Quiz about Americas Coins
Quiz about Americas Coins

America's Coins Trivia Quiz


This is a very difficult quiz about U.S. coins that I guarantee you can't ace. Good luck!

A multiple-choice quiz by mattc333. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
mattc333
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
539
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2498
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first coin to ever sell for over $1 million at auction was minted in what year? Hint

1924
1913
1876
1907

2. Speaking of the first $1 mil coin, what denomination was it (in other words, if you spent it, how much merchandise would you get for it)? Hint

10 cents
1 cent
1 dollar
5 cents

3. What is a person who collects coins called?

Answer: (One Word, must spell correctly)
4. What president appears on the front of the $2 bill? Hint

Jefferson
Grant
Adams
Hamilton

5. Who appears on the 2000-dated 'golden dollars'?

Answer: (One Word, spell correctly)
6. What was special about the 1964 Kennedy half dollars, besides that they were the first made? Hint

Were not produced until 1967
Larger in size than later dates
Only Kennedy ones in 90 percent silver
Only 10,000 made

7. How much is a 1943 wheat penny worth if it is magnetic? Hint

$10,000
$25,000
None of these
$50,000

8. How many presidents appear on current U.S. coins worth less than a dollar?

Answer: (Don't count Eisenhower, because his {$1} coin is over 20 years old.)
9. Approximately how much did a 1804 silver dollar sell for at a 1999 auction, making it the most expensive coin sold at that time? Hint

$30 million
$13 million
$500,000
$4 million

10. Which of these is *not* a denomination of a former U.S. coin? Hint

20 cents
None of these
Half cent
3 cents


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first coin to ever sell for over $1 million at auction was minted in what year?

Answer: 1913

2. Speaking of the first $1 mil coin, what denomination was it (in other words, if you spent it, how much merchandise would you get for it)?

Answer: 5 cents

It was bought for {$1,315,000} by Kansas City, MO dealer Jay Parrino.
3. What is a person who collects coins called?

Answer: Numismatist

4. What president appears on the front of the $2 bill?

Answer: Jefferson

On the back is the signing of the Declaration of Independence
5. Who appears on the 2000-dated 'golden dollars'?

Answer: Sacagawea

Also appearing on the coin is her baby.
6. What was special about the 1964 Kennedy half dollars, besides that they were the first made?

Answer: Only Kennedy ones in 90 percent silver

They were produced due to the death of President John F. Kennedy the year before.
7. How much is a 1943 wheat penny worth if it is magnetic?

Answer: None of these

If a 1943 cent is magnetic, then it is worth about 10 cents. But if it is non-magnetic, then you have a very valuable coin.
8. How many presidents appear on current U.S. coins worth less than a dollar?

Answer: 5

They are Lincoln (1 cent), Jefferson (5 cents), Roosevelt (10 cents), Washington (25 cents), and Kennedy (50 cents).
9. Approximately how much did a 1804 silver dollar sell for at a 1999 auction, making it the most expensive coin sold at that time?

Answer: $4 million

10. Which of these is *not* a denomination of a former U.S. coin?

Answer: None of these

All three have been denominations, though long ago and only for a short time.
Source: Author mattc333

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us