FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Young Americans
Quiz about Young Americans

Young Americans Trivia Quiz


Take a trip through history to find out what the youth of America has been up to in the last century.

A multiple-choice quiz by AcrylicInk. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Nostalgia

Author
AcrylicInk
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,938
Updated
Aug 19 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1246
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: teachdpo (7/10), DaMoopies (9/10), Guest 166 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. When it was established in the 1920s, where in New York City could fashionable young Americans go for an illicit alcoholic drink? Hint


Question 2 of 10
2. 'Romance' star Greta Garbo sparked the return of this fashionable hat among young women in the early 1930s. What kind of hat was it? Hint


Question 3 of 10
3. The 1940s are known for being the time of the Second World War. Which European island did young American soldiers invade in July 1943? Hint


Question 4 of 10
4. In 1959, a new generation of young people were able to call themselves 'American' Where did these people live? Hint


Question 5 of 10
5. Many young Americans campaigned for an end to racial segregation in the late 1950s and throughout the 1960s. Which term can be applied to the campaign? Hint


Question 6 of 10
6. On April 22nd 1970, thousands of American college and university students protested for the protection of the environment. The special day became an annual event that spread worldwide. What was it called? Hint


Question 7 of 10
7. The Walkman revolutionised the way people could listen to music: young people could listen to their cassettes while running in the park or commuting to work. Which Japanese company released the Walkman in America in 1980?

Answer: (One word)
Question 8 of 10
8. Which animated Disney film could very young Americans watch at the movies for the first time in 1992? Hint


Question 9 of 10
9. Which dolls made Barbie face some stiff competition when they were released by MGA Entertainment in 2001? Hint


Question 10 of 10
10. Which young American musician was the voice behind the best-selling album of 2014, '1989'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : teachdpo: 7/10
Apr 03 2024 : DaMoopies: 9/10
Mar 27 2024 : Guest 166: 2/10
Mar 27 2024 : Guest 174: 1/10
Mar 27 2024 : Guest 208: 4/10
Mar 27 2024 : Guest 99: 9/10
Mar 25 2024 : AndySed: 7/10
Mar 24 2024 : dukejazz: 8/10
Mar 21 2024 : Guest 104: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When it was established in the 1920s, where in New York City could fashionable young Americans go for an illicit alcoholic drink?

Answer: 21 Club

The club went through a few different names since cousins Jack Kreindler and Charlie Berns opened the bar in 1922. It became 'Jack and Charlie's 21' in 1929. As a speakeasy during the prohibition era, a lever system was used to empty the alcohol into the sewers when police raided the building. There was also a secret door in a brick wall which led to a hidden wine cellar.
2. 'Romance' star Greta Garbo sparked the return of this fashionable hat among young women in the early 1930s. What kind of hat was it?

Answer: Eugenie hat

The Eugenie hat was fashionable in the mid-nineteenth century, but became popular again when Greta Garbo wore one in the film 'Romance'. The hat is usually made of felt or velvet, and is tilted downwards. A capotain is the black hat usually associated with Puritans in the 16th and 17th centuries.

While the fedora was popular for most of the twentieth century, Greta Garbo was not the one who made them famous. The bowler hat is associated with 19th and 20th century businessmen.
3. The 1940s are known for being the time of the Second World War. Which European island did young American soldiers invade in July 1943?

Answer: Sicily

Operation Husky began on 9th July and involved Allied troops from the United Kingdom, the United States, Free France and Canada. The invasion was a success and brought an end to facism in Italy. Despite its success, over 6,000 American soldiers were injured. 2,811 were killed in action, and 686 were missing in action.
4. In 1959, a new generation of young people were able to call themselves 'American' Where did these people live?

Answer: Alaska and Hawaii

On January 3rd 1959, Alaska became a US state after being a territory since 1912. Hawaii was the fiftieth state to be admitted, later in the year. 94.3% of the Hawaiian population voted to become an official US state in a referendum on June 27th 1959. After each state was admitted, a new flag was created with an additional star representing the new state.
5. Many young Americans campaigned for an end to racial segregation in the late 1950s and throughout the 1960s. Which term can be applied to the campaign?

