FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Cyprus Pilotta card game
Quiz about Cyprus Pilotta card game

Cyprus Pilotta card game Trivia Quiz


This quiz is about the card game of pilotta which is very popular in many Mediterranean countries.

A multiple-choice quiz by Idiofia. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Card Games

Author
Idiofia
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,827
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
583
- -
Question 1 of 15
1. With how many cards is pilotta played? Hint


Question 2 of 15
2. Which is the highest trump card? Hint


Question 3 of 15
3. Which is the highest non-trump card? Hint


Question 4 of 15
4. How many points does a game consist of? Hint


Question 5 of 15
5. A player has both the King and Queen of the trump suit. What is this combination known as?

Answer: (One Word)
Question 6 of 15
6. How many points does a declaration of three consecutive cards of a suit give? Hint


Question 7 of 15
7. How many points does a declaration of four consecutive cards of a suit give? Hint


Question 8 of 15
8. How many points does a declaration of five consecutive cards of a suit give? Hint


Question 9 of 15
9. How many points does a declaration of six consecutive cards of a suit give? Hint


Question 10 of 15
10. What happens if all four players declare a pass? Hint


Question 11 of 15
11. If a team manages to win all eight tricks of the game, how many points does the team receive? Hint


Question 12 of 15
12. When the team wins all eight tricks, what is the game said to be?

Answer: (One Word)
Question 13 of 15
13. How many points do four nines give? Hint


Question 14 of 15
14. How many points do four aces give? Hint


Question 15 of 15
15. After computing the raw scores of a game, what do you do before recording points? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. With how many cards is pilotta played?

Answer: 32

From seven to ace, hearts, diamonds, clubs and spades.
2. Which is the highest trump card?

Answer: Jack

3. Which is the highest non-trump card?

Answer: Ace

4. How many points does a game consist of?

Answer: 162

5. A player has both the King and Queen of the trump suit. What is this combination known as?

Answer: pilotta

The team receives 20 points extra.
6. How many points does a declaration of three consecutive cards of a suit give?

Answer: 20

7. How many points does a declaration of four consecutive cards of a suit give?

Answer: 50

8. How many points does a declaration of five consecutive cards of a suit give?

Answer: 100

9. How many points does a declaration of six consecutive cards of a suit give?

Answer: 100

10. What happens if all four players declare a pass?

Answer: A new one starts

11. If a team manages to win all eight tricks of the game, how many points does the team receive?

Answer: 250

12. When the team wins all eight tricks, what is the game said to be?

Answer: kapo

In many parts of Cyprus, people express this part with other ways, like:epie soto, epie sto tzaos, epie roundabout, and others.
13. How many points do four nines give?

Answer: 150

14. How many points do four aces give?

Answer: 100

15. After computing the raw scores of a game, what do you do before recording points?

Answer: Divide scores by 10 and round

Pilotta scores are recorded in tens. While all declarations are multiples of 10, trick points are not. To correctly record those, you round to the nearest multiple of 10, with a units digit of 5 rounding down, then divide by 10. In case the units digit is a 6 for both sides (e.g. 96-66), the higher raw score rounds up (so the example score would record as 10-6). Add in declaration points (also divided by 10) and write down the total.
Source: Author Idiofia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us