Quiz about US Dollar Coins
Quiz about US Dollar Coins

U.S. Dollar Coins Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge of United States dollar coins.

A multiple-choice quiz by Komac. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
Komac
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,713
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
218
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which U.S. president is featured on dollars made from 1971 to 1978? Hint

John F. Kennedy
Dwight D. Eisenhower
Harry S. Truman
Franklin D. Roosevelt

2. In 1849 the United States minted the smallest dollar coin it ever produced. What was it made out of? Hint

copper
nickel
silver
gold

3. Which Liberty Seated dollar made in Philadelphia had a mintage of 20,000, all of them a double die variety? Hint

1844
1871
1800
1881

4. In 1979 the United States produced a smaller dollar coin. Which historical person was on the obverse or front of the coin? Hint

Sacagawea
Clara Barton
Elizabeth Cady Stanton
Susan B. Anthony

5. Who designed the portrait of Sacagawea on the dollar coin introduced in 2000? Hint

John R. Sinnock
Frank Gasparro
Glenna Goodacre
John Flannigan

6. You want to add a New Orleans mint mark silver dollar to your collection. Which one of these would be the most common? Hint

1893
1850
1880
1860

7. What year saw no dollar coins minted in the United States? Hint

1879
1880
1841
1940

8. What country's dollar was the model for the first United States silver dollar in terms of size, weight and amount of silver? Hint

France
Italy
England
Spain

9. What was on the reverse of the U.S. 1776-1976 bicentennial dollar? Hint

the liberty bell and the moon
an eagle
the liberty bell
a wreath

10. Which of these dollars is the most common? Hint

1881 S
1870 S
1804
1964 D


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which U.S. president is featured on dollars made from 1971 to 1978?

Answer: Dwight D. Eisenhower

Presidents Roosevelt and Kennedy were memorialized on coins shortly after their deaths. President Eisenhower was the last one born in the 19th century, born on Oct 14, 1890.
2. In 1849 the United States minted the smallest dollar coin it ever produced. What was it made out of?

Answer: gold

The coin weighed only 1.672 grams and was a mere 13 mm in diameter. This may have caused a problem for people because in those days most pockets were hand sewn.
3. Which Liberty Seated dollar made in Philadelphia had a mintage of 20,000, all of them a double die variety?

Answer: 1844

Double die errors are typically rarer than the normal variety of the coin. The 1955 double die cent is one of the most famous. In this case a non doubled die dollar would be a rare and very valuable find.
4. In 1979 the United States produced a smaller dollar coin. Which historical person was on the obverse or front of the coin?

Answer: Susan B. Anthony

Sacagawea got her own dollar coin in 2000. The Susan B. Anthony dollar or "Suzie" as it was sometimes called was originally designed to have a portrait of Lady Liberty, but a push for a historical figure convinced congress to change it.
5. Who designed the portrait of Sacagawea on the dollar coin introduced in 2000?

Answer: Glenna Goodacre

Two early versions of these coins have interesting histories. The first 5500 coins were put into some Cheerios breakfast cereal boxes as prizes. Another 5000 coins were used to pay Ms. Goodacre her prize for winning the design competition. She had these coins encapsulated, each one was numbered and signed on the label. Both of these versions are slightly different from the normal production run.
6. You want to add a New Orleans mint mark silver dollar to your collection. Which one of these would be the most common?

Answer: 1880

The 1850 and 1860 dollars are of the Seated Liberty variety and are considered highly collectable. The mintages were 40,000 and 217,600 coins. In addition, the purpose of the Seated liberty coin was for Chinese foreign trade, meaning many of these coins were melted for their silver content right away.

The 1893 O was the lowest mintage of any New Orleans Morgan dollar at 300,000. In contrast, the 1880 O dollar has a mintage of 5,305,000.
7. What year saw no dollar coins minted in the United States?

Answer: 1940

The last Peace silver dollar was made in 1935 and it would be 36 years before another dollar coin was minted for circulation. The 1841 dollar was part of the Seated liberty series minted from 1840 to 1873. More common Morgan dollars were produced from 1878 to 1921. Peace dollars immediately followed the Morgan in 1921.
8. What country's dollar was the model for the first United States silver dollar in terms of size, weight and amount of silver?

Answer: Spain

The Spanish silver dollar (probably made in Mexico) was in use around the world in the 1700's and was legal tender in the United States until 1857. The Spanish coin was called an 8 real coin and was frequently cut into eighths to make smaller 1 real pieces of silver.

This is where the phrase "pieces of eight" comes from! This is also how a quarter of a dollar became known as "two bits".
9. What was on the reverse of the U.S. 1776-1976 bicentennial dollar?

Answer: the liberty bell and the moon

The United States minted quarters, half dollars and dollars in 1975 and 1976 but they all had dates of 1974 or 1776-1976 on them to commemorate the bicentennial. Hundreds of millions of these coins were minted and widely circulated.
10. Which of these dollars is the most common?

Answer: 1881 S

The 1881 S dollar is quite common in uncirculated condition. Several million were released from mint vaults in the 1950s. The 1804 and 1870 S dollars are so rare each coin is identified by a famous previous owner. The 1804 dollars were actually made in the early 1830s.

There are 15 1804 dollars, 2 of them owned by the mint. The official records of the mint show zero 1870 S dollars minted, but at least 9 are known. There may be one in the cornerstone of the San Francisco mint, but nobody knows for sure.

There were supposedly 316,076 1964 D dollars minted in 1965, but congress ordered all of them destroyed with the Coinage Act of 1965 before any were released. They didn't even save one for the Smithsonian.
Source: Author Komac

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us