Quiz about What Kind of Nut Are You
Quiz about What Kind of Nut Are You

What Kind of "Nut" Are You? Trivia Quiz


The hard fibrous fruit known as the nut has been a staple in the Human diet for hundreds of thousands of years. Come learn about many of the different nuts we eat and one that we don't. We will be using the more liberal culinary definition for a nut.

A multiple-choice quiz by rxbigdawg. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink
  8. »
  9. Nuts

Author
rxbigdawg
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
314,078
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1823
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: DDm5714 (7/10), Guest 76 (5/10), Guest 68 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Macadamia nuts are the pride of Hawaii, however their origin is actually in Australia. However, it was found that the trees thrived in Hawaii as well. What or who is the Macadamia nut named after? Hint

A Hawaiian princess
A province in eastern Australia
An Australian named John MacAdam
After an indigenous tribe which first cultivated the nut

2. This 'nut' is actually a legume. Once it self pollinates, the stalk turns downwards and buries the nut into the ground. These nuts are usually served roasted, however, they can also be boiled - a rather slimy delicacy enjoyed in the southeast USA. Which nut am I talking about? Hint

Almond
Cashew
Walnut
Peanut

3. The caju tree brings us a nut in a rather unusual form. This nut is actually a drupe which, in this case, is attached to the end of a pseudo (false) fruit. These nuts are harvested in the warm tropical parts of the world and find their way into Asian cuisine. They are also decadent when covered in chocolate. Which nut might I be describing? Hint

Cashew
Pecan
Pistachio
Hazel Nut

4. Amaretto liquor's signature flavor is due to this Middle Eastern nut. Which nut is it? Hint

Almond
Peanut
Pistachio
Corn Nut

5. The name of this specimen originates from the Algonquin word for 'nut requiring a stone to crack'. It is cultivated in the southeast USA and is a favorite when made into a pie for Thanksgiving dessert each fall. Which nut might this be? Hint

Brazil nut
Walnut
Pecan
Pumpkin seed

6. This nut is native to Iran and the surrounding countries. Commercially, they are often dyed green or red more due to expectation by consumers than by real need. They are also used in ice cream, pudding and baklava. Which nut am I describing? Hint

Peanut
Cashew
Pecan
Pistachio

7. We have a tragic tale of a tree which once was abundant across the eastern half of America but was virtually wiped out at the beginning of the 20th century by disease. Which nut has been sung about in a Christmas carol "roasting on an open fire"? Hint

Pecan
Peanut
Chestnut
Almond

8. Talk about symbiotic relationship! This tree is dependent on two bees, an orchid, and a rodent to reproduce. The orchid is required to attract the male bee, which attracts the female bee, which pollinates the complex flower of the tree so it will become the fruit. This fruit, which resembles a coconut, then requires an animal, usually a rodent, to break it open and not eat all of the triangular shaped seeds (nuts), but rather bury them in a place which has access to sunlight. Oh, did I mention the tree grows in the Amazon rain forest? Which nut is the product of this tree? Hint

Pistachio
Hazelnut
Walnut
Brazil

9. This 'nut' doesn't even pass the liberal culinary standard for nuts, but rather is a deep fried kernel seed. Which is it? Hint

Pistachio
Corn nut
Sunflower nuts
Beechnut

10. If eaten raw, this nut can destroy red blood cells due to a toxin called aesculin. Despite the toxic nature of this nut, the state of Ohio is downright crazy over it. They have even nicknamed their state and their university mascot after this poisonous nut. Which nut is it? Hint

Foxeye
Buckeye
Deereye
Bull's eye


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Macadamia nuts are the pride of Hawaii, however their origin is actually in Australia. However, it was found that the trees thrived in Hawaii as well. What or who is the Macadamia nut named after?

Answer: An Australian named John MacAdam

Baron Ferdinand von Mueller of the Royal Botanical Gardens of Australia named it after his friend John MacAdam. Unfortunately, Mr MacAdam died on his voyage to taste the nut named after him. Australia and Hawaii are the two leading producers of macadamia nuts in the world today.
2. This 'nut' is actually a legume. Once it self pollinates, the stalk turns downwards and buries the nut into the ground. These nuts are usually served roasted, however, they can also be boiled - a rather slimy delicacy enjoyed in the southeast USA. Which nut am I talking about?

Answer: Peanut

The Peanut originated in South and Central America. After being exported to Africa, it was then brought to North America. Inventor George Washington Carver originated over 100 uses for the peanut. Also of note, the 39th President of the US, Jimmy Carter, was a Georgia peanut farmer.
3. The caju tree brings us a nut in a rather unusual form. This nut is actually a drupe which, in this case, is attached to the end of a pseudo (false) fruit. These nuts are harvested in the warm tropical parts of the world and find their way into Asian cuisine. They are also decadent when covered in chocolate. Which nut might I be describing?

