FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Latin American Events of the 19th Century
Quiz about Latin American Events of the 19th Century

Latin American Events of the 19th Century Quiz


A general quiz about Latin American political affairs of more than a century ago.

A multiple-choice quiz by Slade. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America

Author
Slade
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
80,957
Updated
Jun 19 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1301
- -
Question 1 of 10
1. Both capitals of Bolivia were named after national liberators.


Question 2 of 10
2. Which country lost the War of the Triple Alliance? Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following countries was NOT involved in the War of the Pacific? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following was *not* from Argentina? Hint


Question 5 of 10
5. Antonio Lopez de Santa Anna, five times president and or dictator of Mexico, was indirectly responsible for the origination of chewing gum.


Question 6 of 10
6. Brazil had how many emperors in the nineteenth century? Hint


Question 7 of 10
7. New Granada, Venezuela, Ecuador and Panama were all part of what larger, independent country in 1825?

Answer: (Two Words)
Question 8 of 10
8. Where was Maximillian executed? Hint


Question 9 of 10
9. Which Latin American country was by constitutional pronouncement dedicated to "The Sacred Heart of Jesus"? Hint


Question 10 of 10
10. The traditional centers of Nicaraguan Conservative and Liberal political power were established during the nineteenth century in the cities of _____________? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 07 2024 : Guest 50: 0/10
Mar 06 2024 : manisha256: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Both capitals of Bolivia were named after national liberators.

Answer: False

More violent insurrections have taken place the city of La Paz(Peace), Bolivia, than in any other Latin American capital.
2. Which country lost the War of the Triple Alliance?

Answer: Paraguay

Between 1865 and 1870 Paraguay lost almost 90% of its male population
in this war. Boys as young as 8 and 9 died fighting in trench warfare.
3. Which of the following countries was NOT involved in the War of the Pacific?

Answer: Argentina

Chile defeated both Peru and Bolivia, taking land from both and shutting Bolivia off from access to the Pacific Ocean. The latter country, nonetheless, continues to this day - 120 years later - to claim a seacoast on the Pacific and even maintains a navy!
4. Which of the following was *not* from Argentina?

Answer: Gabriel Garcia Moreno

Garcia Moreno was Dictator of Ecuador for 15 years until his assassination in 1875.
5. Antonio Lopez de Santa Anna, five times president and or dictator of Mexico, was indirectly responsible for the origination of chewing gum.

Answer: True

In 1866-67 while in exile again, this time on Staten Island - then still part of New Jersey - Santa Anna's interpeter, James Adams, noted the general's habit of chewing chicle. Santa Anna left a supply of this upon his departure in 1867. Adams developed a coated gum tablet and a company to market it - the birth of 'Chicklets'.
6. Brazil had how many emperors in the nineteenth century?

Answer: Two

Pedro I and Pedro II. Enough said.
7. New Granada, Venezuela, Ecuador and Panama were all part of what larger, independent country in 1825?

Answer: Gran Colombia

This was the dream of Bolivar. He functioned as a virtual dictator.
New Granada (Colombia) was the lynchpin, but by 1830 both Venezuela and Ecuador had seceded.
8. Where was Maximillian executed?

Answer: Queretaro

On the hill of the bells at Queretaro. Porfirio Diaz was in charge of the firing squad. If you answered Cancun, perhaps you believe that Benito Juarez vacationed at Cozumel.
9. Which Latin American country was by constitutional pronouncement dedicated to "The Sacred Heart of Jesus"?

Answer: Ecuador

Gabriel Garcia Moreno, arch-conservative dictator of Ecuador from 1860 to 1875 was ostenatiously pious. His loyalty to the Pope and the Church led to exclusive privileges for the Jesuits and the establishment of a constitutional role for the Catholic Church. He was assasinated in 1875.
10. The traditional centers of Nicaraguan Conservative and Liberal political power were established during the nineteenth century in the cities of _____________?

Answer: Granada and Leon

On opposite sides of the capital, Managua, Granada and Leon remain today as far apart in Nicaraguan politics as they are geographically in Spain.
Source: Author Slade

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us