FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classical Greece
Quiz about Classical Greece

Classical Greece Trivia Quiz


Questions regarding history of classical Greece.

A multiple-choice quiz by miltiades. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Ancient Greece

Author
miltiades
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,822
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
4522
- -
Question 1 of 10
1. The Athenian Miltiades introduced new tactics. Where were they first used in battle? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the Athenian general for whom it was said that: 'He won even dead'? Hint


Question 3 of 10
3. Of whom did the Persian king Xerxes say: 'The men became women and the women men'? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the famous Greek philosopher who saved the life of Alkibiades during a battle? Hint


Question 5 of 10
5. When did Leonidas' last stand in Thermopylae take place? Hint


Question 6 of 10
6. How many years did the Peloponnesian War last? Hint


Question 7 of 10
7. Alexander the Great conquered the Persian Empire at the age of ...?

Answer: (Numeral - two digits)
Question 8 of 10
8. Who was the first general who defeated a Spartan unit? Hint


Question 9 of 10
9. In what geographical area did Alexander fight his first major battle against the Persians? Hint


Question 10 of 10
10. The Long Walls connected Athens with ...? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Athenian Miltiades introduced new tactics. Where were they first used in battle?

Answer: Marathon

Miltiades used a new attack formation in the Battle of Marathon in 490 BC.
2. Who was the Athenian general for whom it was said that: 'He won even dead'?

Answer: Kimon

Kimon died on his ship before a battle. His death was not reported until the end of the battle in which the Athenians were victors. This phrase is written on his statue in Larnaca, Cyprus
3. Of whom did the Persian king Xerxes say: 'The men became women and the women men'?

Answer: Queen Artemisia

Queen Artemisia. During the naval battle of Salamis, Artemisia, seeking to escape, rammed a Persian ship that was on her ship's route. King Xerxes praised her because he thought she had sunk a Greek ship.
4. Who was the famous Greek philosopher who saved the life of Alkibiades during a battle?

Answer: Socrates

Socrates was also a brave soldier. During an early battle he saved the life of young Alkibiades
5. When did Leonidas' last stand in Thermopylae take place?

Answer: 480BC

480 BC, that is ten years after Marathon.
6. How many years did the Peloponnesian War last?

Answer: 27

27 years, from 431 to 404 BC
7. Alexander the Great conquered the Persian Empire at the age of ...?

Answer: 26

8. Who was the first general who defeated a Spartan unit?

Answer: Iphicrates

Iphicrates who was the first to employ a type of light infantry.
9. In what geographical area did Alexander fight his first major battle against the Persians?

Answer: Asia Minor

The first battle was fought in Granicus River in Asia Minor
10. The Long Walls connected Athens with ...?

Answer: Piraeus

With the harbour of Piraeus forming practically an 'island' which was easy to defend.
Source: Author miltiades

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us