FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Space Shuttle Orbiter Systems
Quiz about Space Shuttle Orbiter Systems

Space Shuttle Orbiter Systems Trivia Quiz


This is a harder quiz on the more technical side of the space shuttle. Basically, if you're not a shuttle commander or pilot, you probably won't get perfect, but there are some easier ones in there, too. Have fun.

A multiple-choice quiz by astroman_00. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Man in Space
  8. »
  9. Space Shuttle

Author
astroman_00
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,059
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
709
- -
Question 1 of 15
1. How long after launch are the solid rocket boosters (SRBs) separated? Hint


Question 2 of 15
2. How many general purpose computers (GPCs) are on the shuttle? Hint


Question 3 of 15
3. What stages are there in the external tank (ET)? Hint


Question 4 of 15
4. What is the reaction control system (RCS)? Hint


Question 5 of 15
5. For orbiter tiles, what colour is high-reusable surface insulation? Hint


Question 6 of 15
6. What does the Crewman Optical Alignment Sight (COAS) help with? Hint


Question 7 of 15
7. What is a TDRS or "TEDRISS"? Hint


Question 8 of 15
8. What are the four abort modes for the space shuttle? Hint


Question 9 of 15
9. What is the OMS? Hint


Question 10 of 15
10. Where is the hand controller for the remote manipulator system located? Hint


Question 11 of 15
11. Imagine you suddenly find yourself in the commander's seat of the Shuttle Endeavour. You have just finished the ascent and separated the external tank. Now what? Hint


Question 12 of 15
12. At what speed did the orbiter touch down on the runway? Hint


Question 13 of 15
13. Where is the gaseous oxygen vent arm? Hint


Question 14 of 15
14. What is on the mobile launcher platform that is used for sound surpression system? Hint


Question 15 of 15
15. Let's top it off with an easier one. How many decks are there in the crew module? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How long after launch are the solid rocket boosters (SRBs) separated?

Answer: 2 minutes

The SRBs are separated 2 minutes after lift-off. The shuttle continues in flight for 6 minutes with the space shuttle main engines (SSMEs), until main engine cut-off (MECO).
2. How many general purpose computers (GPCs) are on the shuttle?

Answer: 5

There are 5 GPCs on the shuttle. 3 of them are back-up. The GPCs basically fly the shuttle. The commander and pilot basically tell the computers what to do.
3. What stages are there in the external tank (ET)?

Answer: Liquid hydrogen (LH2) tank, intertank, liquid oxygen tank

The ET provides fuel for the SSMEs on the acsent into orbit. The ET is separated 8 minutes after lift-off. It is the only part of the shuttle that is not re-used. It is burned up in the atmosphere.
4. What is the reaction control system (RCS)?

Answer: Thrusters

The RCS are thrusters used for small on-orbit adjustments in attitude control and velocity. The orbiter has 38 primary thrusters and 6 Vernier thrusters.
5. For orbiter tiles, what colour is high-reusable surface insulation?

Answer: black

High-reusable surface insulation (HRSI) are black carbon fiber tiles that are placed on the bottom on the orbiter, leading edges of the wings, vertical stabilizer and the nose. HRSI tiles can withstand temperatures up to 704 degrees celcius.
6. What does the Crewman Optical Alignment Sight (COAS) help with?

Answer: Docking

The COAS is used to provide range and range rate for dock and rendevouz with a satellite or space station.
7. What is a TDRS or "TEDRISS"?

Answer: Tracking and data relay satellite

Tracking and data-relay satellites (TDRS or TEDRISS) are used by NASA to track shuttle missions and have contact with them at any orbital point. In the early days of the shuttle, there were certain periods called Zone of Exclusion (ZOE) where the shuttle lost contact with mission control. Today, there are no longer any ZOEs, since there are mayn TDRSs in orbit.
8. What are the four abort modes for the space shuttle?

Answer: ATO, AOA, TAL, RTLS

If there is a major malfunction during the ascent stage, there are four types of aborts. The best type of abort is an Abort To Orbit (ATO). This is if there is a minor malfunction. The shuttle will do one orbit lower than originally planned, and then use the OMS engines to bring it up to regular orbit.

The next abort is an Abort Once Around (AOA). The shuttle does one orbit and lands. Trans-Atlantic Landing (TAL) is where the shuttle will land at once of the emergency landing sites in either Morroco, Senegal or Spain.

The Return To Launch Site (RTLS) mode involves flying downrange to dissipate propellant and then turning around under power to return directly to a landing at or near the launch site.
9. What is the OMS?

Answer: Orbital Maneuvering System

The OMS engines are located on the aft fuselage. They are use to provide thrust for orbital insertion, orbit change or de-orbit burn.
10. Where is the hand controller for the remote manipulator system located?

Answer: on-orbit station (aft flight deck)

The remote manipulator arm ("Canadarm") is the robotic grappling arm. It is operated by a mission specialist in from the on-orbit station.
11. Imagine you suddenly find yourself in the commander's seat of the Shuttle Endeavour. You have just finished the ascent and separated the external tank. Now what?

Answer: Fire the OMS engines for orbital insertion, then type in "OPS-201-PRO" into the GPC, signaling you have completed the ascent stage of the mission.

The key job of the commander and pilot is to fly the orbiter. They monitor the systems and land it. Mission specialists, payload commanders and payload specialists perform the tasks that are assigned to the mission, such as experiments or satellite repair.
12. At what speed did the orbiter touch down on the runway?

Answer: 345 km/h

From de-orbit burn, to touch down, the shuttle orbiter slows from 26,500 km/h, to 345km/h in one hour.
13. Where is the gaseous oxygen vent arm?

Answer: At the top of of the fixed service structure (FSS)

The gaseous oxygen vent arm is located at the top of the FSS. The FSS is the servicing structure on the left side of the pad. It contains the orbiter access arm (OAA), gaseous hydrogen vent arm, and the rotating service structure. The Gaseous oxygen vent arm pumps oxidizer fuel into the liquid oxygen tank. It is retracted 2 minutes before launch.
14. What is on the mobile launcher platform that is used for sound surpression system?

Answer: Water

The shuttle is so lound, that the delicate payloads would be ruined by acoustical energy, since they sit so close to the MLP. 300,000 gallons of water is used for the sound surpression system.
15. Let's top it off with an easier one. How many decks are there in the crew module?

Answer: 3

There are three decks in the crew module. There is the flight deck, where most on-orbit operations are conducted, the mid deck which contains experiments and living accomadations. There is an equipment bay below the mid deck for storage.
Source: Author astroman_00

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us