Quiz about Photography Lessons The Equipment
Quiz about Photography Lessons The Equipment

Photography Lessons: The Equipment Quiz


This quiz will cover lenses, filters, lighting equipment, cleaning supplies, etc. used in digital photography. Enjoy!

A multiple-choice quiz by zebra101. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Photography

Author
zebra101
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
365,577
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
846
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Guest 176 (10/10), konway (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When photographing, which of these subjects would you most likely NOT need a tripod? Hint

the stars
fireworks
a cityscape at night
a cat

2. What type of lens would you want to bring with you to a zoo, assuming you want to get close pictures of the animals from a distance? Hint

a telephoto lens
a macro lens
a wide-angle lens
a tilt-shift lens

3. When cleaning your lens, which of these is an acceptable material to use? Hint

any of these
tissue
eyeglass cloth
t-shirt

4. With which of these subjects would using a neutral-density filter be most helpful? Hint

a still life
a portrait
a waterfall
a flower

5. Which these does NOT describe a 50mm f/1.8 lens? Hint

good in low light
fast
fish-eye lens
prime lens

6. A lens hood prevents which of the following? Hint

dirt getting into the camera
lens flares
blur
underexposure

7. Along with adding extra light, flashes can be used to freeze movement.

True
False

8. Are extension tubes most commonly used for macro photography?

Yes
No

9. Which of the following is NOT a type of lighting equipment? Hint

reflector
diffuser
softbox
teleconverter

10. Which of these filters reduces reflections? Hint

close-up filter
UV filter
polarizing filter
diffusion filter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When photographing, which of these subjects would you most likely NOT need a tripod?

Answer: a cat

A tripod is a camera stand with three legs. They are used to keep the camera steady when using slower shutter speeds, which makes them important when taking pictures at night when there isn't much light. They can also be used when taking self-portraits.
2. What type of lens would you want to bring with you to a zoo, assuming you want to get close pictures of the animals from a distance?

Answer: a telephoto lens

Telephoto lenses allow the user to take pictures of things farther away. They are commonly used when taking pictures of wildlife or sports. They are usually longer and heavier than other lenses.
3. When cleaning your lens, which of these is an acceptable material to use?

Answer: eyeglass cloth

Tissues, t-shirts, and similar materials can scratch a lens. Eyeglass cloths are safe to use. Other camera cleaning supplies include cleaning solution, cotton swabs, brushes, and air blowers. You should be careful when cleaning your camera and lenses, especially the sensor on the inside.
4. With which of these subjects would using a neutral-density filter be most helpful?

Answer: a waterfall

A neutral-density filter allows a slower shutter speed to be used during the day when there is more light. Usually using a slower shutter speed in daylight would cause overexposure, but this filter prevents that.

Waterfalls, and other forms of moving water, are often photographed with slower shutter speeds to make the water look silky and smooth.
5. Which these does NOT describe a 50mm f/1.8 lens?

Answer: fish-eye lens

A 50mm f/1.8 lens is very common and popular among a lot of photographers. They can be used to take many types of photos, and are especially popular for portraits due to the narrow depth of field caused by the wide aperture. Because the aperture can open up to f/1.8, which is quite wide, it is fast and easier to take pictures in low light since a wide aperture lets in more light.

A prime lens is a lens that cannot zoom.
6. A lens hood prevents which of the following?

Answer: lens flares

A lens hood is placed on the end of a lens. It prevents lens flares by blocking some of the light. A lens flare appears when taking a picture towards the sun or other bright light source.
7. Along with adding extra light, flashes can be used to freeze movement.

Answer: True

Most digital cameras have built in flashes. There are also external flashes that can be moved around the subject to get more ideal lighting. Because flashes allow the camera to use fast shutter speeds, they can help freeze movement. They are commonly used in studio photography for still lifes, water drops, and portraits.
8. Are extension tubes most commonly used for macro photography?

Answer: Yes

Extension tubes, along with close-up filters, are considered a cheaper alternative to expensive macro lenses. They are placed on a lens and allow it to get closer to the subject. Some are not able to be used with autofocus.
9. Which of the following is NOT a type of lighting equipment?

Answer: teleconverter

Reflectors and diffusers help to add and spread out light. Since direct light can sometimes be too harsh or unflattering, they help to add soft, even lighting. A soft box is a type of diffuser used with a flash or continuous light. All of these pieces of lighting equipment are commonly used with portraits, especially in a studio set-up.
10. Which of these filters reduces reflections?

Answer: polarizing filter

A polarizing filter reduces reflections and glares on glass, metal, and water. They also help to bring out the blues and greens in photos. There are two different types, linear and circular. When using a polarizing filter, you can rotate it to get different effects.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 26 2023 : Guest 176: 10/10
Jan 12 2023 : konway: 9/10
Jan 04 2023 : Brudge: 8/10
Jan 03 2023 : Guest 45: 9/10
Jan 02 2023 : Guest 157: 9/10
Jan 02 2023 : Guest 24: 3/10
Jan 02 2023 : Guest 47: 8/10
Dec 19 2022 : jibberer: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Photography Lessons:

A list of quizzes about different photography topics.

  1. Photography Lessons: Know the Acronyms Easier
  2. Photography Lessons: Find the Mistake Average
  3. Photography Lessons: The Equipment Average
  4. Photography Lessons: How to Photograph Smoke Average
  5. Photography Lessons: How to Light Paint Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us