Quiz about Ancient Greece
Quiz about Ancient Greece

Ancient History Quiz: Ancient Greece | 10 Questions


Have fun from the Minoan Period to the Golden Age.

A multiple-choice quiz by Sum41Dave. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Ancient History
  8. »
  9. Ancient Greece

Author
Sum41Dave
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
92,792
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
5444
Last 3 plays: Timlotus (10/10), Guest 146 (9/10), Guest 174 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On which Greek island did Greek civilization originate? Hint

Santorini
Cyprus
Hydra
Crete

2. Who commanded the Spartan army at the Battle of Thermopylae? Hint

Miltiades
Leonidas
Xerxes
Pericles

3. Mythology: what other god did Athena face for the title of Athens? Hint

Zeus
Poseidon
Hera
Hermes

4. Philip of Macedonia wanted to unite the city-states: what military formation did he use consistently and very successfully? Hint

various formations
turtle
phalanx
rows of three

5. Athens: who was not one of the people that helped make Athens a democracy? Hint

Darius
Draco
Solon
Cleisthenes

6. Sparta: what was one of the lessons the Spartan teachers taught the children to do during military school? Hint

chanting
stealing
competing for the Olympics
learning Greek Fire

7. Peloponnesian War: Sparta used which tactic to easily win the war? Hint

phalanx
ambush
naval siege/blockade
guerrilla

8. What does the Greek word "polis" mean? Hint

fortress
city-state
castle
citadel

9. Who succeeded the Minoans and laid the foundations of Ancient Greece? Hint

Macedonians
Ionians
Mycenaeans
Dorics

10. What was the title of the East Roman emperors? Hint

Greek Emperor
Emperor of Thrace
Emperor of Byzantium
Roman Emperor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which Greek island did Greek civilization originate?

Answer: Crete

Called "the stepping stone of Greece."
2. Who commanded the Spartan army at the Battle of Thermopylae?

Answer: Leonidas

All 300 Spartans held up the Persians and died.
3. Mythology: what other god did Athena face for the title of Athens?

Answer: Poseidon

Poseidon sprung salt water from the Acropolis, and Athena sprung an olive tree.
4. Philip of Macedonia wanted to unite the city-states: what military formation did he use consistently and very successfully?

Answer: phalanx

The turtle was created by Alexander the Great for defense not offense. The cavalry was really the "clean-up" of every battle, while slaves had to pick up spears for the spear throwers, a tough job.
5. Athens: who was not one of the people that helped make Athens a democracy?

Answer: Darius

Darius was the commander of the Persian army during the Persian War. 2nd king of the Persia and his son, Xerxes, takes over soon after the 1st Persian War.
6. Sparta: what was one of the lessons the Spartan teachers taught the children to do during military school?

Answer: stealing

Greek Fire was invented by the Athenians during the Battle of Salamis during the Persian War. King Xerxes watched his fleet literally go up in flames.
7. Peloponnesian War: Sparta used which tactic to easily win the war?

Answer: naval siege/blockade

With help from the Persians, Sparta built a fleet and besieged Athens, causing a plague to spread and lots of people to die, resulting in the surrender of Athens. The phalanx was a Macedonian tactic, not Spartan.
8. What does the Greek word "polis" mean?

Answer: city-state

Sparta, Athens, and Corinth were all 'polises'. In modern times, the word was widely used in the sense of 'city' and is found in the names of many American cities, for example.
9. Who succeeded the Minoans and laid the foundations of Ancient Greece?

Answer: Mycenaeans

"Nike, alas." -- were the last words Pheidippides said after the Battle of Marathon. Translation: "We won."
10. What was the title of the East Roman emperors?

Answer: Roman Emperor

Byzantium regarded itself as the true continuation of the Roman Empire. The notion that the Roman Empire came to an end (in AD 476) is very much a West European view.
Source: Author Sum41Dave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 24 2023 : Timlotus: 10/10
Mar 04 2023 : Guest 146: 9/10
Feb 17 2023 : Guest 174: 8/10
Feb 12 2023 : Guest 174: 10/10
Feb 10 2023 : Guest 98: 10/10
Feb 06 2023 : Guest 98: 10/10
Feb 06 2023 : Guest 176: 10/10
Feb 03 2023 : Guest 212: 8/10
Jan 31 2023 : Guest 92: 10/10

Score Distribution

quiz
3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us