FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about United States History
Quiz about United States History

The Ultimate United States History Quiz | U.S. History


See if you know your history of the United States. Questions will start out easy and gradually increase in difficulty.

A multiple-choice quiz by bailamos. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Difficult U.S. History

Author
bailamos
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
75,641
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
8348
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (23/25), Guest 146 (12/25), Guest 152 (15/25).
- -
Question 1 of 25
1. The term 'robber baron' refers to: Hint


Question 2 of 25
2. A leader of the Nationalist movement in the U.S. in the 1780s was: Hint


Question 3 of 25
3. The overall strategic policy of the Union to destroy the Confederacy through a combination of constant pressure and slowly wearing down the South's ability to wage war was called: Hint


Question 4 of 25
4. The growth of most American cities from 1880 onwards was determined primarily by: Hint


Question 5 of 25
5. What event made Kennedy a national hero in 1962 due to the way in which people believed he successfully stood up to the Russians? Hint


Question 6 of 25
6. The Spanish-American War resulted in which of the following territories being ceded by Spain to the United States? Hint


Question 7 of 25
7. This battle is widely regarded as the key turning point of World War II in Europe. Which is it? Hint


Question 8 of 25
8. Benjamin Franklin was an American whose life exemplified which of the following movements? Hint


Question 9 of 25
9. The French Colonies in Canada during the 17th and 18th centuries developed an economy dependent primarily on: Hint


Question 10 of 25
10. President Carter's administration had its greatest difficulties with its: Hint


Question 11 of 25
11. William Howard Taft's approach to American Imperialism was known as: Hint


Question 12 of 25
12. The use of alternating current to allow transmission of electric power over long distances was perfected by: Hint


Question 13 of 25
13. After the assassination of JFK, the popular press's nickname for the White House during the Kennedy administration was: Hint


Question 14 of 25
14. What incident led to Lyndon Johnson's escalating American involvement in Vietnam by sending more than 550,000 soldiers to actively fight in the Viet Cong and the North Vietnamese? Hint


Question 15 of 25
15. In 1830, about what proportion of white Southern families owned slaves? Hint


Question 16 of 25
16. Harding's administration, in particular, was known for its: Hint


Question 17 of 25
17. In 1948, what city did the U.S., Britain, and France have to keep supplied for over 300 days in a massive airlift due to the Soviets cutting off land based supply routes in an effort to drive the Westerners out of the city? Hint


Question 18 of 25
18. Today, an average of one in five Americans moves to a new residence each year. In American cities of 1900, that figure was closer to: Hint


Question 19 of 25
19. The conquistador responsible for the conquest of Montezuma and the Aztec empire in Mexico was: Hint


Question 20 of 25
20. At turn of the century (c. 1900) American artists of the realist school tended to make ______ the subject of most of their paintings. Hint


Question 21 of 25
21. The Coercive Acts were passed in reaction to: Hint


Question 22 of 25
22. Where did MacArthur land his forces behind North Korean lines in an effort to trap the North Korean Army and quickly win the Korean War? Hint


Question 23 of 25
23. Jane Addams was a turn of the century activist most well known for her work in: Hint


Question 24 of 25
24. Which country did the U.S. have to 'protect' Panama from after Panamanian revolutionaries successfully overthrew their rulers and announced their independence? Hint


Question 25 of 25
25. In the 1830s, states' rights and the concept of nullification were championed most notably by: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : Guest 107: 23/25
Apr 16 2024 : Guest 146: 12/25
Apr 16 2024 : Guest 152: 15/25
Apr 14 2024 : Guest 24: 25/25
Apr 14 2024 : DDm5714: 16/25
Apr 13 2024 : Guest 74: 15/25
Apr 11 2024 : Guest 104: 7/25
Apr 10 2024 : Guest 38: 19/25
Apr 09 2024 : ptc123: 18/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The term 'robber baron' refers to:

Answer: late 19th century industrialists

These men made their fortunes on the backs of factory workers and, for the most part, had little sympathy for the needs or problems of those workers.
2. A leader of the Nationalist movement in the U.S. in the 1780s was:

Answer: Alexander Hamilton

The Nationalist movement in the U.S. believed that the Articles of Confederation left the federal government too weak to function effectively.
3. The overall strategic policy of the Union to destroy the Confederacy through a combination of constant pressure and slowly wearing down the South's ability to wage war was called:

Answer: The Anaconda Plan

The anaconda plan envisioned the Union wrapping itself around the Confederacy like a giant boa constrictor and slowly squeezing the life out of the Confederacy.
4. The growth of most American cities from 1880 onwards was determined primarily by:

Answer: intensified industrialization

This included the second industrial revolution, which was based on electricity supply, electrical goods, chemicals and a little later the internal combustion engine.
5. What event made Kennedy a national hero in 1962 due to the way in which people believed he successfully stood up to the Russians?

