Quiz about American Coinage X
Quiz about American Coinage X

American Coinage X Trivia Quiz


A quiz on American coinage for all the numismatists out there.

A multiple-choice quiz by redsoxfan325. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
redsoxfan325
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,252
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
681
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many different types of nickel five-cent coins have there been? Hint

four
two
three
one

2. Of the following, which is the rarest? Hint

1849 Double Eagle ($20)
1913 Liberty Nickel ($0.05)
1804 Draped Bust Silver Dollar ($1)
1877 Indian Head Cent ($0.01)

3. The reverse of the Eisenhower Dollar pictures something that no other circulated coin had pictured until then. What was it? Hint

the Liberty Bell
the moon
the White House
the American Flag

4. Production of the half cent ceased in which year? Hint

1847
1838
1857
1865

5. Someone gives you three coins (all real, legal US currency) totaling 25 cents. One of them is not a nickel (or a half-dime). What did you receive?

Oh yeah, the other two aren't nickels (or half-dimes) either.
Hint

a flin, a chime, and a penny
20-cent coin, a penny, and a 4-cent coin
20-cent coin, 2-cent piece, and a trime
a plug, a 3-cent coin, and a dime

6. The phrase "In God We Trust" started to appear on coins around the same time as the phrase "E Pluribus Unum."

True
False

7. Which type of coin since 1800 (not including gold coins or commemoratives) was minted for the shortest amount of time? Hint

Seated Liberty Twenty Cent
Flying Eagle Cent
Two Cent
Draped Bust Dollar

8. If you like all your coins to be shiny and sparkling clean, you should: Hint

dip them in acid
find a new hobby
take a toothbrush and scrub them with soap
clean them with Windex

9. Which of the following was not at one time, an engraver for the US Mint? Hint

Christian Gobrecht
James B. Longacre
Alexander Hamilton
Victor D. Brenner

10. In the blockbuster, 'The Dark Knight', the star has an interesting Peace dollar that he flips many times throughout the movie. Where is the mintmark located on these beautiful coins? Hint

Below Lady Liberty's head on the obverse
Just below the word "Trust" on the obverse
To the right of the eagle's head on the reverse
Just underneath the word "One" on the reverse

11. A special version of the Roosevelt dime was minted in 1996 to commemorate 50 years of the coin's existence. Where was this coin minted? Hint

West Point
New Orleans
Charlotte
Carson City

12. In coin lingo, what is the antonym of the word "raw?" Hint

slabbed
ungraded
bullion
expensive

13. At one time or another, the United States minted every (integer) denomination of gold coin from $1 to $5.

True
False

14. In what year was the first official national government-minted coin released? Hint

1776
1793
1792
1788

15. Which type of coin was minted at the most number of mints? Hint

Lincoln Cent (1909-present)
Barber Series - Dime, Quarter, Half Dollar (1892-1916)
Buffalo Nickel (1913-1938)
Morgan Dollar (1878-1904, 1921)


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many different types of nickel five-cent coins have there been?

Answer: four

1. Shield Nickels (1866-1883).
2. Liberty Nickels (1883-1913). The 1913 Liberty Nickel is worth millions.
3. Buffalo Nickels (1913-1938).
4. Jefferson Nickels (1938-present). The mintmark location has changed several times on the Jefferson nickel.
2. Of the following, which is the rarest?

Answer: 1849 Double Eagle ($20)

There is only one 1849 Double Eagle known to exist, and the Smithsonian has it.
There are five 1913 Liberty Nickels.
There are fifteen 1804 Draped Bust Dollars.
There are many (~850k) 1877 Indian Head cents, though each one still brings in between $750 and $8000, depending on condition.
3. The reverse of the Eisenhower Dollar pictures something that no other circulated coin had pictured until then. What was it?

Answer: the moon

The design is of an eagle flying/landing (it's sort of hard to tell) on the moon. On the reverse of the bicentennial dollar, the design is of the Liberty Bell and the moon. (The Liberty Bell is also featured on the reverse of the Franklin Dollar.)
4. Production of the half cent ceased in which year?

