FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Greeks From Troy to Rome
Quiz about Greeks From Troy to Rome

Greeks: From Troy to Rome Trivia Quiz


Let's not forget the Ancient Greeks -- They wrote nifty epic poems, developed all manner of cool architecture, built the groundwork of Western civilization, and even invented the steam engine! How's your Hellenistic cultural sensitivity?

A multiple-choice quiz by CellarDoor. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Ancient Greece

Author
CellarDoor
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
16748
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: soccer490 (9/20), Guest 73 (5/20), Guest 174 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. In one of the pivotal battles of the ancient world, 300 Spartans held a mountain pass against a Persian army of thousands. At the end, every Spartan lay dead, but precious time had been gained for the rest of the Greek army. Name the battle. Hint


Question 2 of 20
2. What king led the Spartans in their famous suicidal stand against Xerxes' Persian army? Hint


Question 3 of 20
3. According to legend, the kidnapping of what woman led to the Trojan War?

Answer: (One Word)
Question 4 of 20
4. Name the poet who immortalized the Trojan War and its effects in 'The Iliad' and 'The Odyssey'.

Answer: (One Word)
Question 5 of 20
5. Speaking of Troy: in the nineteenth century, which of these archeologists defied scientific opinion and dug near the Hellespont, discovering the remains of a great city believed to have been Troy? Hint


Question 6 of 20
6. It seems like the Greeks were always fighting the Persians and winning, but once, the Persians almost won. What desperate naval battle saved the people of Athens and of Greece? Hint


Question 7 of 20
7. What Athenian politician suggested the strategy that enabled the most celebrated naval battle of the Persian Wars, a smashing Greek victory? Hint


Question 8 of 20
8. Who devised the laws that would later govern Sparta? Hint


Question 9 of 20
9. Despite the power of their army, the Spartans lived in constant terror of an uprising of their slaves, who outnumbered them 8 to 1. What were these slaves called?

Answer: (One Word)
Question 10 of 20
10. Philip II, father of Alexander the Great, was king of ____ . Hint


Question 11 of 20
11. Alexander the Great had a famous horse after whom he named a city in India. What was the horse's name? Hint


Question 12 of 20
12. Through what defensive alliance of Greek city-states, established just after the Persian wars, did the Athenian statesmen Pericles divert funds for the beautification of Athens? Hint


Question 13 of 20
13. Once Athens's embezzlement from its Greek allies became apparent, Sparta led other city-states in what successful war against Athens? Hint


Question 14 of 20
14. What historian told the story of the inter-Greek wars that lasted from approximately 431 to 404 BC? Hint


Question 15 of 20
15. What Athenian philosopher, who pioneered the technique of teaching by asking questions, was put to death with a poison made of hemlock? Hint


Question 16 of 20
16. What playwright wrote the first great Greek comedies, such as 'Lysistrata'? Hint


Question 17 of 20
17. Who wrote the 'Oedipus' trilogy, about a man doomed by fate who killed his father and married his mother?

Answer: (One Word)
Question 18 of 20
18. Who wrote 'The Republic' and 'The Apology'? Hint


Question 19 of 20
19. A Greek mathematician was killed by a Roman soldier when the Greek's city was conquered. Hard at work on a problem, the mathematician would not get up, and said to the soldier, 'Don't disturb my circles.' In a rage, the soldier ended the life of what brilliant man who calculated pi and first realized the uses of a lever? Hint


Question 20 of 20
20. In an event familiar to all high school math students (who repeat the calculations, again and again), what Greek scholar calculated the circumference of the Earth with amazing accuracy? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 20 2024 : soccer490: 9/20
Jun 17 2024 : Guest 73: 5/20
Jun 15 2024 : Guest 174: 20/20
Jun 14 2024 : skatersarehott: 10/20
Jun 12 2024 : Guest 82: 17/20
Jun 08 2024 : Guest 97: 4/20
Jun 07 2024 : colbymanram: 10/20
Jun 01 2024 : turaguy: 19/20
May 30 2024 : Rumpo: 11/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In one of the pivotal battles of the ancient world, 300 Spartans held a mountain pass against a Persian army of thousands. At the end, every Spartan lay dead, but precious time had been gained for the rest of the Greek army. Name the battle.

Answer: Thermopylae

Just about everything we know about this battle comes from the historian Herodotus, who tended to exaggerate quite a bit (especially describing how brave and good-looking all Greek soldiers were), but seems to be right on this.
2. What king led the Spartans in their famous suicidal stand against Xerxes' Persian army?

Answer: Leonidas

There's a story that an oracle had prophesied, before the battle at Thermopylae, that either a king would fall or his kingdom. Leonidas, acting on this prediction, chose the suicide mission at Thermopylae so that the city-state of Sparta would survive.
3. According to legend, the kidnapping of what woman led to the Trojan War?

