FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American Numismatics
Quiz about American Numismatics

American Numismatics Trivia Quiz


General questions about America's fascinating coin history.

A multiple-choice quiz by husker1980. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
husker1980
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
232,080
Updated
Aug 04 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1765
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: garydart (6/10), Guest 108 (10/10), Guest 174 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The front side of a coin is called: Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following sequences is the correct one regarding the order of release for US one cent (penny) coins? Hint


Question 3 of 10
3. Whose legendary likeness appears on more types of U.S. coins than any other? Hint


Question 4 of 10
4. What are "Proof" coins? Hint


Question 5 of 10
5. When attempting to determine the value of a classic coin you own, which of the following considerations will likely have the least impact? Hint


Question 6 of 10
6. The best way to clean an old coin is: Hint


Question 7 of 10
7. A "perfect" coin receives a score of: Hint


Question 8 of 10
8. A "slabbed coin" is: Hint


Question 9 of 10
9. What is a "raw" coin? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following individuals appeared on a U.S. coin, despite never having been elected President of the United States?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : garydart: 6/10
May 20 2024 : Guest 108: 10/10
May 13 2024 : Guest 174: 10/10
May 04 2024 : Sighthound: 5/10
May 04 2024 : Brnate: 8/10
May 04 2024 : IMGOOFY: 8/10
May 04 2024 : llhannah: 7/10
May 04 2024 : doh1: 8/10
May 04 2024 : zorba_scank: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The front side of a coin is called:

Answer: The obverse

The front of a coin is the obverse, the back of a coin is called the reverse.
2. Which of the following sequences is the correct one regarding the order of release for US one cent (penny) coins?

Answer: Flying Eagle, Indian Head, Lincoln "Wheat Ears", Lincoln "Memorial"

The "Flying Eagle" cent was only minted for circulation for 2 years, 1857 and 1858. The term "Wheat Ears" and "Memorial" refer to the designs on the reverse of the US Lincoln Cent. The early Lincoln Cents feature ears of wheat (which resemble ears of corn).
3. Whose legendary likeness appears on more types of U.S. coins than any other?

Answer: Lady Liberty

Lady Liberty's likeness appears on Dollars, Half-Dollars, Quarters, dimes and more! Although, since she is a mythical figure, her image changes depending on the sculptor.
4. What are "Proof" coins?

Answer: Coins minted from special materials and highly polished equipment for the purpose of collecting.

Proofs can be purchased directly from the mint. Proof quarters from the first year of the "50 State Quarter Program" (1999) have doubled in value more than once since their issue.
5. When attempting to determine the value of a classic coin you own, which of the following considerations will likely have the least impact?

Answer: The coin's previous owners

The most crucial component of a coin's value is its rarity. In classic coins, there are nearly always issues (year / mint combinations) that had a very small number produced and thus are inevitably rarer and more valuable than most other issues. The condition of a coin also strongly determines its value with the best preserved coins achieving huge premiums both for rarity and visual appeal. On the other hand, while a coin's pedigree may occasionally have an impact on value, this is typically only significant if the specific coin in question was owned by a very famous person or has a legend attached to it.
6. The best way to clean an old coin is:

Answer: Coins should not be cleaned

NEVER clean a coin! It almost always ruins the value.
7. A "perfect" coin receives a score of:

Answer: 70

Coins are graded on a scale of 0-70. Coin grades are : Almost Good or (AG). Good or (G). Very Good or (VG). Fine or (F). Very Fine or (VF). Extra Fine or (XF). About Uncirculated or (AU). Uncirculated or (UNC). Mint State or (MS).
8. A "slabbed coin" is:

Answer: A coin that has been graded by a grading firm and sealed in an air-tight capsule.

ANACS and NGC are coin-grading firms, which charge a fee for expertly grading coins.
9. What is a "raw" coin?

Answer: An ungraded coin.

Raw coins are my favorite!
10. Which of the following individuals appeared on a U.S. coin, despite never having been elected President of the United States?

Answer: All are Correct

Ben Franklin appeared on the Half-Dollar from 1948-63; Susan B. Anthony on the ill-fated dollar coin and Sacagawea (and her infant son) on the golden dollar.
Source: Author husker1980

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us