Quiz about From Large Cents To Half Unions
Quiz about From Large Cents To Half Unions

From Large Cents To Half Unions Quiz


What is a trime? If you know, you will do very well on this quiz.

A multiple-choice quiz by natus_magnus. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
natus_magnus
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,618
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
512
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is a trime? Hint

It is fictional
A three-cent piece
A third of a cent
A fifteen cent piece

2. The US toyed with the idea of a fifty dollar gold piece and struck a few prototypes called 'patterns'. What was the name of this large coin? Hint

Triple eagle
Half union
Half C (C is the Roman Numeral for 100)
It was never named.

3. Which of the following US coins had the shortest production life-span? Hint

Twenty-cent piece
2 and 1/2 dollar gold piece
Half cent
Two-cent piece

4. Which of the following was not a US denomination? Hint

4- dollar gold piece (Stella)
All were denominations
3 dollar gold-piece
Half Dime

5. The motto "In God We Trust" was first placed on our coins during the Civil War by Abraham Lincoln. On what denomination did he place it? Hint

Penny
Half Cent
Three-cent piece
Two-cent piece

6. Imagine the year is 1863, and you are a clerk in a Philadelphia drugstore. A kid comes in and picks out some candy, and you tell him his total is a nickel. What will he probably hand you? Hint

Five Cents
Small Cent
Nickel three-cent piece
Ten Cents

7. The smallest silver coin minted was? Hint

Quarter Eagle
Half Dime
Three-cent piece
Dime

8. The large cent was first struck in ---- and was last struck in ----? Hint

1794; 1855
1798; 1823
1793; 1858
1793; 1857

9. Half dimes were not struck at which of the following mints? Hint

Philadelphia
Charlotte
New Orleans
San Francisco

10. What is the main device on the reverse of a twenty-cent piece? Hint

An eagle
13 stars
A shield
A wreath


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a trime?

Answer: A three-cent piece

Three cent pieces were coined from 1851-1889.
2. The US toyed with the idea of a fifty dollar gold piece and struck a few prototypes called 'patterns'. What was the name of this large coin?

Answer: Half union

You think having a couple dollars in change in your purse or pocket is heavy. Imagine the possibilities if this denomination were coined and widely accepted.
3. Which of the following US coins had the shortest production life-span?

Answer: Twenty-cent piece

The twenty-cent piece was coined for circulation from 1875-1876. Similar in size, weight, and design to the quarter, it was exceedingly unpopular because it was often mistaken for a quarter. (Did something like that happen almost a hundred years later with the Susan B. Anthony Dollar?)
4. Which of the following was not a US denomination?

Answer: All were denominations

Three dollar gold pieces are rare and highly desirable. Stellas are extremely rare (460 minted) and are auction-calibre coins. Half dimes are cool and inexpensive- go get one.
5. The motto "In God We Trust" was first placed on our coins during the Civil War by Abraham Lincoln. On what denomination did he place it?

Answer: Two-cent piece

A little known denomination, two cent pieces are plentiful and inexpensive in low-grade.
6. Imagine the year is 1863, and you are a clerk in a Philadelphia drugstore. A kid comes in and picks out some candy, and you tell him his total is a nickel. What will he probably hand you?

Answer: Small Cent

The common nickel that we spend today was not introduced until after the Civil War in 1866. Before that time we had a silver coin called a half dime. (Yes, it was half a dime.) The small cent that was introduced in 1857 was made of copper and nickel. Before the introduction of the five-cent nickel in 1866, these pennies were often referred to as nickels or nicks.

The nickel three-cent piece was introduced in 1866 as well.
7. The smallest silver coin minted was?

Answer: Three-cent piece

The silver three-cent piece was the smallest with a diameter of 14mm and a weight of 0.8 grams- it was definitely an easy piece to lose.
8. The large cent was first struck in ---- and was last struck in ----?

Answer: 1793; 1857

Early large cents can be very expensive, but with a little searching, a low-grade example from 1798 can be located for a decent price.
9. Half dimes were not struck at which of the following mints?

Answer: Charlotte

Charlotte was a US mint from 1838-1861 that struck coins when the half dime was coined. However it never struck anything but gold coins.
10. What is the main device on the reverse of a twenty-cent piece?

Answer: An eagle

The eagle on the twenty-cent piece is very similar to that on the trade dollar which was struck at the same time.
Source: Author natus_magnus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us