FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Advanced Beginners BridgeBidding
Quiz about Advanced Beginners BridgeBidding

Advanced Beginner's Bridge-Bidding Quiz


Have you taken Minch's bridge quiz? Are you ready for the next step? Here you go! All of these questions concern duplicate bridge playing Standard American- no unusual systems.

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Card Games
  8. »
  9. Bridge

Author
crisw
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
91,982
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
948
Last 3 plays: Guest 142 (14/15), Guest 24 (15/15), Guest 176 (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. You hold the following hand:

S: A Q J 9 8
H: 7 4 3
D: K J 7
C: J 6

How many high card points (HCP) do you have?

Answer: (One Word)
Question 2 of 15
2. You hold the following hand:

S: A Q J 9 8
H: 7 4 3
D: K J 7
C: J 6

Can you open with this hand? If so, what is your opening bid?
Hint


Question 3 of 15
3. You hold the following hand:

S: A K 10
H: K J 8
D: Q 10 4 2
C: A 7 3

What is your opening bid with this hand?
Hint


Question 4 of 15
4. Your partner opens 1 no trump. Right hand opponent passes. You hold the following hand:

S: 2
H: A Q 9 8 5
D: K 6
C: J 9 7 6 4

What do you bid, assuming your partnership uses the Jacoby and Stayman conventions?
Hint


Question 5 of 15
5. Your partner opens 1 no trump. Right hand opponent passes. You hold the following hand:

S: Q J 9
H: J 10 6
D: K 9 8 7
C: Q 6 5

Which of the following bids would be prescribed by a strict interpretation of Standard American, assuming your partnership uses the Jacoby and Stayman conventions?
Hint


Question 6 of 15
6. All right, one more no trump bidding question! Your partner opens 1 no trump. Right hand opponent passes. You hold the following hand:

S: J 10 6 5
H: A K
D: 10 8 7 3
C: Q 6 4

What do you bid, assuming your partnership uses the Jacoby and Stayman conventions?
Hint


Question 7 of 15
7. Your partner opens the bidding with 1 diamond. Which of the following descriptions is most likely to match his hand? Hint


Question 8 of 15
8. Your partner opens the bidding with 1 spade. Which of the following could be his holding in spades? Hint


Question 9 of 15
9. The bidding goes pass by you, 1 heart by left hand opponent, double by partner, pass by right hand opponent. What's your bid? Hint


Question 10 of 15
10. The bidding goes one spade by partner, two hearts by you, three spades by partner, four spades by you, 4 no trump by partner. If you are playing the Blackwood convention, what is this bid asking? Hint


Question 11 of 15
11. The bidding goes one spade by partner, two hearts by you, three spades by partner, four spades by you, 4 no trump by partner. You hold the following hand:

S: J 10 5
H: A K Q 6 5 4
D: K
C: A Q 6 4

If you are playing the Blackwood convention, what do you bid?
Hint


Question 12 of 15
12. The bidding goes pass by partner, 1 diamond by right hand opponent. You hold the following hand:

S: A J 10 5
H: A Q 6 4
D: 7
C: K 10 6 2

What do you bid?
Hint


Question 13 of 15
13. You open the bidding two diamonds. If you play weak 2's, which of the following is the best description of your hand? Hint


Question 14 of 15
14. You open the bidding two clubs. If you play weak 2's, which of the following is the best description of your hand? Hint


Question 15 of 15
15. According to the old bridge maxim, "_______ ends all auctions." What goes in the blank? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 142: 14/15
Mar 20 2024 : Guest 24: 15/15
Mar 10 2024 : Guest 176: 15/15
Mar 10 2024 : Guest 86: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You hold the following hand: S: A Q J 9 8 H: 7 4 3 D: K J 7 C: J 6 How many high card points (HCP) do you have?

Answer: 12

Count 4 for each ace, 3 for a king, 2 for a queen, 1 for a jack.
2. You hold the following hand: S: A Q J 9 8 H: 7 4 3 D: K J 7 C: J 6 Can you open with this hand? If so, what is your opening bid?

Answer: Yes, 1 spade

The general rule is to open all hands with 12 or more HCP. When you have 5 cards of a major suit (hearts or spades), you bid that major.
3. You hold the following hand: S: A K 10 H: K J 8 D: Q 10 4 2 C: A 7 3 What is your opening bid with this hand?

