FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dont Wine About Spilled Milk
Quiz about Dont Wine About Spilled Milk

Don't Wine About Spilled Milk Trivia Quiz


Here are ten questions about drinking vessels from around the world. What can I say...it was what I came up with when provided this wonderful title in a quiz commission. Go ahead and try this quiz...I bet you learn something new!

A photo quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
378,222
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
831
Last 3 plays: Guest 24 (7/10), barbamama (7/10), Guest 124 (4/10).
-
Question 1 of 10
1. Which of these drinks would I be most likely to find in this drinking vessel known as a stein? Hint


Question 2 of 10
2. Take a good look at this Chinese drinking vessel and tell me what it is made from. Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following is the proper name for this handled cup from Ancient Greece? Hint


Question 4 of 10
4. This ancient Mayan drinking glass was made for drinking which of the following substances? Hint


Question 5 of 10
5. What type of drinking vessel is this work of art by Carl Faberge? Hint


Question 6 of 10
6. The champagne flute actually originated in ancient India.


Question 7 of 10
7. This lovely Russian tea drinking holder is known as a spasebo.


Question 8 of 10
8. In which of these locations would you be most likely to see a drinking vessel known as a chalice? Hint


Question 9 of 10
9. This drinking vessel is known as a snifter and is designed to hold which of the following drinks? Hint


Question 10 of 10
10. This unusual drinking vessel is known as a kero, and was used in ancient Mesoamerica for drinking which of the following beverages? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 24: 7/10
Jun 08 2024 : barbamama: 7/10
May 27 2024 : Guest 124: 4/10
May 19 2024 : PurpleComet: 7/10
May 15 2024 : Guest 68: 6/10
May 10 2024 : lfranich90: 7/10
May 06 2024 : MikeMaster99: 7/10
May 05 2024 : Guest 136: 6/10
Apr 27 2024 : gogetem: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these drinks would I be most likely to find in this drinking vessel known as a stein?

Answer: Beer

The history of the beer stein is somewhat mixed as well as a topic of scholarly disagreement. In German, the word stein means "stone" and is not the term they use for their tankards, they use the word krug, or humpen . Some scholars believe that the pewter lid that is often seen on steins was originally implemented to prevent fleas from getting into the beer. Steins usually have decoration that alludes to Bavaria or other German locations. Collecting beer steins is somewhat common, and if you are going to Oktoberfest, don't expect your beer to be served in a drinking vessel like you see in the photo.
2. Take a good look at this Chinese drinking vessel and tell me what it is made from.

Answer: Rhinoceros horn

Making drinking vessels from animal horn is a practice that is thousands of years old. It took great skill and patience to make these implements and they were highly valued. Almost anything could be drunk from a horn and the horns from a variety of animals were used.

After glass began to be used for drinking vessels, it was still common to make a drinking vessel in the shape of a horn. Drinking horns were used in Europe, as well as areas of western Asia and North Africa.
3. Which of the following is the proper name for this handled cup from Ancient Greece?

Answer: Cantharos

This drinking vessel is known as a cantharos. They are usually found made of pottery and painted with black and red designs. This ancient cantharos was made of aqua colored glass and sports the typical loop shaped handles which start at the bottom of the bowl and extend to the brim. This type of drinking vessel was thought to be used for the drinking of wine and/or other spirits.
4. This ancient Mayan drinking glass was made for drinking which of the following substances?

Answer: Chocolate

The ancient Mayan did not consume chocolate in the same manner that it is today. They often used ceremonial vessels, like the one depicted, usually made of metal or wood. Their recipes created a thick, bitter, and spicy hot drink, that was served cold. These drinking vessels were usually owned by the upper class and were embellished with intricate carvings and short, simple legs.
5. What type of drinking vessel is this work of art by Carl Faberge?

Answer: Kovsh

This beautiful utensil is called a kovsh. These boat-shaped drinking vessel were used by many early European cultures. The Norse used them for years to drink mead, a type of fermented honey drink. While the Norse usually made them out of wood, other, more southerly cultures used silver, gold, and other easily worked metals.
6. The champagne flute actually originated in ancient India.

Answer: False

The Champagne flute is believed to have originated in France in the early 20th century. It was thought to help preserve the sparkling and bubbling for which Champagne is well known. The narrow opening at the top is also thought to protect the aroma of the sparkling wine. The flute replaced the coupe which was rumored to have been modeled after the breast of Marie Antoinette.
7. This lovely Russian tea drinking holder is known as a spasebo.

Answer: False

The lovely cup holders are called a podstakannik. "Spasebo" is the word that you say to your host when they serve a glass of very hot tea, it simply means "thank you" in Russian. These lovely tea glass holders were a practical invention used because the Russians favored drinking their tea very hot, right after brewing.

After a time the tea glass holders became works of art that were passed down from one generation to the next. Most podstakannik are made from silver based alloys, which are durable and easy to work with.
8. In which of these locations would you be most likely to see a drinking vessel known as a chalice?

Answer: Church

A chalice is a type of goblet usually seen being used in a church. It is often referred to as a Eucharistic cup. A chalice is usually made of silver or gold and has a flower shaped bowl. This is not a drinking vessel to be used at the dinner table and usually skillfully crafted.
9. This drinking vessel is known as a snifter and is designed to hold which of the following drinks?

Answer: Brandy

Snifters are used for drinking Brandy and other aromatic spirits. The snifter is designed with a pear-shape that narrows towards the top, so that the aroma of the brandy is retained. The name is thought to have the same derivation as the word 'sniff'.
10. This unusual drinking vessel is known as a kero, and was used in ancient Mesoamerica for drinking which of the following beverages?

Answer: Corn beer

"Keros" were cups that originated in the ancient Incan empire for the use of drinking 'chicha', a type of corn beer. These drinking vessels were usually made in pairs. Often these cups were family heirlooms and were intricately designed wooden vessels. Those used by priests and administrators were known to be make of both silver and gold.

These glasses often had designs of the "katari" an mythical creature with both feline and reptilian characteristics.
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #39:

Everybody eats! This Commission contained two dozen authors and two dozen food-related titles. See if you can eat up the points in this thirty-ninth Commission from the Author's Lounge, served up back in November 2015.

  1. They Have a Finger in Too Many Pies Very Easy
  2. I Scream Ice Cream! Tough
  3. When the Chips Are Down Average
  4. 24-Carrot Gold Average
  5. Root Beer Floats Average
  6. Meat Me in St. Louis Average
  7. Don't Wine About Spilled Milk Average
  8. Meat's Neat Average
  9. It's a Lemon Easier
  10. Another One Bites the Crust Average
  11. Like Two Peas in a Pod Average
  12. Sailing to the Sandwich Islands Average

6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us