FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classic US Coins Gold Coins
Quiz about Classic US Coins Gold Coins

Classic US Coins: Gold Coins Trivia Quiz


This quiz is the next one in my series on United States coins.

A multiple-choice quiz by bernie73. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Coins and Banknotes
  8. »
  9. U.S. Coins & Banknotes

Author
bernie73
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
425,195
Updated
Aug 09 26
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
19
Last 3 plays: Guest 75 (1/10), tmac93024 (2/10), mjgrimsey (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which denomination of gold coins was NOT minted in the 1700s? Hint


Question 2 of 10
2. In the 1700s, were US gold coins greater than or less than 90% gold?


Question 3 of 10
3. Which US branch mint did NOT mint circulating US Gold coins? Hint


Question 4 of 10
4. Which design appeared FIRST on US gold coins? Hint


Question 5 of 10
5. Which was the first style of Half eagles ($5) that spelled out the denomination as "five dollars"? Hint


Question 6 of 10
6. Which denomination of gold coin was introduced in 1849? Hint


Question 7 of 10
7. Which common item was the Three-Dollar gold coin of the 1850s supposedly designed to purchase? Hint


Question 8 of 10
8. Which phrase was added to US Gold coins beginning in the aftermath of the Civil War? Hint


Question 9 of 10
9. Which coin design was made by Bela Lyon Pratt? Hint


Question 10 of 10
10. Who designed the Walking Liberty Double Eagle of 1907-1933? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 75: 1/10
Today : tmac93024: 2/10
Today : mjgrimsey: 4/10
Today : car101: 4/10
Today : Rizeeve: 10/10
Today : bobby82: 10/10
Today : Coachpete1: 10/10
Today : Alcoholic63: 4/10
Today : Baldfroggie: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which denomination of gold coins was NOT minted in the 1700s?

Answer: Double Eagles

Half eagles ($5) and Eagles ($10) were first minted in 1795, and Quarter eagles ($2.50) were first minted in 1796. The Double Eagle was not minted until 1850. The Eagle was a core coin in the US system along with the Dollar, Dime, and Cent. Gold coins in the United States originally used silver and copper as the alloy metals.
2. In the 1700s, were US gold coins greater than or less than 90% gold?

Answer: Greater Than

US Gold coins were minted at a ratio of 22/24 (or about 91.67%). This ratio held until 1834, when it was lowered to about 89.2%. In 1837, the coins were raised to a fineness of 90%. Initially, gold coins included a mix of copper and silver in the coinage metal. By 1840, the 10% of alloy was just copper.
3. Which US branch mint did NOT mint circulating US Gold coins?

Answer: West Point, NY

Although the West Point mint would eventually mint gold coins, they were only bullion coins. The mints at Dahlonega and Charlotte only minted gold coins and only before the Civil War. The mint at New Orleans was open before and after the war. Additional branch mints were located at San Francisco, CA, Carson City, NV, and Denver, CO, in addition to the main mint at Philadelphia, PA
4. Which design appeared FIRST on US gold coins?

Answer: Turban Head

The Turban Head lasted from the 1795-1807. Robert Scot was the designer. For all three denominations ($2.50, $5.00, and $10). The reverse of the coin features a small eagle holding a wreath in its mouth. The coin was only produced in small numbers each year, with the number of any particular denomination being fewer than 10,000 per year.

It is important to remember that they were produced when the country had a small population (about 4-5 million) and each coin represented significant value ($100 each or more in 2026 figures.)
5. Which was the first style of Half eagles ($5) that spelled out the denomination as "five dollars"?

Answer: Indian Head

Through much of the early 1800s the denomination of the coin was "5 D". In the 1700s, the coin did not have a written denomination. The size of the coin (and the amount of gold) gave an unspoken indication of the relative value. Beginning in 1839, the reverse of the coin indicated "Five D."
6. Which denomination of gold coin was introduced in 1849?

Answer: One Dollar

The One Dollar gold coin was minted from 1849-1889. At 12.7 millimeters (about 1/2 inch) in diameter, the first type of the coin was the smallest minted for circulation. Beginning in 1854, a second type was slightly bigger at 14.3 mm. The James Longacre design featured a Caucasian head wearing a Native American headdress.

The mintage which was significant in early years was relatively small later in later years.
7. Which common item was the Three-Dollar gold coin of the 1850s supposedly designed to purchase?

Answer: Postage stamps

Supposedly the Three-Dollar coin was designed to aid in purchasing sheets of 100 stamps. Similarly, Three Cent coins were intended to purchase individual stamps. To aid with this, the price for first-class stamps had recently dropped from five to three cents. The Three-Dollar coins were designed by James Longacre and featured a wreath of agricultural products on the reverse.
8. Which phrase was added to US Gold coins beginning in the aftermath of the Civil War?

Answer: In God we trust

The other phrases have appeared on US coins since the 1790s. The motto is thought to be related to an upsurge of religious sentimentality during the Civil War era. The suggestion for the phrase is traceable to Mark Wilkinson, a Pennsylvania minister. It first appeared on Two Cent coins minted in 1864.
9. Which coin design was made by Bela Lyon Pratt?

Answer: Indian Head

Pratt's Indian Head design was used on US Quarter Eagle and Half Eagle coins for the Period 1908-1929. An unusual feature is that the designs are in use-that is, carved into the surface. Common dates from the series tend to have a slightly higher value than equivalent coins from the Liberty Head series.
10. Who designed the Walking Liberty Double Eagle of 1907-1933?

Answer: Augustus Saint-Gaudens

This particular coin is often described as the Saint-Gaudens Double Eagle. It was a very popular coin in the past and the present due to its appearance. Very few coins that were dated 1933 were issued since that occurred at the same time that US money was taken off the gold standard.
Source: Author bernie73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
8/9/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us