Answer: Cashew

The Caju tree is indigenous to northeast Brazil. The pseudo fruit is so called because it does not contain seeds, but it is edible and enjoyed by people in Brazil. Unfortunately the fruit's skin is too delicate to be transported and therefore is not used as a cash crop.
4. Amaretto liquor's signature flavor is due to this Middle Eastern nut. Which nut is it?

Answer: Almond

Almonds originated in the Middle East but today California accounts for 80% of the global almond supply. The almond is actually a drupe rather than a true nut. It is also used to make marzipan and nougat. My favorite, however, is when they are smoked!
5. The name of this specimen originates from the Algonquin word for 'nut requiring a stone to crack'. It is cultivated in the southeast USA and is a favorite when made into a pie for Thanksgiving dessert each fall. Which nut might this be?

Answer: Pecan

Pecan trees are in the hickory family. While the nuts are high in fat, they make *really* good pies! They also go well in cookies. They first started being cultivated in 1880 in the southeastern USA.
6. This nut is native to Iran and the surrounding countries. Commercially, they are often dyed green or red more due to expectation by consumers than by real need. They are also used in ice cream, pudding and baklava. Which nut am I describing?

Answer: Pistachio

Pistachios were originally dyed to cover up staining which occurred when they were hand picked. Stains are no longer a concern now that they are handled by machines. Popular perception has led to the continued dying, even though there is no longer a need.
7. We have a tragic tale of a tree which once was abundant across the eastern half of America but was virtually wiped out at the beginning of the 20th century by disease. Which nut has been sung about in a Christmas carol "roasting on an open fire"?

Answer: Chestnut

Unfortunately, the Asian fungus "diaporthe parasitica" was introduced to the area and caused the "Chestnut blight" from 1900 to 1908, virtually killing all but a few of the 4 billion American Chestnut trees. Only very few remain and many of those live just long enough to drop a seed before succumbing to the fungus. For over 100 years, efforts have been made to protect and help bring the species back but with little success. Before 1900, Chestnut trees were the staple lumber supply for building houses in eastern America.
8. Talk about symbiotic relationship! This tree is dependent on two bees, an orchid, and a rodent to reproduce. The orchid is required to attract the male bee, which attracts the female bee, which pollinates the complex flower of the tree so it will become the fruit. This fruit, which resembles a coconut, then requires an animal, usually a rodent, to break it open and not eat all of the triangular shaped seeds (nuts), but rather bury them in a place which has access to sunlight. Oh, did I mention the tree grows in the Amazon rain forest? Which nut is the product of this tree?

Answer: Brazil

Brazil nut production requires the complex rainforest model to reproduce. Efforts to produce the nuts in orchards are poor at best so the production of the Brazil nuts we eat depends on wild harvests. Due to this demand, the harvest of Brazil nuts is offered as an alternative to destroying the rainforest for local peasants.

The fruit inside the coconut-like shell is in the form of 8 to 24 triangular seeds. The nut inside the seed has the highest saturated fat content of all edible nuts. As a result, Brazil nuts become rancid if shelled too long before eating.
9. This 'nut' doesn't even pass the liberal culinary standard for nuts, but rather is a deep fried kernel seed. Which is it?

Answer: Corn nut

In 1936, Albert Holloway invented the corn nut to sell to tavern owners to give to patrons as a snack while they drank. Holloway took corn kernels and deep fried them to make this tasty snack upon which he could add spices to change the taste. He later discovered a Peruvian species, known as Cusco corn, grew kernels up to 1 inch which he added to his recipe.

The product Corn Nuts is now owned by Planters, a division of Kraft foods.
10. If eaten raw, this nut can destroy red blood cells due to a toxin called aesculin. Despite the toxic nature of this nut, the state of Ohio is downright crazy over it. They have even nicknamed their state and their university mascot after this poisonous nut. Which nut is it?

Answer: Buckeye

Ohio is the "Buckeye State" and "Brutus Buckeye" is the mascot for Ohio State University. Native Americans boiled off the toxin and were able to make porridge out of the nut though few others have found a use for it. The lumber is also not much used. So the primary use of the tree is... well... being a tree.
Source: Author rxbigdawg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : DDm5714: 7/10
Jan 23 2023 : Guest 76: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 68: 8/10
Jan 13 2023 : Trupti2023: 0/10
Dec 11 2022 : duranhos: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 104: 8/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us