Answer: 1 no trump

The standard opening HCP range for a 1 no trump bid is 15-17 HCP, no 5-card major, no singletons (only one card in a suit) and no voids (no cards in a suit.)
4. Your partner opens 1 no trump. Right hand opponent passes. You hold the following hand: S: 2 H: A Q 9 8 5 D: K 6 C: J 9 7 6 4 What do you bid, assuming your partnership uses the Jacoby and Stayman conventions?

Answer: Two diamonds

Two diamonds is a Jacoby transfer to hearts, your strong suit. It shows at least 5 hearts. Your partner *must* respond two hearts to this bid.
5. Your partner opens 1 no trump. Right hand opponent passes. You hold the following hand: S: Q J 9 H: J 10 6 D: K 9 8 7 C: Q 6 5 Which of the following bids would be prescribed by a strict interpretation of Standard American, assuming your partnership uses the Jacoby and Stayman conventions?

Answer: Two no trump

Bid two no trump with 8-9 HCP and no 4 or 5 card major. Your partner can then bid 3NT if he has 17 HCP, pass if he has 15, and think about 3NT with 16!

This particular hand however has significant extra value beyond the 9 HCP in that it contains many intermediate cards and is thus stronger than its raw HCP value. You are well justified as a player to bid 3 NT right away with this additional strength and most advanced players would not hesitate to do so.
6. All right, one more no trump bidding question! Your partner opens 1 no trump. Right hand opponent passes. You hold the following hand: S: J 10 6 5 H: A K D: 10 8 7 3 C: Q 6 4 What do you bid, assuming your partnership uses the Jacoby and Stayman conventions?

Answer: Two clubs

Two clubs is Stayman, asking your partner to bid his 4-card major, if he has one. It says nothing about how many clubs you have. It does say that you have at least one 4-card major.
7. Your partner opens the bidding with 1 diamond. Which of the following descriptions is most likely to match his hand?

Answer: At least 12 HCP, no 5-card major

If you have a 5-card major, it's always your first bid. You should have at least 12 HCP to open. When you open and have equal numbers of diamonds and clubs, most people bid 1 club with 3-3, and 1 diamond with 4-4.
8. Your partner opens the bidding with 1 spade. Which of the following could be his holding in spades?

Answer: 9 7 5 4 3 2

When you open the bidding with a major, you are promising 5 of the major. You aren't promising anything about the points in the suit!
9. The bidding goes pass by you, 1 heart by left hand opponent, double by partner, pass by right hand opponent. What's your bid?

Answer: Bid your best suit, even with 0 points

The double by partner is a takeout double. As long as your right hand opponent passes, you *must* bid, even if you have 0 points. Partner is promising coverage of all the unbid suits.
10. The bidding goes one spade by partner, two hearts by you, three spades by partner, four spades by you, 4 no trump by partner. If you are playing the Blackwood convention, what is this bid asking?

Answer: "How many aces do you have?"

The Blackwood convention is used when you are looking for a slam. Partner is ensuring that the two of you can stop all suits.
11. The bidding goes one spade by partner, two hearts by you, three spades by partner, four spades by you, 4 no trump by partner. You hold the following hand: S: J 10 5 H: A K Q 6 5 4 D: K C: A Q 6 4 If you are playing the Blackwood convention, what do you bid?

Answer: 5 hearts

5 clubs= 0 or 4 aces
5 diamonds- 1 ace
5 hearts- 2 aces
5 spades- 3 aces
12. The bidding goes pass by partner, 1 diamond by right hand opponent. You hold the following hand: S: A J 10 5 H: A Q 6 4 D: 7 C: K 10 6 2 What do you bid?

Answer: Double

A double here is a takeout double, promising near-opening HCP strength, shortness in opponent's suit and coverage of the unbid suits. As mentioned above, if left hand opponent passes, partner must bid.
13. You open the bidding two diamonds. If you play weak 2's, which of the following is the best description of your hand?

Answer: D: A Q 10 7 6 4, no more than one outside ace or king, 5-11 HCP

Weak two bids are designed to take bidding space away from your opponents. A bid of 2D, 2H or 2S promises a decent 6-card suit (better if you are vulnerable), no more than one outside ace or king, and 5-11 HCP.
14. You open the bidding two clubs. If you play weak 2's, which of the following is the best description of your hand?

Answer: 21+ HCP

When playing weak 2s, 2C is a strong opening bid, showing 21 HCP and up.
15. According to the old bridge maxim, "_______ ends all auctions." What goes in the blank?

Answer: 3 no trump

When partner bids 3NT, in almost all cases you should stop and play there!
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us