FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 2 Cent Challenge
Quiz about 2 Cent Challenge

2 Cent Challenge Trivia Quiz


Euro coins feature different designs depending on which country has issued them. In this quiz I will give you a description of the design on the Euro two cent coin and you have to match it to the correct country.

A matching quiz by The_Cyclist. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Collectibles
  8. »
  9. Coins and Banknotes

Author
The_Cyclist
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
383,448
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
278
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 208 (0/10), Guest 75 (10/10), gogetem (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Mouflon, a species of wild sheep  
  Spain
2. An edelweiss flower  
  Italy
3. Krivan peak in the Tatras Mountains  
  Germany
4. The altar at the prehistoric temple complex of Mnajdra  
  Austria
5. The cathedral of Santiago de Compostela  
  Malta
6. The Mole Antonelliana tower designed by Alessandro Antonelli in 1863  
  Cyprus
7. An Oak leaf and acorns  
  Greece
8. A Celtic harp  
  Ireland
9. A corvette type sailing ship  
  Slovakia
10. The Prince's Stone  
  Slovenia





Select each answer

1. Mouflon, a species of wild sheep
2. An edelweiss flower
3. Krivan peak in the Tatras Mountains
4. The altar at the prehistoric temple complex of Mnajdra
5. The cathedral of Santiago de Compostela
6. The Mole Antonelliana tower designed by Alessandro Antonelli in 1863
7. An Oak leaf and acorns
8. A Celtic harp
9. A corvette type sailing ship
10. The Prince's Stone

Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 208: 0/10
May 16 2024 : Guest 75: 10/10
May 07 2024 : gogetem: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mouflon, a species of wild sheep

Answer: Cyprus

The mouflon is a type of wild sheep with dark, short coats and large, curved horns. The mouflon in Cyprus are a subspecies and are only found on the island. There are estimated to be around 3000 mouflon living in Cyprus, mainly in mountainous areas. The mouflon also appears on the Cypriot one cent and 5 cent coins.
2. An edelweiss flower

Answer: Austria

The Austrian one, two and five cent coins all feature Austrian flowers, with the Edelweiss appearing on the two cent coin. The edelweiss is a white flower which grows in the Alps. The flower is regarded as one of the national symbols of Austria.
3. Krivan peak in the Tatras Mountains

Answer: Slovakia

The Tatras mountain range is located on the border of Slovakia and Poland. The Krivan is a 8,184.7 ft high peak found in the Tatras mountains. The Krivan peak has often been used as a symbol of Slovakia and the Slovak people. It was selected to appear on the Slovakian one, two and five cent coins after a public vote.
4. The altar at the prehistoric temple complex of Mnajdra

Answer: Malta

The Mnajdra altar appears on the one, two and five cent coins in Malta. The Mnajdra temple is believed to have been built in the fourth century BC. It became a UNESCO World Heritage site in 1992.
5. The cathedral of Santiago de Compostela

Answer: Spain

The cathedral of Santiago de Compostela is found in the UNESCO World Heritage site of Santiago de Compostela in North West Spain. Work started on building the Cathedral in 1060. Santiago de Compostela was a destination on The Way of Saint James, a key pilgrimage route dating from the 9th Century as it is supposed to have been the burial place of St James the Great.
6. The Mole Antonelliana tower designed by Alessandro Antonelli in 1863

Answer: Italy

The Mole Antonelliana is a tower located in Turin in Northern Italy only features on the Italian two cent coin. Work on the tower started in 1863 and the original intention was for it to be a synagogue. However, relations between the Jewish community and the tower's designer, Alessandro Antonelli, became difficult when Antonelli changed the design, making the tower taller but also increasing the cost.

In 1876 the Jewish community walked away from the project and the people of Turin encouraged the city to take on responsibility for finishing the building. Since 2000 the building has housed the Italian National Museum of Cinema.
7. An Oak leaf and acorns

Answer: Germany

The oak leaf design features on the German one, two and five cent coins. The design was produced by the German designer Rolf Lederbogen who was also responsible for the design of a number of commemorative stamps produced by the German Post Office. The oak leaf design is inspired by the design of the German Pfennig coin which was replaced by the Euro.
8. A Celtic harp

Answer: Ireland

A Celtic harp appears on all values of Irish Euro coins. The Celtic harp is a very old instrument with one of the earliest surviving examples, the harp at Trinity College in Dublin, dating from the 15th Century. The harp is a well known symbol of Ireland and appears on the country's coat of arms.
9. A corvette type sailing ship

Answer: Greece

The Greek Euro coins were designed by Georgios Stamatopoulos. The one, two and five cent coins all show Greek ships, featuring a trireme, corvette and tanker respectively. Sailing corvettes were small, lightly armed, warships similar to a sloop. They were used during the Greek War of Independence against the Ottoman Empire in the 19th century.
10. The Prince's Stone

Answer: Slovenia

Slovenia has used the Euro since 2007. The Prince's Stone is part of the base of a Roman column which was used during the installation ceremony for the Princes of Carantania in the early middle ages. Carantania was a Slavic principality with territory located in present day Austria and Slovenia.

The use of the stone on the Slovenian two cent coin caused some minor controversy as it was argued that the stone only represented the people of the Carantanian area rather than the country as a whole.
Source: Author The_Cyclist

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us