank and the hydraulics.
6. Name one of the two elements which are found in a shuttle's external tank.

Answer: Hydrogen

The shuttle`s external tank appears as the red/orange "cling-on" to the shuttle. The external tank is released from the shuttle minutes after the launch. When a shuttle launches from Kennedy Space Center, it usually lands in the Atlantic Ocean about 120-180 km away from the launch site. One external tank (also called boosters) is 153 feet in length!
7. What was the longest mission ever for a space shuttle?

Answer: 17 days

STS-80 Columbia lifted off on November 19, 1996 and landed 17 days, 15 hours, 53 minutes, and 18 seconds later on December 7. Bad weather prevented a landing for two days, to the seventh. It was the 21st mission for Columbia, which disintegrated upon re-entry in 2003.
8. Each shuttle mission was given a name of STS-#, with the number being which shuttle launch it is. What does STS stand for?

Answer: Space Transportation System

STS-1 was the first shuttle launch (Columbia) and went up in 1981. It was the original name for the Space Shuttle program.
9. On average, how much money did it cost to launch a space shuttle?

Answer: $450 million

The money is spent, among other things, on the equipment, as well as the gas the shuttle uses. They also need to pay salaries of all the astronauts as well as the crew members who stay on the ground. The cost to actually build a space shuttle is around $1.7 billion, which is what NASA spent on building the shuttle "Endeavour".
10. When did NASA send up its final space shuttle, Atlantis, for the final time?

Answer: July 8, 2011

Atlantis launched for its 32nd mission and the 135th and final space shuttle mission. The main object of the final mission was to take supplies of food, clothing and other items to the International Space Station.
Source: Author George95

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #15:

You could very well work through these quizzes in a quarter of an hour if you really put your mind to it, but if you're more interested in pushing that time crunch onto someone else, then maybe our Author Lounge members will take the challenge. This Quiz Commission from February 2011 featured quizzes starting with the words 'Fifteen Minutes'.

  1. Fifteen Minutes to Midnight Average
  2. Fifteen Minutes in the Future Easier
  3. Fifteen Minutes on the Red Carpet Average
  4. Fifteen Minutes of Shame Average
  5. Fifteen Minutes Is All It Took Easier
  6. Fifteen Minutes to Meltdown Tough
  7. Fifteen Minutes of Germ Warfare Tough
  8. Fifteen Minutes in the Oven Average
  9. Fifteen Minutes of Notoriety Average
  10. Fifteen Minutes of Falling in Love Average
  11. Fifteen Minutes in the Cell Tough
  12. Fifteen Minutes and "Count"ing Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us