Answer: 1857

Half cents started to become unnecessary, much the way pennies are starting to become unnecessary today.
5. Someone gives you three coins (all real, legal US currency) totaling 25 cents. One of them is not a nickel (or a half-dime). What did you receive? Oh yeah, the other two aren't nickels (or half-dimes) either.

Answer: 20-cent coin, 2-cent piece, and a trime

A plug, a flin, a chime, and a 4-cent coin don't exist. A trime is another word for a silver 3-cent piece. Then all it takes is some simple math: 20+3+2=25.
6. The phrase "In God We Trust" started to appear on coins around the same time as the phrase "E Pluribus Unum."

Answer: False

"E pluribus unum" has always been on US legal tender, whereas "In God We Trust" has only been on coins minted after 1864 (it first appeared on the 1864 2-cent piece).
7. Which type of coin since 1800 (not including gold coins or commemoratives) was minted for the shortest amount of time?

Answer: Flying Eagle Cent

The Flying Eagle cent was minted for only three years: 1856-1858
The Seated Liberty 20-cent was minted for four years: 1875-1878
The Two Cent was minted for ten years: 1864-1873
The Draped Bust Dollar was minted for ten years, though only five of the ten were in the 1800s: 1795-1804
8. If you like all your coins to be shiny and sparkling clean, you should:

Answer: find a new hobby

Cleaning coins is bad for them because even if they look good to the eye after being cleaned, the cleaning will always leave at least some microscopic permanent damage to the coin. Also, toning, while not appreciated by some, and preventable to an extent, is a natural process that occurs as the metal reacts with the oxygen in the air and can only be avoided/delayed by keeping the coin in an airtight container, which is hard, because even the tiniest cracks can let air in.
9. Which of the following was not at one time, an engraver for the US Mint?

Answer: Alexander Hamilton

James B. Longacre designed such coins as the Flying Eagle and Indian Head cents as well as the Shield design on both the Two-Cent and the Shield Nickel.

Victor D. Brenner (who you might know better as V.D.B.) is best known for the Lincoln cent.

Christian Gobrecht is best known for the Seated Liberty series.

Alexander Hamilton was the first Secretary of the Treasury (and he was killed in a duel with Aaron Burr).
10. In the blockbuster, 'The Dark Knight', the star has an interesting Peace dollar that he flips many times throughout the movie. Where is the mintmark located on these beautiful coins?

Answer: Just underneath the word "One" on the reverse

The mintmark can be hard to find if you don't already know where it is.

Peace dollars are my favorite US coin.
11. A special version of the Roosevelt dime was minted in 1996 to commemorate 50 years of the coin's existence. Where was this coin minted?

Answer: West Point

You can see a little "W" where the usual mintmarks would be. These coins sell for about $12 each ungraded.
12. In coin lingo, what is the antonym of the word "raw?"

Answer: slabbed

Ungraded is a synonym of raw. Bullion value refers to the price of the precious metals inside the coin. Expensive means "having high monetary value; not cheap" but I'm sure you already knew that.
13. At one time or another, the United States minted every (integer) denomination of gold coin from $1 to $5.

Answer: False

There was no two-dollar gold coin.

There was, however, a $4 Gold Coin (Stella) that was only minted for two years (1879-1880).

They also minted $2.50 gold coins (quarter eagles).
14. In what year was the first official national government-minted coin released?

Answer: 1792

A half dime (or "disme") was minted by the government in 1792. Full-fledged production of coins began the next few years, and included the first half cent (1793), cent (1793), dime (1796), quarter (1796), half dollar (1794), dollar (1794), quarter eagle (1796), half eagle (1795), and eagle (1795).
15. Which type of coin was minted at the most number of mints?

Answer: Morgan Dollar (1878-1904, 1921)

The Morgan Dollar was minted at 5 different mints: Carson City (CC), New Orleans (O), San Francisco (S), Denver (D), and Philadelphia (no mark).

The Lincoln Cent and the Buffalo Nickel were both minted at three different mints (P, D, and S).

The Barber Series was minted at 4 different mints (P, D, S, and O).

I hope you enjoyed the quiz, and I hope I stumped you on at least a few.
Source: Author redsoxfan325

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us