FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Novice Bridge Questions
Quiz about Novice Bridge Questions

Novice Bridge Questions Trivia Quiz


The level of these questions is not for beginners, but for people who have learned the basics of the game.

A multiple-choice quiz by masonbarge. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Card Games
  8. »
  9. Bridge

Author
masonbarge
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
225,563
Updated
Aug 28 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
869
Last 3 plays: Guest 2 (5/10), Guest 81 (3/10), comark2000 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. In most natural systems, an opening bid of one no-trump is made with a hand that is: Hint


Question 2 of 10
2. The Stayman Convention: Hint


Question 3 of 10
3. The Stayman convention was invented by: Hint


Question 4 of 10
4. A bidding box is used to: Hint


Question 5 of 10
5. Who gets to make the first bid? Hint


Question 6 of 10
6. South is the first person to bid, and opens one heart. The next player says "double". What does this mean? Hint


Question 7 of 10
7. Who invented contract bridge? Hint


Question 8 of 10
8. The bidding by north and south (east and west silent) has gone: One heart, three clubs, three hearts, four hearts, four no-trump. What is the four no-trump bid? Hint


Question 9 of 10
9. Charles Goren frequently played with a talented female partner. What was her name? Hint


Question 10 of 10
10. What is an "attitude signal"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 17 2024 : Guest 2: 5/10
Feb 16 2024 : Guest 81: 3/10
Jan 21 2024 : comark2000: 10/10
Jan 14 2024 : Guest 24: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In most natural systems, an opening bid of one no-trump is made with a hand that is:

Answer: Balanced with a narrow point range, such as 15-17

You should be prepared to play in one no-trump if partner passes, so your hand should be balanced and a little stronger than a suit opening.
2. The Stayman Convention:

Answer: Asks partner to bid a major suit if he has four or more cards in it

Some players use 2 clubs and 2 diamonds for Stayman, the latter being a game force.
3. The Stayman convention was invented by:

Answer: George Rapee

Rapee was Stayman's customary partner and invented the convention; however, Stayman popularized it and wrote numerous articles, hence the name.
4. A bidding box is used to:

Answer: Prevent auditory clues from affecting the bidding

Bidding boxes have become standard in many clubs and most tournaments.
5. Who gets to make the first bid?

Answer: The dealer

"I dealt and I bid ____________" is frequently heard.
6. South is the first person to bid, and opens one heart. The next player says "double". What does this mean?

Answer: I don't want to defend against one heart, please bid something.

In this position, a double is a takeout double and shows no desire to defend against one heart -- partner is asked to bid unless he has a massive heart stack.
7. Who invented contract bridge?

Answer: Harold Vanderbilt

Vanderbilt, the grandson of Cornelius Vanderbilt, was sailing through the Panama Canal when one of his guests infuriated him with her wacky scoring system for a system of auction bridge. He invented the scoring system for contract bridge that night, and it has remained almost unchanged to this day.
8. The bidding by north and south (east and west silent) has gone: One heart, three clubs, three hearts, four hearts, four no-trump. What is the four no-trump bid?

Answer: Blackwood Convention, asking for aces

Blackwood should only be used if you are sure your side has at least two aces and is generally unwise if you are holding a void or worthless doubleton.
9. Charles Goren frequently played with a talented female partner. What was her name?

Answer: Helen Sobel

When she was asked how it felt to play with the world's greatest player, she pointed at Goren and said, "Ask him."

Rosa Luxembourg was a famous Communist. Charo?
10. What is an "attitude signal"?

Answer: Following to a trick so as to show one's strength in that suit

Signals should be for attitude unless they are quite obviously intended to show length or suit preference.
Source: Author masonbarge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us