FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Almonds
Quiz about Almonds

Almonds Trivia Quiz


After spending 20 years in the data processing field I decided to help my brother-in-law with his almond business. I have learned much in the past 15 years about this nut. Let's see what you know.

A multiple-choice quiz by denmarks. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
denmarks
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
234,198
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
599
- -
Question 1 of 10
1. In Chico, CA the number one agricultural product is the almond. What type of plant do almonds grow on? Hint


Question 2 of 10
2. All almonds have a hard shell that must be cracked with a nut cracker.


Question 3 of 10
3. To get almonds off the plant you just shake it and let the almonds fall on the ground.


Question 4 of 10
4. When growing almonds why do you always have more than one variety in the orchard? Hint


Question 5 of 10
5. In the spring the millions of flowers have to be pollinated. How is that done? Hint


Question 6 of 10
6. Water in Chico, CA is pumped out of the ground with huge pumps. When you water almonds you never leave the water on for more than 24 hours or you will damage them.


Question 7 of 10
7. Almonds have a tough hull over the shell which must be removed before the shell can be removed.


Question 8 of 10
8. To remove a shell you just run the almonds through rollers.


Question 9 of 10
9. Where are the majority of almonds in the world grown? Hint


Question 10 of 10
10. There are many varieties of almonds. Which one of the following is not one? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Chico, CA the number one agricultural product is the almond. What type of plant do almonds grow on?

Answer: Tree

Almonds grow on trees which have beautiful white and pink flowers in the spring. When the flowers drop their petals it looks like snow.
2. All almonds have a hard shell that must be cracked with a nut cracker.

Answer: False

In-shell almonds that you see in the store have a hard shell but the majority of almonds grown have a soft shell that you can remove with your fingers.
3. To get almonds off the plant you just shake it and let the almonds fall on the ground.

Answer: True

In the past trees were actually hit with rubber mallets to remove the nuts which were dropped onto tarps. Now a shaker machine grabs the tree and shakes the nuts onto the ground. Other machines sweep and pick up the almonds.
4. When growing almonds why do you always have more than one variety in the orchard?

Answer: Almonds must be cross pollinated by another variety.

Almonds must be cross pollinated. You would have the major variety in every other row with the pollinators in the other rows. Our orchard has 50% of one variety and 50% of three others.
5. In the spring the millions of flowers have to be pollinated. How is that done?

Answer: We bring in lots of bees.

Almond trees are pollinated by bees which are supplied in hives in the late winter and early spring.
6. Water in Chico, CA is pumped out of the ground with huge pumps. When you water almonds you never leave the water on for more than 24 hours or you will damage them.

Answer: False

In the summer almonds are usually watered on the weekends when power is cheaper. The sprinklers are left on for 48 hours or more every 2 weeks.
7. Almonds have a tough hull over the shell which must be removed before the shell can be removed.

Answer: True

Almonds are covered by a hull that must be removed and is used as animal food. Once the hull is removed the almonds can be sold inshell or the shell can be removed.
8. To remove a shell you just run the almonds through rollers.

Answer: True

Almonds go between 2 rollers that roll at different speeds. This causes the shell to be sheared off.
9. Where are the majority of almonds in the world grown?

Answer: California

Most of the worlds's almonds are grown in California's northern and southern central valleys.
10. There are many varieties of almonds. Which one of the following is not one?

Answer: Chandler

Chandler is a walnut variety. Most almonds grown are non-pareil. Peerless are a hard shell almond that you will usually find in the produce department of a grocery store.
Source: Author denmarks

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us