FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Nearly Ultimate New York 4
Quiz about Nearly Ultimate New York 4

Nearly Ultimate New York 4 Trivia Quiz


My fourth (and last) quiz on the city that never sleeps. Good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by rootsgrrl. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. New York

Author
rootsgrrl
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
121,213
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
6 / 15
Plays
1269
- -
Question 1 of 15
1. Before the United Nations was built in the neighborhhod known as Turtle Bay, by what other name was the neighborhoood known? Hint


Question 2 of 15
2. The "New York Post" is the oldest daily newspaper in New York.


Question 3 of 15
3. Over the years many jazz musicians and composers have lived in an area of Queens. What is it called? Hint


Question 4 of 15
4. "The Fantasticks" is the longest-running Broadway musical ever.


Question 5 of 15
5. Where was the "Five Points" neighboorhood located? Hint


Question 6 of 15
6. New York City was once the capital of the United States.


Question 7 of 15
7. On a sunny June day, the "General Slocum," a pleasure boat filled with mothers and children from a Lutheran church on the Lower East Side, caught fire as it sailed up the East River. More than 1000 people were killed. What year did this tragedy take place? Hint


Question 8 of 15
8. The Bronx is the only New York borough entirely on the U.S. mainland.


Question 9 of 15
9. In the movie, "State of Grace," a popular New York tourist attraction figures prominently in two scenes. It is:









Hint


Question 10 of 15
10. In what year did the Empire State Building open? Hint


Question 11 of 15
11. Which one of these famous people was not born in Brooklyn? Hint


Question 12 of 15
12. The former sites of the Polo Grounds and Ebbets Field have something in common. What is it? Hint


Question 13 of 15
13. Ruth Snyder, who, with her boyfriend Judd Gray, murdered her husband, was the subject of the most famous front page photo ever printed in the "New York Daily News". The murder took place at the Snyder home in what part of Queens? Hint


Question 14 of 15
14. There was a time capsule buried in 1939 at the World's Fair in Flushing. How many years after 1939 is it scheduled to be opened? Hint


Question 15 of 15
15. A super easy one: In what year did Yankee Stadium open? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Before the United Nations was built in the neighborhhod known as Turtle Bay, by what other name was the neighborhoood known?

Answer: Blood Alley

Before the city gave the land for the U.N., there were tenements and slaughterhouses all along First Avenue and stables throughout the rest of the district. Now the 72-story Trump World Tower is on First Avenue where tenements once stood.
2. The "New York Post" is the oldest daily newspaper in New York.

Answer: True

The "Post's" first publisher was Alexander Hamilton. The paper was started in 1801.
3. Over the years many jazz musicians and composers have lived in an area of Queens. What is it called?

Answer: Addisleigh Park

Milt Hinton, Lester Young, Lena Horne, and lots of other jazz folks have lived there in the past 60 years or so. The other choices are all in Queens as well.
4. "The Fantasticks" is the longest-running Broadway musical ever.

Answer: False

"The Fantasticks" never played on Broadway. It spent its entire 40-year run at The Sullivan Street (later The Fantasticks) Playhouse in the Village. "Cats" is the longest-running Broadway musical.
5. Where was the "Five Points" neighboorhood located?

Answer: In Lower Manhattan

The Five Points were where five streets met in Lower Manhattan. Only two of the streets still exist. If you've ever watched "Law and Order" and seen the courthouse, that building stands near the center of the Five Points.
6. New York City was once the capital of the United States.

Answer: True

New York was the US Capital from 1785-1790.
7. On a sunny June day, the "General Slocum," a pleasure boat filled with mothers and children from a Lutheran church on the Lower East Side, caught fire as it sailed up the East River. More than 1000 people were killed. What year did this tragedy take place?

Answer: 1904

The "General Slocum" was the second worst passenger ship disaster in history, after the "Titanic." There is a monument to the dead children of the disaster in Tompkins Square Park. It is a statue of a boy and a girl. The base is engraved, "They were Earth's purest children, innocent and fair."
8. The Bronx is the only New York borough entirely on the U.S. mainland.

Answer: True

Manhattan and Staten Island are islands, and Queens and Brooklyn are on Long Island.
9. In the movie, "State of Grace," a popular New York tourist attraction figures prominently in two scenes. It is:

Answer: The Intrepid Sea-Air-Space Museum

If you haven't seen the movie, I don't want to give anything away. The Intrepid is at Pier 84, 12th Avenue and 46th Street.
10. In what year did the Empire State Building open?

Answer: 1931

Through the hardest years of the Depression, the 102 stories were mostly vacant, and the owners could barely pay the property taxes.
11. Which one of these famous people was not born in Brooklyn?

Answer: Hank Azaria

Hank Azaria was born and raised in Forest Hills, which is part of the borough of Queens.
12. The former sites of the Polo Grounds and Ebbets Field have something in common. What is it?

Answer: They are both City Housing Projects

The Polo Grounds Houses and The Jackie Robinson Houses, respectively.
13. Ruth Snyder, who, with her boyfriend Judd Gray, murdered her husband, was the subject of the most famous front page photo ever printed in the "New York Daily News". The murder took place at the Snyder home in what part of Queens?

Answer: Queens Village

On January 22 ,1928, Ruth Snyder was executed in the electric chair at Sing Sing. Thomas Howard, a "Daily News" photographer, had a camera strapped to his ankle, and as the switch was pulled, crossed his legs and snapped a picture which appeared on the front page of the News below the headline, "DEAD!"
14. There was a time capsule buried in 1939 at the World's Fair in Flushing. How many years after 1939 is it scheduled to be opened?

Answer: 5,000

There were a few things added at the 1964 Fair. I would like to see what folks in 6939 think of Mickey Mouse and The Beatles.
15. A super easy one: In what year did Yankee Stadium open?

Answer: 1923

"The House That Ruth Built" opened on April 18, 1923. It was (and still is) located at 161st Street and River Avenue, The Bronx.
Source: Author rootsgrrl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us