FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Space Shuttle Program  Part 2
Quiz about Space Shuttle Program  Part 2

Space Shuttle Program : Part 2 Quiz


Here is another tough Shuttle quiz. This will make you think.

A multiple-choice quiz by racemany2k. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Man in Space
  8. »
  9. Space Shuttle

Author
racemany2k
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
39,538
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
951
- -
Question 1 of 10
1. During the Shuttles' 20 year history, it has completed many successful satellite deployments. This satellite Probe, Magellan, was launched from Columbia in 1989. What planet was it sent to explore? Hint


Question 2 of 10
2. The famous astronomer Galileo had a probe named after him, that was sent from the cargo bay of Atlantis to this planet in 1989. Hint


Question 3 of 10
3. In April 1990, Discovery deployed this telescope.

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. After the shuttle is assembled in the Orbiter Processing Facility, where does it go next? Hint


Question 5 of 10
5. Once the shuttle is ready for launch, the mobile launch pad is secured onto one of two crawler-transporters. This massive machine will move the shuttle to the launch pad. How long does the move from the Vehicle Assembly Building to the launch pad take? Hint


Question 6 of 10
6. How many missions was each Space Shuttle Orbiter designed to fly before it had to be grounded? Hint


Question 7 of 10
7. What Apollo 16 Astronaut went on to fly the space shuttle? Hint


Question 8 of 10
8. What company owned the primary contract to build the space shuttle? Hint


Question 9 of 10
9. How many MAIN engines does the shuttle have? Hint


Question 10 of 10
10. What does NASA stand for?

Answer: (Correct Spelling, Words only)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. During the Shuttles' 20 year history, it has completed many successful satellite deployments. This satellite Probe, Magellan, was launched from Columbia in 1989. What planet was it sent to explore?

Answer: Venus

2. The famous astronomer Galileo had a probe named after him, that was sent from the cargo bay of Atlantis to this planet in 1989.

Answer: Jupiter

3. In April 1990, Discovery deployed this telescope.

Answer: Hubble

They deployed it successfully, but it had given the government nothing but trouble due to the need for servicing missions.
4. After the shuttle is assembled in the Orbiter Processing Facility, where does it go next?

Answer: Vehicle Assembly Building

Once the shuttle prep is completed, the orbiter is towed into the Vehicle Assembly Building where is lifted to an upright position. The landing gear is retracted and it is mated to the external fuel tank and the solid rocket boosters. It is then secured to the mobile launch platform.
5. Once the shuttle is ready for launch, the mobile launch pad is secured onto one of two crawler-transporters. This massive machine will move the shuttle to the launch pad. How long does the move from the Vehicle Assembly Building to the launch pad take?

Answer: Five hours

The 3000 ton transporter moves at a speed of 1 mph when the shuttle is loaded on it. Once the crawler arrives at the launch pad, the moblie launch pad is lifted and secured to the tower. The crawler is then moved out and moved to a parking slot for the next use. The crawler was originally designed and used to move the Saturn V rockets that powered the Apollo missions.
6. How many missions was each Space Shuttle Orbiter designed to fly before it had to be grounded?

Answer: 100

They were designed to fly 100 mission each. Discovery is the most experienced, it is scheduled to fly its 30th mission in July. NASA says that the shuttle fleet may not see 100 missions because they are looking for ways to make space flight cheaper.
7. What Apollo 16 Astronaut went on to fly the space shuttle?

Answer: Ken Mattingly

Mattingly was the command module pilot on Apollo 16. He also flew the space shuttle Columbia in 1982 and the Space shuttle Discovery in 1985. You may remember him as the man Jim Lovell had to replace on Apollo 13, because the flight surgeons said he was going to get the measles. He never got them.
8. What company owned the primary contract to build the space shuttle?

Answer: Rockwell International

Though the other three companies built parts for the shuttle, Rockwell International held the contract on the shuttle from NASA. The other three were contracted by Rockwell.
9. How many MAIN engines does the shuttle have?

Answer: Three

The shuttle has three main engines that are only used in launch. During flight, is uses its' OMS, Orbiting Maneuvering System, for orbit insertion, orbit circularization, orbit transfer, rendezvous, de-orbiting, abort to orbit and aborting once around.

It can provide up to 1,000 pounds of propellant to the aft reaction control system. The OMS is housed in two independent pods located on each side of the orbiter's aft fuselage.
10. What does NASA stand for?

Answer: National Aeronautics and Space Administration

Source: Author racemany2k

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us