Answer: The Cuban Missile Crisis

Until the Cuban Missile crisis, Kennedy's attempts to confront Soviet moves had been largely ineffectual.
6. The Spanish-American War resulted in which of the following territories being ceded by Spain to the United States?

Answer: Puerto Rico

The Treaty of Paris required Spain to cede Puerto Rico, Guam, the Philippines, and other overseas territory to the U.S.
7. This battle is widely regarded as the key turning point of World War II in Europe. Which is it?

Answer: Stalingrad

Stalingrad marked the end of effective German offensive operations in World War II.
8. Benjamin Franklin was an American whose life exemplified which of the following movements?

Answer: The Enlightenment

Franklin was perhaps the most intellectual and philosophical American thinker of his day.
9. The French Colonies in Canada during the 17th and 18th centuries developed an economy dependent primarily on:

Answer: The Fur Trade

The French exploration of the Great Lakes region and the Mississippi River basin gave the French control of navigable water routes to transport furs from the inland regions to the Atlantic or Gulf coasts for export to Europe.
10. President Carter's administration had its greatest difficulties with its:

Answer: Economic Policy

Carter failed in his determination to cut federal spending and reduce the federal deficit in an effort to control rising inflation.
11. William Howard Taft's approach to American Imperialism was known as:

Answer: Dollar Diplomacy

Taft believed that the best way to improve Latin American stability and promote American interests in the region was to use American dollars.
12. The use of alternating current to allow transmission of electric power over long distances was perfected by:

Answer: George Westinghouse

Although Edison developed the light bulb, Westinghouse perfected it.
13. After the assassination of JFK, the popular press's nickname for the White House during the Kennedy administration was:

Answer: Camelot

JFK was one of the most romanticized presidents in history.
14. What incident led to Lyndon Johnson's escalating American involvement in Vietnam by sending more than 550,000 soldiers to actively fight in the Viet Cong and the North Vietnamese?

Answer: The Gulf of Tonkin Incident

Since then doubts have been raised as to whether the incident was provoked by the Johnson administration.
15. In 1830, about what proportion of white Southern families owned slaves?

Answer: 30%

Contrary to most stereotypes, only about 1/4 to 1/3 of white Southerners owned slaves.
16. Harding's administration, in particular, was known for its:

Answer: Corruption

Harding's administration was plagued by scandals.
17. In 1948, what city did the U.S., Britain, and France have to keep supplied for over 300 days in a massive airlift due to the Soviets cutting off land based supply routes in an effort to drive the Westerners out of the city?

Answer: Berlin

In the late 1940s, the division of Berlin in many respects came to mirror that of Europe.
18. Today, an average of one in five Americans moves to a new residence each year. In American cities of 1900, that figure was closer to:

Answer: one in three

Americans were moving around a lot during the early 1900s.
19. The conquistador responsible for the conquest of Montezuma and the Aztec empire in Mexico was:

Answer: Hernan Cortes

Hernando Cortes led a force of only 600 men in conquering the Aztec empire of Mexico.
20. At turn of the century (c. 1900) American artists of the realist school tended to make ______ the subject of most of their paintings.

Answer: Urban Scenes

Througout the 19th century, most American artists celebrated the American frontier, pastoral landscapes, or the wild natural landscapes of the as yet unconquered American frontier. Attention turned to urban life towards the end of the century, however.
21. The Coercive Acts were passed in reaction to:

Answer: The Boston Tea Party

The Coercive acts, or Intolerable acts, were punitive measures aimed at Massachusetts in particular, and the colonies in general, for resistance to the Tea Act of 1773.
22. Where did MacArthur land his forces behind North Korean lines in an effort to trap the North Korean Army and quickly win the Korean War?

Answer: Inchon

Assembling a force of warships and transports, MacArthur ordered an amphibious assult on the port of Inchon.
23. Jane Addams was a turn of the century activist most well known for her work in:

Answer: Settlement Houses

Jane Addams was a leading Progressivist who was most well known for her work in settlement houses.
24. Which country did the U.S. have to 'protect' Panama from after Panamanian revolutionaries successfully overthrew their rulers and announced their independence?

Answer: Colombia

At the time the US was attempting to get permission to build a canal across the isthmus of Panama, it was a province of Colombia.
25. In the 1830s, states' rights and the concept of nullification were championed most notably by:

Answer: John C. Calhoun

The champion of states rights and the leading advocate for the doctrine of nullification in the 1830s was Andrew Jackson's vice president, John C. Calhoun.
Source: Author bailamos

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us