FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Obscure U S History 1
Quiz about Obscure U S History 1

Obscure U. S. History #1 Trivia Quiz


Some you have heard of and others you will be interested in learning. Have fun. All questions have their sources listed in the more information sections.

A multiple-choice quiz by blakey. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. Difficult U.S. History

Author
blakey
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
150,424
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
5662
Last 3 plays: Guest 107 (7/10), Guest 38 (7/10), DDm5714 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who declared himself as Emperor of the United States and Protector of Mexico, thus becoming the laughing stock of the nineteenth century? Hint


Question 2 of 10
2. On May 12th, 1975, Forces of the Khmer Rouge seized an American ship in the Gulf of Siam. What was its name? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first person officially to hold the title of President of the United States in Congress Assembled? Hint


Question 4 of 10
4. One state initially refused to sign the Articles of Confederation. Which state was it? Hint


Question 5 of 10
5. What American warship was captured by North Korea in 1968? Hint


Question 6 of 10
6. What ship was attacked by Israeli forces in 1967? Hint


Question 7 of 10
7. What President of the United States was almost named King of the United States by the Continental Army? Hint


Question 8 of 10
8. What Olympics games were an embarrassing shambles? Hint


Question 9 of 10
9. Here's a real toughie. Who is most arguably the twelfth President of the United States? Hint


Question 10 of 10
10. What great fire claimed the most casualties in United States history? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 17 2024 : Guest 107: 7/10
Apr 17 2024 : Guest 38: 7/10
Apr 14 2024 : DDm5714: 2/10
Apr 10 2024 : Guest 107: 0/10
Apr 08 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Apr 02 2024 : misdiaslocos: 7/10
Mar 29 2024 : boon99: 5/10
Mar 28 2024 : Guest 216: 3/10
Mar 27 2024 : Guest 23: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who declared himself as Emperor of the United States and Protector of Mexico, thus becoming the laughing stock of the nineteenth century?

Answer: Emperor Joshua Norton I

He tried to corner the rice market on the West Coast and lost everything he had due to trade restrictions at the time. He lost his mind blaming the U.S. Government for his demise. He wrote to a San Fransisco Paper demanding the U.S. Government cease and desist from its operation.

When told they were still meeting he ordered General Winfield Scott to take troops to Washington and clear the halls of the infidels. Scott laughed and threw the order in the waste paper basket.
2. On May 12th, 1975, Forces of the Khmer Rouge seized an American ship in the Gulf of Siam. What was its name?

Answer: Mayaguez

U.S. Marines were sent in to rescue the forty man crew.
3. Who was the first person officially to hold the title of President of the United States in Congress Assembled?

Answer: John Hancock

John Hancock is referred to as the first "President under the Articles of Confederation" and served from 1781-82 (John Hanson was the first President of the Confederation Congress).

George Washington was obviously the first under the Constitution, Peyton Randolph was the first President of the Continental Congress and Arthur St. Clair was another President of the United States under the Articles of Confederation.
4. One state initially refused to sign the Articles of Confederation. Which state was it?

Answer: Maryland

Maryland initially refused to sign because they felt that New York and Virginia held too much land and that that would give them too much power under the Articles of Confederation. Maryland wanted them split up.
5. What American warship was captured by North Korea in 1968?

Answer: Pueblo

The crew was tortured daily and held for a considerable amount of time.
6. What ship was attacked by Israeli forces in 1967?

Answer: Liberty

She was mistaken for an Egyptian ship that was shelling Israeli troops inland. It created a deep rift between the two countries at the time. The big question that remains today is "was the liberty flying her colors?" The Israelis say no but the captain said yes.
7. What President of the United States was almost named King of the United States by the Continental Army?

Answer: George Washington

After the American Revolution the Continental Army had not been paid and marched on the capital demanding their money or else they were going to make Washington King.
8. What Olympics games were an embarrassing shambles?

Answer: 1904 St. Louis

The winner of the Marathon race was stripped of his medal after other contestants said he got a ride, the second winner was stripped of his medal also after another controversy and the third declared winner was too weak to accept!
9. Here's a real toughie. Who is most arguably the twelfth President of the United States?

Answer: David Rice Atchison

Okay, here we go. President elect Taylor refused to be sworn in on a Sunday for religious reasons. Polk's term expired at twelve noon Sunday and so did his Vice President. So David Rice Atchison being President Pro Temp of the Senate became President for the Twenty Four hour period. He was never officially sworn in and spent the day gardening.
10. What great fire claimed the most casualties in United States history?

Answer: The Peshtigo fire

The Peshtigo fire in Northern Wisconsin took more than one thousand lives and burned nearly 1.25 million acres of land. All that was left of the town of Peshtigo was one building. It took one hour for the town to burn down. People were drowned after trying to escape the intense heat by jumping into rivers or they were boiled alive.

Others suffocated, hiding in wells. Several hundred more were reported as missing and some of the remains found are still unidentified to this day. The fire started when railroad workers were clearing land for a depot. Ironically the Peshtigo fire happened the same day as the Great Chicago fire, October of 1871.
Source: Author blakey

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us