FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Contract Bridge Through the Ages
Quiz about Contract Bridge Through the Ages

Contract Bridge Through the Ages Quiz


Bridge remains the most popular card game played at a competitive level with an estimated 20 million players worldwide. Do you know the history of the game?

A multiple-choice quiz by kaapie. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Card Games
  8. »
  9. Bridge

Author
kaapie
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
258,213
Updated
Aug 25 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
675
- -
Question 1 of 10
1. The origins of Bridge can be traced back to a card game first played in the 16th Century. What was the name of this game?



Hint


Question 2 of 10
2. In which century was a game known as Bridge first played? Hint


Question 3 of 10
3. Which American multi-millionaire transformed the game from Auction Bridge to Contract Bridge in 1925 - the game we play today? Hint


Question 4 of 10
4. In 1931, the best-selling book in the USA was a bridge book, written by the first entrepreneur of bridge. What was its name? Hint


Question 5 of 10
5. Which American President was considered an expert at the game? Hint


Question 6 of 10
6. The trophy for the first world championship was named after the place where it was first played - what is the name of the trophy, still played for today? Hint


Question 7 of 10
7. From 1957-69 one country remained undefeated at bridge at world level - which one? Hint


Question 8 of 10
8. Women have had their own Bridge World Championship since 1970, with the trophy again named after its first venue. Name the trophy. Hint


Question 9 of 10
9. Has the International Olympic Committee recognised any "mind sports" ? Hint


Question 10 of 10
10. Which heart-throb actor has represented his country at Bridge? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Barbtg: 4/10
Jan 21 2024 : comark2000: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The origins of Bridge can be traced back to a card game first played in the 16th Century. What was the name of this game?

Answer: Whist

The first book completely devoted to Whist was written by Edmund Hoyle in 1742.
2. In which century was a game known as Bridge first played?

Answer: 19th

Whilst there remains dispute as to whether the game was first played in India or Egypt, and whether the substance of the game drew most heavily from Whist, Plafond (France) or Biritch (Russia)- it is known that the game was first played in London and New York for the first time in the 1890s.
3. Which American multi-millionaire transformed the game from Auction Bridge to Contract Bridge in 1925 - the game we play today?

Answer: Harold S Vanderbilt

Harold Vanderbilt felt that insufficient bonuses were given to players who contracted to make a high level of tricks (hence the name contract bridge as opposed to Auction Bridge as it was then called). Whilst on a cruise in 1925, he devised a new set of bonuses and method of bidding that with some changes is still in use today.
4. In 1931, the best-selling book in the USA was a bridge book, written by the first entrepreneur of bridge. What was its name?

Answer: Culbertson's Blue Book

Ely Culbertson, though not a great player himself, managed to convince the public via his salesmanship, that he was the world's leading authority on the game. Many of the ideas he espoused were those of his wife Josephine (who was a great player) or other professionals he hired to play on his team.
5. Which American President was considered an expert at the game?

Answer: Dwight Eisenhower

Eisenhower used to play with experts nearly every Saturday night, and attended national tournaments whenever possible.
6. The trophy for the first world championship was named after the place where it was first played - what is the name of the trophy, still played for today?

Answer: The Bermuda Bowl

The first official World Championship was held in Hamilton, Bermuda, in 1950 between USA, Europe and Great Britain - the USA were victorious.
7. From 1957-69 one country remained undefeated at bridge at world level - which one?

Answer: Italy

The team known as the Squadra Azzura was undefeated for thirteen years - at which point the team retired. Since then, the game was dominated until recently by the USA and to a lesser extent France. The Italians along with the USA have been the dominant force of the last 15 years, with Italy again the title holders in 2005.
8. Women have had their own Bridge World Championship since 1970, with the trophy again named after its first venue. Name the trophy.

Answer: The Venice Cup

The first women only World Championship was held in Venice in 1970, and won by the USA who have dominated ever since.
9. Has the International Olympic Committee recognised any "mind sports" ?

Answer: Bridge and Chess have both been recognized

In 2002 the Olympic Committee recognized Bridge and Chess as the only two mind sports, and Bridge was played as a demonstration sport prior to the 2002 Olympics - whether it will ever receive full status and official medals be awarded is still under deliberation.
10. Which heart-throb actor has represented his country at Bridge?

Answer: Omar Sharif

At one time Sharif virtually gave up his film roles to play Bridge full time, touring the world with the Omar Sharif Bridge Circus (comprising the top Italian stars of the day) challenging all comers to exhibition and high stake matches - they were only ever beaten once by The Dallas Aces.

He first played at World level in the 1964 Olympiad for the United Arab Emirates, and subsequently represented Egypt at the 1968 Olympiad.
Source: Author kaapie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us