FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about His Imperators Coinage Roman Coins
Quiz about His Imperators Coinage Roman Coins

His Imperator's Coinage-- Roman Coins Quiz


Roman mints turned out millions of these coins, from those smaller than a dime to those larger than a US silver dollar. How much do you know about them?

A multiple-choice quiz by natus_magnus. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Coins and Banknotes

Author
natus_magnus
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,354
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
663
Last 3 plays: rahul0 (7/10), Kabdanis (3/10), Buddy1 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The VERY common reverse legend of later Roman coppers "GLORIA EXERCITVS" means what? Hint


Question 2 of 10
2. A Roman coin reads "IMPCONSTANTIVSPFAVG." Under whom was it probably struck? Hint


Question 3 of 10
3. Marc Antony struck coins to honor/pay his legions. The most famous of these has a galley on the front. What denomination is it? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these is the largest Roman denomination in terms of diameter? Hint


Question 5 of 10
5. A dealer shows you a coin and says it is a silvered copper coin of Aurelian and calls it an Antoninianus. Is this possible? Hint


Question 6 of 10
6. A coin's obverse legend reads "IMPCAESNERVATRAIANOIMPGERMPM." Whose bust is on the coin? Hint


Question 7 of 10
7. The reverse of a coin has a legend which includes "TR POT." What does this mean?" Hint


Question 8 of 10
8. A dealer shows you a coin and says it is a gold solidus of Augustus. Can you believe him? Hint


Question 9 of 10
9. We have many coins from some obscure emperors. Which of the following is not a reason why? Hint


Question 10 of 10
10. Which emperor had himself displayed as Hercules on some of his coins? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 17 2024 : rahul0: 7/10
Jun 14 2024 : Kabdanis: 3/10
Jun 14 2024 : Buddy1: 10/10
Jun 14 2024 : paper_aero: 3/10
Jun 14 2024 : ozzz2002: 4/10
Jun 14 2024 : LadyNym: 9/10
Jun 14 2024 : ramses22: 6/10
Jun 14 2024 : GoodwinPD: 10/10
Jun 01 2024 : jonnowales: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The VERY common reverse legend of later Roman coppers "GLORIA EXERCITVS" means what?

Answer: "The glory of the army"

The "GLORIA EXERCITVS" reverse is a common coin of Constantine and his sons. It commonly depicts two soldiers with spears and two Roman standards, but there is much variety.
2. A Roman coin reads "IMPCONSTANTIVSPFAVG." Under whom was it probably struck?

Answer: Constantius II

Coins struck under Constantius II (337-361 AD) often actually bear that inscription. Romans loved titles and abbreviated them to get them on their coins. "IMP" =Imperator/ Emperor. "CONSTANTIVS" =his name. PF =Pious/Felix (Pious and Happy). "AVG" =Augustus.
3. Marc Antony struck coins to honor/pay his legions. The most famous of these has a galley on the front. What denomination is it?

Answer: Denarius

Marc Antony had a large army composed of many legions. He struck millions of these silver denarius to pay his army. Even after his defeat they were widely used for many years. Modern archeologists even found some of these coins in a till in shop in Pompeii.
4. Which of these is the largest Roman denomination in terms of diameter?

Answer: Sestertius

The sestertius was the largest copper Roman coin. The As and Dupondus were both lesser coppers. The Lepida is Greek.
5. A dealer shows you a coin and says it is a silvered copper coin of Aurelian and calls it an Antoninianus. Is this possible?

Answer: Yes, the Antononianus was a silver-coated copper coin struck under Aurelian.

The Antoninianus was originally intended as a denomination worth two silver denarius. The Antoninianus was so debased that it was basically a copper coin. At the end, they were struck out of copper and then washed in silver. It didn't fool anybody.
6. A coin's obverse legend reads "IMPCAESNERVATRAIANOIMPGERMPM." Whose bust is on the coin?

Answer: Trajan

"IMP" = Imperator/Emperor. "CAES" =Caesar. "NERVATRAIANO" =Nerva Trajan. (Two emperors are named here, but Trajan was adoted by Nerva and took his name, hence his name being Nerva Trajan.) "IMP" =Imperator (Conqueror/ victorious leader) "GERM" =Germanicus (Conqueror of Germany). "PM" =Pontifus Maximus (High Priest.)
7. The reverse of a coin has a legend which includes "TR POT." What does this mean?"

Answer: Tribune of the People

The tribune in Republican Rome was the official voice of the people. The emperors in the early empire would often have themselves declared tribune of the people.
8. A dealer shows you a coin and says it is a gold solidus of Augustus. Can you believe him?

Answer: No, Augustus never struck a solidus; it is a Romano-Byzantine denomination.

The solidus was more of a Byzantine denomination than a Roman denomination. It was used half a millennium after Augustus.
9. We have many coins from some obscure emperors. Which of the following is not a reason why?

Answer: Supporters of the defeated emperor would save his coinage as a memento.

Rarity is not determined by age or low mintage. It is determined by how many survived.
10. Which emperor had himself displayed as Hercules on some of his coins?

Answer: Commodus

Commodus, Nero, and Caligula were all insane, but Commodus stuck his mug in the form of Hercules on a coin. Claudius II "Gothicus" got his name here because I thought it was different enough to get some guesses.
Source: Author natus_magnus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Moo before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Stash This Bullion Very Easy
2. Coins of the World - Can You Find Them? Average
3. Oh No, Mr. Bill! Average
4. Really Old School Average
5. Flip a Coin Average
6. How I "Spend" My Time! Average
7. A Quiz Made Out Of Money Easier
8. General Numismatic Trivia Average
9. Animals on Euro Coins Average
10. 2 Cent Challenge Average
11. Funny Money Average
12. Nazi Numismatics Tough

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us