Quiz about Cooking Terms
Quiz about Cooking Terms

Cooking Terms Trivia Quiz


Even when speaking English, chefs use a language peculiar to the kitchen. How many of these cooking terms do you know well?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,905
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
21502
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Winegirl718 (10/10), Guest 24 (8/10), Guest 173 (10/10).
1. When a chef juliennes a fruit or vegetable, the results look like which of the following? Hint

Coins
Crowns
Cubes
Matchsticks

2. When apples or potatoes are peeled and sliced, the bits will turn brown if not used immediately. To prevent this, they may be soaked in water mixed with lemon juice or white vinegar. What is this preventative measure is called? Hint

Steeping
Acidulation
Blanching
Reconstituting

3. Slightly underripe fruits can be improved for service by maceration. What does macerate mean? Hint

To warm briefly in a microwave oven
To chew
To soften by soaking or steeping in a liquid such as alcohol or with sugar
To leave on a sunny windowsill for several days

4. Most kitchens are equipped with at least one paring knife. What does "pare" mean? Hint

To divide in half by cutting into two pieces
To remove the peeling or outer skin of a fruit or vegetables with a knife
To slice into thin strips
To remove the bones from meat or fish

5. Especially in a hectic kitchen, cooks must not display their temper. On the other hand, tempering an egg is a desirable process. What does tempering mean, in the latter sense? Hint

To whip vigorously to incorporate air into eggs
To crack the eggs angrily
To slowly add a bit of a hot liquid to beaten eggs
To bake a whole egg in a moderate oven

6. When a recipe directs a cook to pulse food, what should the cook do? Hint

When cooking live food such as lobster, see if its heart is still beating
Turn the blender or food processor on and off rapidly
Whip the food, pausing between each circular stroke
Mix the food by lifting and turning it until well combined

7. The chef hands you a bunch of basil and asks you to prepare a chiffonade. What should you do with it? Hint

Puree them and then beat them with a whisk into a light foam.
Stack and then roll the leaves. Cut them into the thinnest possible strips.
Finely chop them. Mix them with water and sugar to produce a refreshing drink.
Deep-fry them until they are like thin crisp pieces of paper.

8. When meat is browned in a pan, bits of caramelized juices (called fond) remain in the pan. These may be dissolved in a liquid (such as wine, water, stock or vinegar) to form the basis for a sauce. What is this process called? Hint

Infusion
Deglazing
Steeping
Sweating

9. Blanche, as a woman's name, means white or pure. What does blanch mean as a culinary term? Hint

To coat food with white breadcrumbs before frying or baking
To restore a dehydrated food by soaking it in water or other liquid
To partially cook food in steam or boiling water and then plunge it in ice water
To quickly fry food in a bit of fat in an open pan over high heat

10. When vinegar or citrus juice is whisked into oil to form a thickened liquid, what is the resulting combination of ingredients called? Hint

A glaze
A cream
An emulsion
A puree


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When a chef juliennes a fruit or vegetable, the results look like which of the following?

Answer: Matchsticks

To julienne is to cut into small stick-like pieces, usually with a knife but also with a mandoline. The French culinary term probably derives from a woman's name but nobody knows who the eponymous Julienne was.
2. When apples or potatoes are peeled and sliced, the bits will turn brown if not used immediately. To prevent this, they may be soaked in water mixed with lemon juice or white vinegar. What is this preventative measure is called?

Answer: Acidulation

The acid in the lemon juice or vinegar prevents the freshly-cut food from oxidizing through exposure to the air.
3. Slightly underripe fruits can be improved for service by maceration. What does macerate mean?

Answer: To soften by soaking or steeping in a liquid such as alcohol or with sugar

The term macerate derives from the Latin "maceratus" (the past participle of "macerare") meaning "to soften."
4. Most kitchens are equipped with at least one paring knife. What does "pare" mean?

Answer: To remove the peeling or outer skin of a fruit or vegetables with a knife

This term entered English from the Old French where it meant something like "to prepare by trimming." At least as much paring is done in the modern kitchen with a specialized gadget called a peeler or scraper as is done with a paring knife.
5. Especially in a hectic kitchen, cooks must not display their temper. On the other hand, tempering an egg is a desirable process. What does tempering mean, in the latter sense?

Answer: To slowly add a bit of a hot liquid to beaten eggs

The temperature of beaten eggs is slowly raised by adding small amounts of a hot liquid to them before introducing the eggs to remainder of the hot liquid. This protects the eggs from shock (produced by a sudden change in temperature) which has the effect of scrambling them.
6. When a recipe directs a cook to pulse food, what should the cook do?

Answer: Turn the blender or food processor on and off rapidly

This verb entered the culinary lexicon with the advent of blenders and food processors.
7. The chef hands you a bunch of basil and asks you to prepare a chiffonade. What should you do with it?

Answer: Stack and then roll the leaves. Cut them into the thinnest possible strips.

Chiffonade is a word which works both as a verb (for the slicing process) and a noun (for the resulting shreds). Chiffonades are commonly used as garnishes.
8. When meat is browned in a pan, bits of caramelized juices (called fond) remain in the pan. These may be dissolved in a liquid (such as wine, water, stock or vinegar) to form the basis for a sauce. What is this process called?

Answer: Deglazing

This culinary term is sometime spelled "deglace" to reflect its origin in the French verb déglacer which means, literally, "to melt the ice from." The result is intensely flavourful.
9. Blanche, as a woman's name, means white or pure. What does blanch mean as a culinary term?

Answer: To partially cook food in steam or boiling water and then plunge it in ice water

Stopping the cooking process with ice water is useful in preserving the bright colour of the food.
10. When vinegar or citrus juice is whisked into oil to form a thickened liquid, what is the resulting combination of ingredients called?

Answer: An emulsion

Liquids which do not mix are said to be immiscible. An emulsion occurs when two such liquids are temporarily combined, as in milk and cream, salad dressing and cake batters.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Winegirl718: 10/10
Dec 02 2022 : Guest 24: 8/10
Dec 02 2022 : Guest 173: 10/10
Dec 02 2022 : Guest 132: 9/10
Dec 02 2022 : Guest 92: 8/10
Dec 02 2022 : aap716: 9/10
Dec 02 2022 : Guest 90: 7/10
Dec 02 2022 : Guest 136: 5/10
Dec 02 2022 : Guest 165: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Cooking Terms:

The language of the kitchen can be specialized and opaque; these quizzes test one's knowledge of that culinary dialect.

  1. Cooking Terms Average
  2. Cooking Terms, Part II Average
  3. Cooking Terms, Part III Average
  4. Cooking Terms, Part IV Average
  5. Cooking Terms, Part V Average
  6. Cooking Terms, Part VI Average
  7. Cooking Terms, Part VII Average
  8. Cooking Terms, Part VIII Average
  9. Cooking Terms, Part IX Average
  10. Cooking Terms, Part X Average
  11. Cooking Terms, Part XI Average
  12. Cooking Terms, Part XII Average

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us