Answer: Helen

She had been promised to Paris, Prince of Troy, by the goddess Aphrodite, in exchange for his declaring her the loveliest goddess of all. According to Giradoux's 'The Trojan War Will Not Take Place,' the abduction occurred while Helen was bathing. (She was married to Menelaus, King of Sparta, which is why there was such a big fuss.)
4. Name the poet who immortalized the Trojan War and its effects in 'The Iliad' and 'The Odyssey'.

Answer: Homer

Legend says that Homer was blind. Some say that the 'blind bard' did not actually write those epics -- but someone had to, right? Why not call him Homer?
5. Speaking of Troy: in the nineteenth century, which of these archeologists defied scientific opinion and dug near the Hellespont, discovering the remains of a great city believed to have been Troy?

Answer: Schliemann

The location was suggested by Frank Calvert, who had excavated in the same place, but who never dug deep enough to find Troy.
6. It seems like the Greeks were always fighting the Persians and winning, but once, the Persians almost won. What desperate naval battle saved the people of Athens and of Greece?

Answer: Salamis

Athens had already been burned, but after the war it was rebuilt more beautifully than before. The men of the city had left it defenseless so that they could trap the Persian navy; women, children, and the elderly had been evacuated.
7. What Athenian politician suggested the strategy that enabled the most celebrated naval battle of the Persian Wars, a smashing Greek victory?

Answer: Themistocles

And the people of Athens voted in favor of it.
8. Who devised the laws that would later govern Sparta?

Answer: Lycurgus

According to legend, after Lycurgus developed his code he starved himself to death so as to leave more food for Sparta.
9. Despite the power of their army, the Spartans lived in constant terror of an uprising of their slaves, who outnumbered them 8 to 1. What were these slaves called?

Answer: helots

The helots ("ilotes" in Greek) hailed from a fertile region called Messenia, conquered by the Spartans in about 725 B.C.
10. Philip II, father of Alexander the Great, was king of ____ .

Answer: Macedon

He conquered Greece. The Greeks had pioneered the idea of phalanxes -- eight-rank formations of hoplites (citizen-soldiers) armed with spears -- but Philip II was able to crush Greek phalanxes by using 16 ranks in his own.
11. Alexander the Great had a famous horse after whom he named a city in India. What was the horse's name?

Answer: Bucephalus

The city on the Indus river was called Bucephala.
12. Through what defensive alliance of Greek city-states, established just after the Persian wars, did the Athenian statesmen Pericles divert funds for the beautification of Athens?

Answer: Delian League

It was with these funds that the Parthenon was built.
13. Once Athens's embezzlement from its Greek allies became apparent, Sparta led other city-states in what successful war against Athens?

Answer: Peloponnesian War

Sparta was helped by a plague in Athens -- which killed Pericles -- and an overwhelming victory in Sicily.
14. What historian told the story of the inter-Greek wars that lasted from approximately 431 to 404 BC?

Answer: Thucydides

His book was entitled 'History of the Peloponnesian War.'
15. What Athenian philosopher, who pioneered the technique of teaching by asking questions, was put to death with a poison made of hemlock?

Answer: Socrates

His question-asking style is called the Socratic Method.
16. What playwright wrote the first great Greek comedies, such as 'Lysistrata'?

Answer: Aristophanes

Before the Peloponnesian War, Athenians were mainly interested in tragedies. Afterwards, Aristophanes was able to find an audience for his plays.
17. Who wrote the 'Oedipus' trilogy, about a man doomed by fate who killed his father and married his mother?

Answer: Sophocles

Sophocles's 'Oedipus' trilogy, consisting of the plays 'Antigone', 'Oedipus Rex', and 'Oedipus at Colonna' and written over a period of 35 years, are a favorite of high-school drama classes. Aeschylus, perhaps better known for his 'Oresteia' trilogy about another cursed and dysfunctional royal family, also wrote an 'Oedipus' trilogy, but only the last of those plays -- 'Seven Against Thebes' -- still survives, the first two ('Laius' and 'Oedipus' having been lost to the ravages of time.
18. Who wrote 'The Republic' and 'The Apology'?

Answer: Plato

Plato was one of the pioneers of the idea of a utopian society.
19. A Greek mathematician was killed by a Roman soldier when the Greek's city was conquered. Hard at work on a problem, the mathematician would not get up, and said to the soldier, 'Don't disturb my circles.' In a rage, the soldier ended the life of what brilliant man who calculated pi and first realized the uses of a lever?

Answer: Archimedes

In the battle of Syracuse, Archimedes was said to have invented a mirror array that reflected and focused the sun's rays onto the enemy ships -- setting them on fire.
20. In an event familiar to all high school math students (who repeat the calculations, again and again), what Greek scholar calculated the circumference of the Earth with amazing accuracy?

Answer: Eratosthenes

He did it by comparing the shadows in different cities at noon on the summer solstice, measuring the distance between the two cities, and extrapolating how many times longer the circumference of the globe must be.
Source: Author CellarDoor

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us