Answer: Civil Rights Movement

While all four options are social justice organisations, it was the Civil Rights movement that campaigned for equal rights for black people in the 1950s and 60s. One of the most notable leaders of the movement was Martin Luther King, Jr., who won a Nobel Peace Prize for his efforts in 1964. Alongside the Civil Rights Movement (which centred on black people), there was the Chicano Movement.

The Chicano Movement campaigned for Mexican American rights, and rejected ethnic stereotyping within the media.
6. On April 22nd 1970, thousands of American college and university students protested for the protection of the environment. The special day became an annual event that spread worldwide. What was it called?

Answer: Earth Day

It wasn't just students who participated in the Earth Day protests: across America, 20 million people campaigned to protect the environment. That first Earth Day in April 1970 led to the creation of the United States Environmental Protection Agency. Acts like the Endangered Species Act and the Clean Air Act were also passed as a result. Earth Day continued to be celebrated annually into the 21st century.
7. The Walkman revolutionised the way people could listen to music: young people could listen to their cassettes while running in the park or commuting to work. Which Japanese company released the Walkman in America in 1980?

Answer: Sony

Sony co-founder Masaru Ibuka came up with the idea of the Walkman as a more compact and affordable alternative to the TC-D5. It was released in Japan in 1979, and in the US in 1980. Other names for the Walkman include 'Soundabout', 'Stowaway', and 'Freestyle'. It had two headphone jacks so that two people could listen to the cassette at the same time.
8. Which animated Disney film could very young Americans watch at the movies for the first time in 1992?

Answer: Aladdin

Released on November 25 1992, 'Aladdin' was the highest-grossing film of the year. It earned over $504 million worldwide; $19.2 million of that was earned in its opening weekend. It was the most successful animated film until 1994 when 'The Lion King' was released.

'Aladdin' was controversial due to the line, 'Where they cut off your ear if they don't like your face' in the opening song. The lyric was later altered to 'Where it's flat and immense and the heat is intense'. The film was also criticised for its stereotypical characters. Despite being set in Asia, the heroes had Anglicised features and Anglo-American accents. Other characters, however, had foreign accents, darker skin, and looked more menacing.
9. Which dolls made Barbie face some stiff competition when they were released by MGA Entertainment in 2001?

Answer: Bratz

Bratz remained a popular toy throughout the decade and lead to spin-offs like Bratz Babyz. The original dolls had almond-shaped eyes and glittery make-up. Their slogan was, 'The girls with a passion for fashion'. Controversy followed the Bratz brand: a number of organisations complained that the dolls were too adult-like and promotoed the sexualisation of children.
10. Which young American musician was the voice behind the best-selling album of 2014, '1989'?

Answer: Taylor Swift

Taylor Swift's '1989' was the best-selling album of the year in the US, beating Disney's 'Frozen' soundtrack to the top.

I have to confess that I'm not a fan of Taylor Swift, but from the little I've heard of her music, I was expecting to find that a large proportion of her fan-base were young people ranging from around 13 to 30. I looked on YouGov, a market research website, to see which demographic was associated with Taylor Swift. On the UK version of the site, my initial thoughts were confirmed; the most common fans were males aged 18-24. As this quiz is all about Americans, however, I switched to the US version of the site. Taking a similar sample size from across the pond, YouGov reckoned that the average American Taylor Swift fan was a 65+ man. It's not quite what I was expecting from the woman who brought us 'We Are Never Ever Getting Back Together' in 2012!
Source: Author AcrylicInk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series History Quizzes:

My history quizzes. Enjoy!

  1. 2016: The Year of Post-Truth Easier
  2. Young Americans Average
  3. Storm the Castle! Easier
  4. Gone, But Not Forgotten Average
  5. Aboriginal History Easier
  6. Game Changers of History Easier

Also part of quiz list
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us